x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Theoxenia, arta philoxeniei

0
Autor: Tudor Cires 21 Oct 2010 - 00:00
Theoxenia, arta philoxeniei
Când ni s-a spus că la Hotelul Theoxenia (situat la 2 km de Ouranopolis) turiştii se pot bucura nu doar de soare, mare şi bucate gustoase, ci şi de cursuri de gastronomie tradiţională grecească, mi-am zis: "Iată o idee bună! Nu-i pu­ţin lucru să te întorci acasă doar cu amintirea unui sejur plă­cut, ci şi cu câteva reţete de bucătărie sănătoasă, pe care să le pregăteşti ori de câte ori ţi se face dor de aerul Egeei, la Athos".

Când i-am întâlnit apoi pe Panagiotis Kolokathis, managerul hotelului, şi pe Spiros Kotoglou, bucătarul-şef, am înţeles de ce a fost fezabil un astfel de proiect. Tânărul chef (nu are nici 30 de ani) a lucrat o bună bucată de timp în ma­rile restaurante din Corfu şi Halkidiki, iar de doi ani este profesor la Şcoala de Gastronomie din Salonic. Cât despre Panagiotis Kolokathis, primul lucru pe care ni l-a spus când am în­ceput interviul a fost: "Pentru noi, theoxenia este arta phi­loxeniei". Philoxenia este dragostea pentru cel străin de tine, pentru călătorul care îţi trece pragul, în vreme ce ­theoxenia este, în esenţă, un altfel de a spune: "Oaspetele ­nostru este stăpânul nostru". Şi nu puteai să înţelegi asta mai bine decât printre greci, ai căror strămoşi aveau în ­pantheonul lor un zeu al ospeţiei.


PORTRET DE CHEF

Pentru că în scurtul răgaz petrecut la Theoxenia chef-ul Spi­ros Kotoglou ne-a pregătit câteva bucate, le vom prezenta în aceste pagini. Nu înainte însă de a-l lăsa pe bucătar să se prezinte.  "M-am născut în 1981, la Tesalonic. Am terminat liceul în 1998. În 1999 m-am înscris la o şcoală de bu­cătari pentru a învăţa meseria. Am terminat-o în 2000 şi imediat du­pă asta am făcut  practică la Tripiti Bangalows, un hotel în Limenaria, Thasos. Dragostea mea pentru meserie este atât de mare, încât nu mă pot imagina făcând altceva în afa­ra industriei gastronomice. Din anul 2000, de când am înce­put să lucrez ca şi bucătar, am practicat în următoarele ho­te­luri: din 2000 pânăîn 2001 am lucrat ca al treilea bucătar în Ermones Beach în Corfu. Din 2001 până în 2002 am fost prim-bucătar în Aristotelis Beach, în Afitos, Chalkidiki. Apoi, timp de un an, până în 2003, am lucrat ca bucătar şef la acelaşi hotel. Între 2004 şi 2005 am lucrat ca prim-bucătar în Hotelul ­Zeliki, şi apoi timp de doi ani, am fost bu­că­tar-şef în Aristotelis hotel în Afitos. Sunt, din 2008 şi până în prezent, profesor la Şcoala de Gastronomie din Tesalonic".


REŢETELE LUI SPIROS

Foarte pe scurt - de, bucătarului îi şade bine... învârtind cu lingura în oala cu supă, iar nu pălăvrăgind! Spiros ne-a împărtăşit câteva reţete. Cartofii copţi la cuptor se pregătesc astfel: "Spală şi curăţă cartofii, taie-i în felii rotunde şi pune-i la fiert în apă cu sare. Când au fiert, strecoară-i şi adaugă sare şi piper. Pune-i într-o tavă pentru cuptor. Adaugă brânză tare, rasă, unt proaspăt şi şuncă tăiată mărunt, aco­peră totul cu sos béchamel şi pune-l la cuptorul încins la 180˚ până devine auriu". Pentru a pregăti grătar de porc cu orez basmati şi legume cu unt, "dă bucăţile de carne cu sare şi piper şi apoi pregăteşte-le la grătar. Pune bucăţile de carne pe o farfurie cu o garnitură de orez basmati şi diverse legume unse cu unt". O delicatesă duuuuulce e foitajul cu sirop şi îngheţată: "Ia o foaie de foitaj, tai-o pătrăţele, pune în mijlocul fiecărui pătrăţel un mix de alune şi nuci mărunţite, împătureşte-le ca pe un plic şi pune-le 30 de minute să se coacă în cuptor la 180 de grade. Scoate-le, înmoaie-le în sirop şi lasă-le să se răcească. Garniseşte cu îngheţată."
Citeşte mai multe despre:   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...
Serviciul de email marketing furnizat de