x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Theoxenia, arta philoxeniei

Theoxenia, arta philoxeniei

de Tudor Cires    |    21 Oct 2010   •   00:00
Theoxenia, arta philoxeniei

Când ni s-a spus că la Hotelul Theoxenia (situat la 2 km de Ouranopolis) turiştii se pot bucura nu doar de soare, mare şi bucate gustoase, ci şi de cursuri de gastronomie tradiţională grecească, mi-am zis: "Iată o idee bună! Nu-i pu­ţin lucru să te întorci acasă doar cu amintirea unui sejur plă­cut, ci şi cu câteva reţete de bucătărie sănătoasă, pe care să le pregăteşti ori de câte ori ţi se face dor de aerul Egeei, la Athos".

Când i-am întâlnit apoi pe Panagiotis Kolokathis, managerul hotelului, şi pe Spiros Kotoglou, bucătarul-şef, am înţeles de ce a fost fezabil un astfel de proiect. Tânărul chef (nu are nici 30 de ani) a lucrat o bună bucată de timp în ma­rile restaurante din Corfu şi Halkidiki, iar de doi ani este profesor la Şcoala de Gastronomie din Salonic. Cât despre Panagiotis Kolokathis, primul lucru pe care ni l-a spus când am în­ceput interviul a fost: "Pentru noi, theoxenia este arta phi­loxeniei". Philoxenia este dragostea pentru cel străin de tine, pentru călătorul care îţi trece pragul, în vreme ce ­theoxenia este, în esenţă, un altfel de a spune: "Oaspetele ­nostru este stăpânul nostru". Şi nu puteai să înţelegi asta mai bine decât printre greci, ai căror strămoşi aveau în ­pantheonul lor un zeu al ospeţiei.


PORTRET DE CHEF

Pentru că în scurtul răgaz petrecut la Theoxenia chef-ul Spi­ros Kotoglou ne-a pregătit câteva bucate, le vom prezenta în aceste pagini. Nu înainte însă de a-l lăsa pe bucătar să se prezinte.  "M-am născut în 1981, la Tesalonic. Am terminat liceul în 1998. În 1999 m-am înscris la o şcoală de bu­cătari pentru a învăţa meseria. Am terminat-o în 2000 şi imediat du­pă asta am făcut  practică la Tripiti Bangalows, un hotel în Limenaria, Thasos. Dragostea mea pentru meserie este atât de mare, încât nu mă pot imagina făcând altceva în afa­ra industriei gastronomice. Din anul 2000, de când am înce­put să lucrez ca şi bucătar, am practicat în următoarele ho­te­luri: din 2000 pânăîn 2001 am lucrat ca al treilea bucătar în Ermones Beach în Corfu. Din 2001 până în 2002 am fost prim-bucătar în Aristotelis Beach, în Afitos, Chalkidiki. Apoi, timp de un an, până în 2003, am lucrat ca bucătar şef la acelaşi hotel. Între 2004 şi 2005 am lucrat ca prim-bucătar în Hotelul ­Zeliki, şi apoi timp de doi ani, am fost bu­că­tar-şef în Aristotelis hotel în Afitos. Sunt, din 2008 şi până în prezent, profesor la Şcoala de Gastronomie din Tesalonic".


REŢETELE LUI SPIROS

Foarte pe scurt - de, bucătarului îi şade bine... învârtind cu lingura în oala cu supă, iar nu pălăvrăgind! Spiros ne-a împărtăşit câteva reţete. Cartofii copţi la cuptor se pregătesc astfel: "Spală şi curăţă cartofii, taie-i în felii rotunde şi pune-i la fiert în apă cu sare. Când au fiert, strecoară-i şi adaugă sare şi piper. Pune-i într-o tavă pentru cuptor. Adaugă brânză tare, rasă, unt proaspăt şi şuncă tăiată mărunt, aco­peră totul cu sos béchamel şi pune-l la cuptorul încins la 180˚ până devine auriu". Pentru a pregăti grătar de porc cu orez basmati şi legume cu unt, "dă bucăţile de carne cu sare şi piper şi apoi pregăteşte-le la grătar. Pune bucăţile de carne pe o farfurie cu o garnitură de orez basmati şi diverse legume unse cu unt". O delicatesă duuuuulce e foitajul cu sirop şi îngheţată: "Ia o foaie de foitaj, tai-o pătrăţele, pune în mijlocul fiecărui pătrăţel un mix de alune şi nuci mărunţite, împătureşte-le ca pe un plic şi pune-le 30 de minute să se coacă în cuptor la 180 de grade. Scoate-le, înmoaie-le în sirop şi lasă-le să se răcească. Garniseşte cu îngheţată."

×
Subiecte în articol: geografii culinare