x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Terapia cu zer": lapte, zer, miere şi trandafiri

"Terapia cu zer": lapte, zer, miere şi trandafiri

de Alina Ramona Anghel    |    Magda Cristina Ursache    |    20 Mai 2010   •   00:00
"Terapia cu zer": lapte, zer, miere şi trandafiri
Sursa foto: Alina Ramona Anghel/Jurnalul Naţional

Cu Varlaam, satul situat la poalele Muntelui Penteleu în Curbura Carpaţilor, natura a fost foarte generoasă, Râul Bâsca Mare îl străbate de la un capăt la altul, iar în ochiurile liniştite de apă se oglindesc stânci ce stau parcă gata-gata să se prăvălească. Nu cred să fi văzut pajişti mai verzi ca aici şi nici oameni atât de mândri de tradiţiile, portul şi obiceiurile vechi.

REÎNVIEREA TRADIŢIILOR
Sâmbătă, 8 mai, la Varlaam a fost sărbătoare, Festivalul "Înţărcatul mieilor". Despre ce înseamnă asta pentru locuitorii satului şi pentru cei care sunt oaspeţi vremelnici ai locului, am discutat cu Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău.

"Şi anul acesta, cu ajutorul pensiunilor din judeţul Buzău, prin Asociaţia de Turism ANTREC, încercăm să reînviem o tradiţie a locului, un obicei pastoral şi anume plecatul oilor la munte, moment ce coincide cu înţărcatul mieilor. Atunci, ciobanii încep să facă brânza şi de aceea noi vom avea în cadrul evenimentului foarte multe activităţi prin care vom demonstra ce înseamnă laptele adevărat de oaie, brânza naturală făcută cu cheag, aşa cum se făcea pe vremea bunicilor, se mai face încă în satele de munte şi posibil în satele de câmpie.

Brânza de Penteleu este unul dintre produsele locale ce merită promovat, alături de cârnaţii de Pleşcoi şi Babic, ceapa roşie de apă şi covrigii de Buzău, Tămâioasa şi alte vinuri de Buzău. Din păcate, reţeta tradiţională a caşcavalului de Penteleu s-a dus o dată cu ultimul cioban din Varlaam care mai făcea acest tip de caşcaval.
Prin aceste evenimente pe care noi le creăm, încercăm să nu dăm uitării multe dintre reţetele autentice româneşti, tradiţiile, obiceiurile, oamenii şi, dacă vreţi şi legendele locului."

HAI LA BRÂNZĂ...JURNALISTICĂ
"Acţiunea noastră de astăzi - a continuat Cristina Partal - vine în întâmpinarea acestei idei, pentru că, în afară de vestitul bulz cu brânză de Varlaam fript pe grătar şi terapia cu zer care va fi din nou prezentată turiştilor, noi vom avea şi un concurs adresat jurnaliştilor care vor veni la eveniment.

Ideea acestui concurs a apărut dintr-o întrebare, dacă vreţi... inocentă. În cadrul unei emisiuni, un moderator m-a întrebat dacă se mai face brânză cu aracet în România şi în judeţul Buzău. A fost o adevărată surpriză, dar probabil că aceste gânduri le au şi unii dintre oamenii care merg şi cumpără brânză din piaţă şi a căror calitate li se pare îndoielnică.

Noi vrem să demontăm această legendă urbană şi să demonstrăm jurnaliştilor că la Buzău şi la Varlaam, brânza se face cu cheag adevărat, se scurge în sidilă şi apoi se presează în crintă. Zerul care rămâne în urma acestei proceduri, pensiunile din Varlaam îl folosesc într-un pachet turistic special, terapia cu zer. Turiştii care ajung la Varlaam pot să facă baie într-o cadă de lemn cu apă, lapte, zer, miere şi petale de trandafiri. Zerul are mai multe proprietăţi terapeutice, pe lângă faptul că detoxifică ficatul, este un factor adjuvant în afecţiunile de plămâni şi extern, în băile cu zer, catifelează epiderma.

Ideea nu ne-a venit peste noapte. Pe la 1850 exista deja o staţiune balneară, în dicţionarul lui Basil Iorgulescu o regăsim ca de fapt a doua staţiune ca importanţă din Ţara Românească. La hanul lui Persescu, din care astăzi nu a mai rămas nimic, se făcea cură cu zer, cură cu lapte şi cură cu aer, la cea din urmă venind din când în când şi scriitorul Alexandru Vlahuţă", a afirmat distinsa noastră interlocutoare.


Bucate de top la Varlaam: bulz, miel, lapte şi peşte
"Pentru oaspeţi este doar sfârşitul primăverii, gospodinele vor prepara bulz şi foi cu lapte. Ele mai sunt meştere şi în prăjituri, fac tot felul de plăcinte cu diverse gemuri din fructe de pădure şi plăcinte cu brânză dulce şi sărată. Alte copturi mai sunt plăcinta cu lobodă, un fel de drob din organe de miel în aluat, plăcinta cu urdă şi mărar, deci multe preparate care i-ar tenta pe oaspeţii ajunşi aici. Varlaamul este o zonă cu râuri repezi, drept pentru care, în afară de bulz, miel şi lapte se găseşte şi păstrăvul. La Varlaam se prepară păstrăv afumat păstrat în cetină de brad, un produs revendicat şi de cei din zona Bucovinei, Rucăr-Bran, Ţara Făgăraşului."

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival