x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tradiţie şi inspiraţie la mare

Tradiţie şi inspiraţie la mare

de Alina Ramona Anghel    |    18 Iun 2009   •   00:00
Tradiţie şi inspiraţie la mare

Mediul ospitalier, atmosfera relaxată şi peisajele idilice au făcut ca insula Zakynthos să fie unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din Grecia. Cea mai importantă staţiune de pe insulă, Laganas, este locul unde se găsesc foarte multe restaurante cu specific grecesc, dar şi internaţional.



Între o croazieră la Peşterile Albastre şi o călătorie cu autocarul către Navagio, am prins puţin timp liber şi am intrat într-o tavernă locală. Aici am fost întâmpinată de patronul tavernei, Denny Hartas. Am fost uimită când m-a întrebat ce vreau să comand, căci unde în lumea asta patronul îţi ridică comanda când are pe lângă el şapte ospătari? A fost foarte bucuros când i-am spus că sunt româncă, s-a scuzat că trebuie să plece puţin, dar va reveni cu o mică surpriză. Şi aşa a şi fost.

GUSTUL MĂRII
Bucătarul tavernei este un român, Mike Sergent. Am aflat că este din comuna Lenauheim, judeţul Timiş. De cinci ani, în timpul sezonului, este bucătar şef la taverna Greek Islands.

"De câte ori intru în bucătărie nu ştiu ce-o să prepar, totul ţine de inspiraţia de moment, de ingredientele pe care le am şi de preferinţele clientului. Îmi place să gătesc cu multe legume, fructe de mare ce încă păstrează gustul mării, somon şi sardine, dar şi pui, vită sau porc. Folosesc numai ingrediente şi condimente proaspete, preferatul meu fiind busuiocul."

GUST CU SARE ŞI PIPER
"De când am învăţat bucătărie, nu folosec, decât sare şi piper pentru a da gust mâncării şi asta recomand tuturor", spune Mike. Orice mâncare ai face, dacă foloseşti înlocuitori, nu poţi decât să păcăleşti papilele că este bună, dar nu-i aşa. Una din reţetele pe care o face frecvent este Chicken a la King, care se prepară astfel: se taie julien un piept de pui, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, o ceapă şi o ciupercă. Se prăjeşte carnea de pui la foc potrivit, apoi legumele.

Se adaugă o jumătate de lingură de usturoi tocat, o lingură de supă de pui, una de lapte dulce şi una cu vin alb. Se toarnă o lingură cu cremă de lapte (un fel de smântână dulce), se amestecă şi se prăjesc încă cinci minute, având grijă să nu se lipească de cratiţă. "Aromele şi gustul mâncării de aici te fac să vii şi a doua oară la tavernă, dar nu singur, ci cu prietenii", mărturiseşte Mike.

Mike prepară friptura de vită flambată (peper steak flambé) cam aşa: un file mignon de vită îl taie julien, adaugă un ardei gras verde, o ceapă şi o ciupercă tăiate julien. Toarnă o lingură de sos tabasco, o lingură cu sos de roşii, o lingură cu vin alb şi ulei de măsline. Prăjeşte carnea, o scoate într-un castron şi înlocuieşte uleiul. Prăjeşte legumele tăiate julien, adaugă carnea, sosul de roşii şi sosul tabasco.

Când carnea şi legumele sunt gata, toarnă vinul alb şi mai ţine amestecul pe foc încă două minute.


Mândria de a fi român
"Sunt mândru că sunt român şi o spun tuturor. Mai ales de când am observat cât de bine sunt văzuţi românii în Grecia, indiferent pe ce insulă s-ar duce. Avem o vastă cultură gastronomică şi asta e foarte important. Ştim ce să comandăm, cum să ne comportăm la masă şi, mai ales, nu ne zgârcim atunci când vine nota de plată. Asta contează foarte mult pentru un patron", mai spune Mike.

Şi să nu fiţi uimiţi dacă, până să cereţi nota de plată, veţi fi trataţi cu "un mic dulce" din partea casei sau cu un iaurt.

×
Subiecte în articol: geografii culinare