x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar The power of food

The power of food

de Magda Cristina Ursache    |    29 Oct 2009   •   00:00
The power of food
Sursa foto: /Copyright Editura Curtea Veche

În ultimii zece ani, Jamie Oliver a cunoscut care este uriaşa putere a televiziunii. A înţeles că, "de pe sticlă", poate uşor să "manipuleze" publicul, devenind lider de opinie. Şi n-a lăsat să-i scape această uriaşă oportunitate. Însă, pentru el, "the power of media" a devenit imediat "the power of food".

Nu l-a interesat să se folosească de imensul său buget de imagine pentru a vinde mai multe copii ale cărţilor sale, ci a transferat acest excedent de popularitate în scopul schimbării mentalităţilor vizavi de hrană şi, bineînţeles, pentru a îmbunătăţi sănătatea semenilor. Şi n-a apăsat pe pârghie doar pentru a modifica gândirea "legiunilor" lui de fani. El a produs schimbări majore în politica şcolilor, a guvernanţilor, a corporaţiilor multinaţionale.

PICĂTURA CHINEZEASCĂ
De cele mai multe ori, rezultatele au fost atât de vizibile, încât nici lui nu i-a venit să creadă. Alteori, în ciuda faptului că a obţinut sute de mii de semnături pe petiţiile lui şi a convins guvernul britanic şi consiliile locale să dea bani pentru programele iniţiate de el - cum au fost, de exemplu, programele cantinelor şcolare sau centrele "Ministry of Food" - tocmai "beneficiarii" acţiunilor lui s-au întors împotrivă.

De exemplu, atunci când a reuşit să schimbe meniurile cantinelor şcolare s-au observat două lucruri: pe de o parte, multe mame se înghesuiau la gardurile şcolilor, strecurând copiilor sandvişuri cu hamburgeri şi alte produse junk-food; pe de altă parte, mulţi copii, neobişnuiţi să mănânce legume sănătoase, fructe proaspete şi supe de găină, refuzau mâncarea de la cantină şi se duceau la chioşcurile din apropiere pentru a-şi cumpăra snacksuri.

Tânărul chef britanic însă nu disperă. El acţionează precum picătura chinezească. Spune încă o dată şi încă o dată tot ceea ce crede el că trebuie să fie spus. La un moment dat, o ştie, piatra va fi găurită... Aceasta este pentru el forţa televiziunii.

PUI CROCANT CU ROŞII DULCI
Ingrediente pentru 4 porţii: 4 pulpe de pui întregi, sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat, o legătură mare de busuioc proaspăt, cu frunzele puse deoparte şi tulpinile tocate mărunt, două mâini mari de roşii cherry roşii şi galbene, tăiate pe din două, şi roşii ovale bine coapte, tăiate sferturi, o căpăţână de usturoi, un ardei iute roşu proaspăt, tocat mărunt, ulei de măsline, opţional: o cutie de 400 g de fasole cannellini, scursă, opţional: două mâini de cartofi noi răzuiţi de coajă.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 180° C, condimentaţi peste tot bucăţelele de pui şi aşezaţi-le strâns într-o cratiţă, într-un singur strat. Puneţi deasupra frunzele şi tulpinile de busuioc, apoi roşiile. Presăraţi în cratiţă căţeii de usturoi, împreună cu ardeiul iute tocat mărunt şi stropiţi deasupra cu ulei de măsline. Amestecaţi puţin ingredientele, împingând roşiile dedesubt. Introduceţi în cuptor pentru o oră şi jumătate, întorcând roşiile pe la jumătatea timpului de coacere, până când pielea puiului s-a rumenit, iar carnea se desprinde de pe os.

Dacă doriţi, puteţi adăuga nişte fasole cannellini sau felii de cartofi noi pe care să le prăjiţi împreună cu puiul. O altă variantă este să serviţi puiul cu un piure de cartofi simplu. Înainte de servire, stoarceţi usturoiul din coajă. Puteţi chiar să preparaţi din pui o mâncare cu paste - scoateţi carnea de pe oase şi mărunţiţi-o, apoi amestecaţi-o într-un bol cu paste linguini sau spaghete şi serviţi.

• Reţetă din volumul "Acasă la Jamie", Editura Curtea Veche, 2007

 

Comentariul lui Jamie
În cazul acestei reţete, combinarea ingredientelor durează doar câteva minute, dar în continuare trebuie gătite lent, la foc mic. Însă răbdarea vă va fi răsplătită din plin: ceea ce se întâmplă cu cele câteva ingrediente din vas e un adevărat miracol şi nu dă greş niciodată, aşa că e o mâncare bună de servit când aveţi musafiri.

Pe scurt, pielea puiului devine minunat de crocantă, carnea se face moale şi lipicioasă şi se desprinde de pe os, iar roşiile se prăjesc încet şi formează un sos foarte gustos. Preparatul final poate fi folosit în salate calde, amestecat cu paste pappardelle fierte şi scurse ori consumat ca atare. E o reţetă nemaipomenită.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie