x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tradiţia împletită cu socializarea

Tradiţia împletită cu socializarea

de Florina Grigorie    |    25 Iul 2008   •   00:00

În Tabăra de creaţie organizată la Muzeul Satului sînt aşteptaţi copii şi tineri, într-o atmosferă caldă, cu cîntec şi voie bună. Un loc în care oamenii se pot simţi din nou copii.



În Tabăra de creaţie organizată la Muzeul Satului sînt aşteptaţi copii şi tineri, într-o atmosferă caldă, cu cîntec şi voie bună. Un loc în care oamenii se pot simţi din nou copii. Cei veniţi vor avea ocazia să descifreze cîteva din tainele meşteşugurilor tradiţionale, cum ar fi: olăritul, prelucrarea artistică a lemnului, pictura de icoane pe lemn şi pe sticlă, confecţionarea măştilor populare şi a podoabelor, ţesutul la război, împletiturile din sfoară, pictura naivă şi încondeiarea ouălor.
Pe această cale se încearcă revitalizarea "vechilor meserii" practicate în satul românesc.
La Muzeul Satului am întîlnit-o pe Palaghiţa Albu, din Bîrlad, Vaslui, profesoară de matematică, care deşi a ieşit la pensie, continuă să-i înveţe pe copii, în vacanţele de vară, arta împletiturilor din sfoară pe bază de noduri. În acest fel, proafesoara testează răbdarea şi îndemînarea copiilor aflaţi în această tabără de creaţie. Creaţiile copiilor sînt remarcabile, ei executînd panouri decorative, măşti, bufniţe, pitici şi poşete.
Am abordat şi un alt subiect legat de specificul gastronomic al zonei, şi de preferinţele ei culinare. Ne-a recomandat reţeta ei preferată, şi anume Plăcinta cu iaurt. Se pregăteşte întîi iaurtulul de casă, dintr-un litru de lapte fiert, care se răceşte puţin, după care se adaugă două linguri de smîntînă. Se amestecă şi se deşartă tot într-un vas de sticlă pe care îl veţi închide ermetic şi îl veţi înveli cu o pătură. Se lasă aşa pînă a doua zi, cînd iaurtul gras este gata.
Luaţi din comerţ nouă foi subţiri de plăcintă (sau pregătiţi-le în casă). Compoziţia pentru umplutură o faceţi din nouă ouă, un litru din iaurtul preparat în casă, stafide, esenţă de rom, esenţă de vanilie şi coajă de portocală rasă. Se pun în tavă trei foi de plăcintă, care se acoperă cu un strat din compoziţie, alte trei foi de plăcintă, se acoperă de încă un strat de compoziţie şi se pun ultimile trei foi deasupra. Înţepaţi cu o furculiţă pentru a se pătrunde şi puneţi tava în cuptor la foc potrivit timp de o oră.
Desertul acesta este delicios şi uşor, numai bun pentru zilele de vară.

×
Subiecte în articol: gastronomie