x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Totul ce trebuie să știi despre Wasabi, planta japoneză picantă cu proprietăți uimitoare

Totul ce trebuie să știi despre Wasabi, planta japoneză picantă cu proprietăți uimitoare

de Andreea Tiron    |    06 Iul 2025   •   07:20
Totul ce trebuie să știi despre Wasabi, planta japoneză picantă cu proprietăți uimitoare
Sursa foto: Jurnalul/Wasabi

Picant, verde și intens aromat, wasabi este un ingredient nelipsit din bucătăria japoneză autentică și, totodată, un subiect de curiozitate pentru mulți pasionați de gastronomie. Dar ce este de fapt wasabi și cât de sănătos este?

Ce este Wasabi?

Wasabi (Wasabia japonica) este o plantă perenă originară din Japonia, din familia cruciferelor (aceeași familie cu varza, hreanul și muștarul). Ceea ce consumăm ca „wasabi” este de fapt rizomul (tulpina subterană) al plantei, care este ras proaspăt sau procesat sub formă de pastă.

Datorită conținutului de izotiocianați naturali, wasabi are un gust picant intens, dar diferit de iuteala ardeiului iute – mai degrabă o senzație de căldură în nas decât în limbă.

Origine și cultivare

Planta de wasabi crește în mod natural în zonele răcoroase și umede ale Japoniei, mai ales în zonele montane și în apropierea izvoarelor. Este o plantă extrem de sensibilă la mediu, necesitând apă curată, curgătoare, umbră parțială și o temperatură constantă.

Tocmai din acest motiv, wasabi autentic este rar și scump, iar ceea ce se vinde în afara Japoniei sub denumirea de „wasabi” este adesea o imitare făcută din hrean, muștar și colorant alimentar verde.

 Fun fact: 90% din „wasabi” comercializat în afara Japoniei este de fapt o combinație de hrean și arome artificiale.

Cum se consumă Wasabi?

Wasabi este cel mai des întâlnit în combinație cu sushi, sashimi sau alte preparate japoneze. Se poate consuma:

  • Ca pastă – însoțind sushi-ul, amestecat cu sos de soia

  • Ras proaspăt – în restaurantele de lux japoneze

  • În sosuri, dressinguri sau marinade

  • Ca ingredient în chipsuri, snacksuri, maioneze sau ciocolată picantă (!)

Este important de știut că aroma de wasabi se estompează rapid, de aceea se servește adesea imediat după preparare.

Beneficii pentru sănătate

Wasabi autentic (nu cel industrial imitat) are și proprietăți interesante pentru sănătate, datorită compușilor săi activi:

-Antibacterian natural

Wasabi conține izotiocianați, compuși care pot inhiba bacteriile dăunătoare, motiv pentru care este asociat cu consumul de pește crud.

-Antiinflamator și antioxidant

Are potențial antiinflamator și poate reduce stresul oxidativ din organism, protejând celulele.

-Posibil efect anticancerigen

Studii preliminare au arătat că substanțele din wasabi pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, dar este nevoie de cercetări suplimentare.

-Ajută digestia

Ca și hreanul, wasabi poate stimula secreția gastrică și îmbunătăți digestia.

Precauții

  • Wasabi este extrem de picant – consumul în exces poate provoca iritații nazale, lacrimare și disconfort gastric.

  • Persoanele cu afecțiuni digestive trebuie să îl consume cu moderație.

  • Dacă ești alergic la muștar sau hrean, e posibil să ai o reacție și la wasabi (mai ales cel artificial).

Wasabi este mai mult decât o pastă verde picantă – este o plantă cu tradiție, o delicatesă rară și un ingredient cu posibile beneficii pentru sănătate.

Dacă vrei să experimentezi aroma autentică, caută wasabi 100% natural, nu doar varianta procesată din supermarket. În cantități mici, poate fi nu doar gustos, ci și surprinzător de sănătos!

×
Subiecte în articol: wasabi