Bunica mea zicea: "E minunat să-ţi fie dor, să tânjeşti după o legumă, un fruct, o mâncare. De ce? Pentru că atunci când o ai ştii s-o preţuieşti! Ştii să te îmbeţi de minunata ei savoare. Toate trebuie mâncate la timpul lor. Aşa făceau şi moşii noştri".
Toată lumea se agită pentru a face preparate pentru iarnă. Conserve peste conserve. Cele clasice au devenit un fel de straie vechi, pe care nu le mai vrea nimeni. Se inventează tot felul de amestecuri de legume şi fructe care se pun la saramură sau în oţet, de te zăpăceşte şi nu mai ştii ce găseşti în borcan. Acum se pun la murat fructele. Struguri, caise, prune, pere şi mere se murează. Tot acum găsim dulceţuri de gogonele, de morcovi, de dovlecei, de roşii şi chiar de măsline etc. Nu zic să nu inventezi, dar să zici "dulceaţă de ceapă" şi de fapt, în realitate, este un sos de ceapă, albă sau roşie, care se adaugă la fripturi. Este cu totul altceva. Că modul de preparare este diferit, cu mici intervenţii ale celui care îl prepară, de la un gust la altul, de la o inventivitate la alta, este normal să fie aşa, dar cred că n-ar trebui să exagerăm în a da nume, altele decât cele reale, pentru ca tinerii şi tinerele care se străduiesc să pregătească ceva de mâncat să nu se deziluzioneze. Aproape toate legumele pot fi preparate sub formă de dulceţuri. Dar nu cred că e normal să prepari o dulceaţă de vinete şi nici de usturoi. Da, există şi o astfel de dulceaţă! Dar mie nu-mi place să întindem coarda, numai de dragul de a fi deosebiţi, de a ne da teribil de iscusiţi în a amesteca gusturile şi mirosurile.
În magazine sunt fructe proaspete pe care le poţi mânca tot anul. E bine şi nu e bine! Asta pentru că fructele şi legumele de sezon, atunci când le vine rândul de a fi procurate din piaţă, nu mai au aceeaşi savoare. Cum să vrei o salată de vinete în mai-iunie, atunci când apar pe piaţa noastră, dacă toată iarna ai copt vinete din Orient?! Nu te mai poţi bucura de apariţia legumelor şi a fructelor în sezonul lor normal. Începi să te plictiseşti, să-ţi fie lehamite! Tradiţiile gastronomice româneşti trebuie respectate. De la dulceţurile din primăvară până în toamnă, la preparatele din legume, tot din primăvară până în toamnă, la conservele pentru perioada de iarnă, precum şi celelalte preparate din carne de porc, oaie etc. Poate greşesc! Dar eu vreau să mă bucur atunci când, în plină iarnă, deschid un borcan cu gogoşari în oţet sau unul de gogonele, la o friptură sau un cârnăcior, cu piure de cartofi. Vreau să freamăt când miros şi gust căpşunile din vară. Doamne fereşte!, nu zic că, în plină iarnă, nu trebuie să-ţi cumperi unul dintre acele mici coşuleţe din plastic, ce conţin căpşuni tari ca piatra şi acre sau fără gust, sau fructe de pădure, aduse de pe nu ştiu ce meleaguri, numai ca să ornezi un tort sau mai ştiu eu ce, cu o anumită ocazie! Nu. Poţi să dai o grămadă de bani pe ele! Dar nu-i mai bun şi mai natural un tort sau o prăjitură făcută cu o glazură sau ornamentaţie din dulceaţa de căpşuni preparată de tine? Şi unde mai pui că este şi ieftină! Iar în iunie, când apar căpşunile adevărate, poţi să te înfrupţi şi să-şi umpli sufletul de balsamul parfumului şi al gustului lor, cât să-ţi ţină până anul următor şi să te facă dornic de ele.
