x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditie - Sarbatoarea taiteilor

Traditie - Sarbatoarea taiteilor

de Veronica Guzun    |    10 Feb 2006   •   00:00
Traditie - Sarbatoarea taiteilor

Inainte de intrarea in Postul Mare, crestinii romano-catolici sarbatoresc Fasangul. Cu aceasta ocazie, germanii din Resita au organizat marti, 7 februarie, sarbatoarea taiteilor.

Banatul montan - Resita. Intre Boboteaza si intrarea in Postul Mare (3 martie), cei aproximativ doua mii de germani se distreaza asa cum o faceau si stramosii lor. Timp de mai bine de o luna, ei sarbatoresc Fasangul. Balul mascat, festivalul gogosilor, sarbatoarea taiteilor, sunt doar cateva dintre evenimentele care ii aduna in aceasta perioada pe etnicii germani la Forumul Democratic al Germanilor din judetul Caras-Severin. Pentru ca sediul Forumului este neincapator pentru toti dornicii de a participa la sarbatoarea taiteilor, s-a decis sa se organizeze doua sarbatori separate - pentru tineri si pentru adulti.

ADULTI. Marti, 7 februarie, ora 16:00. Cateva femei trebaluiesc pe la bucatarie. Doua farfurii mari sunt pline deja cu cascaval ras, intr-o cratita sosul se incalzeste agale pe foc. Mai raman a fi fierti taiteii. Pana atunci insa, pentru a incinge petrecerea, toti oaspetii sunt serviti cu tuica fiarta, snaps, cum il numesc ei. "Noi nu lasam tuica sa clocoteasca, pentru ca isi pierde din tarie", imi explica Eleonora Minulescu si continua: "In putina apa se pun la foc cateva boabe de piper, cuisoare si zahar, cand apa a dat in fiert, puneti tuica. Atunci cand e gata sa fiarba, stingeti focul." In timp ce cei aproape 50 de germani, in majoritate de varsta a treia, se incalzesc cu un snaps, macaroanele sunt numai bune de pus in farfurie.

Se incing discutiile. Nu inteleg prea multe ce spun, pentru ca vorbesc in germana. Gesticuleaza mult si dau deseori aprobator din cap. La bucatarie iar se umplu paharele, de aceasta data cu bere... romaneasca. "De obicei, inainte de bere, pregatim si salata de taitei, cu legume si maioneza, anul acesta insa nu am avut timp", imi spune Josefina Massak in soapta, dezvaluindu-mi un secret. Dupa bere incep dansurile. Trioul "Banater Bergland" interpreteaza melodii traditionale germane. "Inainte nu se organiza sarbatoarea taiteilor, am gasit din intamplare o carte in care era descris cum stramosii nostri pregateau taitei si se intalneau de Fasang, de aceea am decis sa reinviem traditia. Si iata, din 1991 incoace in fiecare an, ne intalnim la forum pentru a manca taitei, a mai schimba o vorba, a mai dansa si a ne mai aminti de vremurile trecute", imi explica Erwin Josef Tigla, presedintele Forumului Democratic al Germanilor din Judetul Caras-Severin.

TINERI. Sambata, 4 februarie, tineretul a oficiat inceputul sarbatorii taiteilor. "Noi am pus mai multe condimente in sos, am preparat si salata si am organizat un concurs - cine mananca mai multe portii de taitei in cinci minute.

Premiul a fost o ciocolata", mi-a povestit Andrea Judith Krempels, o tanara care a venit din Germania in cadrul unui schimb cultural. "In Germnaia nu exista sarbatoarea taiteilor, insa in Köln si Duseldorf cu cateva zile inainte de intarea in post toata lumea se macheaza si iese pe strada, toti arunca cu bomboane unii in altii", mi-a spus Andrea.

RETETA

TAITEI CU SOS


  • Ingrediente: O ceapa, 300 g sos de rosii, boia iute, piper, maghiran, 200 gr salam uscat, 300 g macaroane, 150 g cascaval.
  • Preparare: Ceapa se toaca, se pune la prajit. Cand s-a rumenit se stinge cu putina apa, apoi se adauga sosul de rosii si condimentele. Cand da in fiert se pune mezelul tocat marunt si se lasa pe foc 20 de minute. Intre timp se fierb macaroanele in apa sarata in care am adaugat putin ulei. Cand taiteii au fiert se pun in farfurie, deasupra se pune sos si cascaval ras.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie taiteilor