x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Timp magic de Sanziene

Timp magic de Sanziene

de Simona Chiriac    |    21 Iun 2006   •   00:00
Timp magic de Sanziene
CALENDAR GASTRONOMIC
Conform calendarului popular, de Sanziene (24 iunie) se termina vara. Este cam neobisnuit daca ne gandim ca suntem la sfarsitul lunii iunie, iar din punct de vedere meteorologic vara nu si-a intrat inca bine in drepturi. Si atunci, cum este posibil acest lucru?

In mod traditional, in lumea satului timpul se scurge ritmic tinand cont de principalele activitati agricole care asigura in cele din urma painea cea de toate zilele. Astfel, de Sanziene se incheie activitatile de semanat, urmand o perioada de calm in asteptarea recoltarii. Vara are ca specific acumularea sevelor. Toamna este caracterizata de frenezie si bogatie: recoltele sunt stranse de pe camp.

LUMINA. De Sanziene, toata natura sta pe loc, caci a incheiat un ciclu de activitate. Pana si soarele se odihneste si ramane tintuit pe cer mult timp in mijlocul zilei (fenomen aflat in stransa legatura cu solstitiul de vara). Se spune ca nu este bine ca oamenii sa se trezeasca devreme dimineata, pentru ca pe cer rasare nu un singur soare, ci trei. Prin intreita lor putere ii orbesc pe cei care nu tin cont de sfaturile batranilor trecuti prin multe. In mare pericol sunt si recoltele care pot fi arse de razele soarelui.

Dragaica sau Sanziana, o tanara fecioara care colinda pe pamant la solstitiul de vara, apara recoltele de razele puternice ale soarelui, da parfum florilor (in aceasta zi se spune in popor ca infloresc sanzienele, flori galbene foarte parfumate), iar altor plante le ofera puteri miraculoase (sunt folosite pentru vindecarea bolilor, gasirea ursitului sau cunoasterea viitorului). Sanzienele, usturoiul, cicoarea, cimbrisorul si sulfina sunt culese in zori si sfintite in biserica pentru a li se mari puterea.

RITUAL. Fetele fac coronite din sanziene si le arunca pe casa pentru a vedea cat timp vor trai. Daca ele se prabusesc pe pamant este semn rau, viata lor fiind scurta. Alteori se fac coronite din sanziene sau sulfina, cate una pentru fiecare membru al familiei, si se lasa la poarta. A doua zi se cerceteaza cu atentie. Cele pline de boabe de roua aduc noroc. Pentru a avea parte de recolte bogate toamna, de Sanziene se impart mere, cirese si castraveti. Cu o singura conditie: cel care imparte sa nu le fi gustat in acel an.

De Sanziene, cunoscatorii fac predictii meteorologice. In general, se spune ca de Sanziene este ultima zi in care mai canta cucul. Insa, daca el a incetat sa cante cu mult timp inainte de Sanziene, urmeaza o vara foarte calduroasa si secetoasa. Daca el canta si dupa Sanziene este semn de mari nenorociri: foamete si razboaie.

PLANTE DIN MIEZ DE NOAPTE
In noaptea de Sanziene, timp de cateva minute infloreste feriga. Ea lumineaza in jurul ei ca si cum ar fi o particica din soare. Cel care o gaseste primeste la orice ceas vizita norocului.

Tot in miez de noapte infloreste pentru putin timp si iarba-fiarelor. Cu ea se pot descuia lacatele si incuietorile, oricat de mestesugite ar fi. Cei care o gasesc o poarta la brau sau in jurul degetului mic de la mana stanga.

21 - 27 IUNIE

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
  • 21 M Sf. Mucenici Iulian din Tars si Afrodisie
  • 22 J †Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, Mitropolitul Tarii Romanesti; Sf. Mc. Eusebie; Sf. Mc. : Zenon, Zina si Galaction
  • 23 V Sf. Mc. Agripina; Sf. Mucenic Aristocleu preotul
  • 24 S †) Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (Sanzienele- Dragaica); †) Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea Moastelor Sf. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava
  • 25 D Sf. Mare Mc. Fevronia; Cuv. Dionisie si Dometie
  • 26 L Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ioan, Episcopul Gotiei
  • 27 M Cuv. Samson, primitorul de straini; Sf. Mucenic Anect; Sf. Ioana Mironosita
  • ×
    Subiecte în articol: sanziene