E bine să-ţi pui la congelator una-două punguţe cu vinete coapte, pentru o salată de sărbători, dar atât! Vine ea vara şi facem vinete să ne săturăm! Poţi să mai pui şi două-trei punguţe cu ardei graşi, curăţaţi apoi puşi la scurs şi daţi la congelator, pentru umplut cu carne la iarnă. Dar atât! Nu mai mult! Nu trebuie să-i lăsăm să facă o concurenţă neloială sarmalelor cu varză murată! Putem pune şi trei-patru punguţe cu roşii mici, pentru garnituri şi ornamente la fripturile de la mesele festive. Pentru mâncăruri avem din cele la borcan, pe care le punem acum în toamnă!
Dar să revenim la conservele pentru iarnă.
Ieri am fost în piaţă şi am cumpărat roşii, ardei gras, verdeaţă şi sare grunjoasă (din cea mai murdară) naturală. Am pus la sticle, cu gura mare, zarzavat pentru ciorbe şi mâncăruri. Am pregătit şi o mâncare de fasole albă, ideală pentru perioada de post. Am pus-o la borcane de 800 de grame şi de 400 de grame. Din cele mari se poate face chiar şi o nouă mâncare, dacă mai adăugăm nişte cartofi şi doi-trei căţei de usturoi, iar din cele mici se poate mânca imediat, aşa cum este.
● Ce am cumpărat de la piaţă:
12 kg roşii x 2,50 lei/ kg = 30,00 lei
2 kg ardei gras x 3,00 lei/ kg = 6,00 lei
3 kg fasole lată, albă x 3,50 lei/kg = 10,50 lei
1 kg gogoşari x 4,5 lei = 4,50 lei
500 g ceapă x 2,00 lei/kg = 1,00 lei
5 legături pătrunjel x 0,50 lei/buc. = 2,50 lei
1 kg sare grunjoasă x 0,70 lei/ kg = 0,70 lei
aspirină = 5,00 lei
1 litru ulei x 5,50 lei = 5,50 lei
Total = 65,70 lei
● Ce foloseşti din cămară: piper.
REŢETE
Zarzavat pentru ciorbe şi mâncăruri
● Ingrediente: 10 kg roşii (bune prunişoarele), 2 kg ardei gras, 5 legături mărar, 5 legături pătrunjel, sare grunjoasă, aspirină simplă.
● Preparare: speli roşiile, le cureţi şi le tai în felii. Speli ardeii şi îi cureţi de cotoare şi seminţe apoi îi tai în bucăţele. Zarzavatul îl speli şi îi toci. Amesteci toate uşor, fără a le strivi prea tare, cu câte o lingură de sare grunjoasă, de kilogram, adică 12 linguri de sare. Lasă 30 minute apoi le introduci în sticle cu gura largă, sau borcane înalte (de un litru), (12 sticle). Zeama care a rămas în vasul unde au fost amestecate o torni câte puţin în fiecare sticlă, până aproape de umplere. Acum pune în fiecare sticlă câte o pastilă de aspirină (simplă). Leagă sticlele cu celofan şi pune-le în cămară. Nu le fierbi. Ajung până în mai-iunie anul viitor.
Salată de fasole albă, lată
● Ingrediente: 3 kg de fasole lată albă, 1 kg roşii, 1 kg gogoşari, 500 g ceapă, 500 ml ulei, sare şi piper după gust.
● Preparare: speli fasolea şi o tai bucăţele, ceapa o cureţi şi o tai solzi, gogoşarii la fel. Roşiile trebuie curăţate de piele şi le tai felii. Într-o cratiţă de 10 litri, aranjezi un rând de fasole, un rând de ceapă, apoi gogoşari şi deasupra roşii. Acum presară sare şi piper. Pune cratiţa pe aragaz, iar când începe să clocotească o mai laşi o oră şi o bâţâi din când în când ca să nu se prindă de fundul vasului (nu o amesteci). Acum bagă cratiţa la cuptor pentru încă două ore, la foc potrivit. Fierbinte, compoziţia se pune în borcane (4 borcane de 800 g şi unul de 400g). Poţi s-o păstrezi toată iarna până-i dai de gust.