Cu siguranță, nu e cel mai rapid desert, dar dacă îl faceți cu bucurie și răbdare, recompensa va veni de la prima degustare.
INGREDIENTE
-
500 g făină + extra pentru masa de lucru
-
4 galbenușuri + 1 ou pentru uns
-
300 ml lapte cald
-
70 g zahăr + 1 lingură (pentru maia)
-
100 g unt moale
Citește pe Antena3.roUn tânăr declarat mort s-a trezit pe rugul funerar, chiar înainte de a fi incinerat -
20 g drojdie proaspătă
-
2 plicuri de zahăr vanilinat
-
Sare
-
Coajă de lămâie (și/sau de portocală)
- Pentru umplutură
-
400 g brânză de vaci
-
50 g stafide
-
2 ouă
-
50 g zahăr
-
2 plicuri zahar vanilinat
-
Coajă de lămâie (și/sau de portocală)
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Începeți prin a pregăti maiaua. Într-un castron, puneți drojdia, 1 lingură de zahăr și una de făină. Adăugați câteva linguri de lapte și amestecați. Lăsați 15 minute la dospit..
- În vasul robotului de bucătărie puneți făina, maiaua, gălbenușurile, zahărul, coaja de lămâie, sarea și vanilia.
- Dați drumul robotului la viteza mică și turnați în fir subțire laptele. După ce aluatul s-a legat, adăugați treptat și untul moale, tăiat în cubulețe.
- După 10-15 minute de frământat, aluatul va fi moale și puțin lipicios. Îl scoateți pe masa de lucru și îl bateți de câteva ori, să se relaxeze fibrele de gluten. Îl așezați apoi într-un vas pudrat cu făină și îl lăsați la crescut o oră sau până își dublează volumul.
- Amestecați toate ingredientele pentru umplutură. Încingeți cuptorul la 170 de grade Celsius.
- După trecerea timpului de dospire, împărțiți aluatul în 4 bucăți.
- Întindeți prima bucată într-o foaie cu diametrul tăvii de copt. Prima tavă folosită are diametrul de 26 cm, am uns-o cu unt și am tapetat baza cu hârtie de copt.
- Din a doua bucată de aluat, împărțită în două, modelați suluri lungi pe care apoi le împletiți și le așezați în tava de copt, lipindu-le ușor de marginile tăvii.
- Turnați ceva mai mult de jumătate din compoziția de brânză dulce și stafide, dar să nu depășească înălțimea sulurilor de aluat. Acoperiți cu folie și lăsați la dospit încă 30 de minute.
- Ungeți cu ou bătut atât aluatul, cât și compoziția de brânză și coaceți 50-60 de minute sau până când pasca noastră a devenit rumenă.
- Din aluatul rămas am mai făcut o pască cu diametrul de 24 de cm.
REȚETĂ VIDEO
Reteta de pasca