x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Traditii si bucate aromanesti

0
Autor: Mara Raducanu Anna Borca 09 Aug 2006 - 00:00
Traditii si bucate aromanesti
CAIET DE RETETE
Aromanii... Ii veti intalni in Albania, Grecia, Bulgaria, Turcia, in mai toate statele din fosta Iugoslavie si, bineinteles, in Romania.

OBICEIURI. In orice colt de lume s-ar afla, etnia aromana isi respecta cutumele. Spre exemplu: ceremonialul nuntii tine o saptamana. Incepe miercuri si se termina miercurea urmatoare. La nunta, semn distinctiv este "o flambura", adica un steag. Se impodobeste cu trei mere rosii. Se pare ca traditiile nuntii armanesti isi au obarsia din vechiul Bizant. Mary Waker, o englezoaica ce a avut ocazia sa calatoreasca prin tinuturile macedonene, a asistat la o nunta, in familia unui negustor aroman. Iata ce marturiseste: "(...) Cu trei zile inaintea nuntii, mireasa - insotita de muzica - este condusa de prietenele sale la trei fantani, unde ea trebuie sa bea apa din fiecare. Aceasta ceremonie are loc la orele zece noaptea. (...)

In ajunul nuntii, rudele si prietenii se strang acasa la mireasa. Asezati cu toti in diversele odai ale casei, in timp ce dulceturi si diverse siropuri erau servite". Aceste cutume legate de petrecere s-au pastrat chiar si in Imperiul Otoman, pentru caracterul pasnic al alaiului de nunta. Un fapt curios: aromanii au fost singurii crestini din Imperiul Otoman care aveau dreptul sa poarte arme si sa aiba cai.

BUNATATI. Un preparat gastronomic nelipsit de la masa lor este pita, adica un fel de placinta. Aromanca Zoie Carabas ne-a spus cum se prepara: "Se fac foi de placinta, in care se pun diverse umpluturi (urzici, spanac, stevie, praz, branza). Aspectul este ca al arhicunoscutei pizza. O alta mancare apreciata, mai ales vara, este piperchi cu cas (ardei copti cu branza de oaie)".

"Gaina à la macedoine" (bine condimentata, cu usturoi, cascaval, sunca si sos de iaurt), "tarator" (un fel de salata de castraveti cu iaurt, usturoi si frunze de menta), "ardei prajiti", "cornuri cu mac, chimen si susan" - sunt doar cateva dintre preparatele care dau unicitate bucatariei aromanesti! De gustoase, va lasam sa va convingeti singuri, oferindu-va cu draga inima un caiet plin cu retete numai una si una!

ARDEI PRAJITI

  • ingrediente: un kg ardei gras, doua-trei rosii (1/2 Kg), doua oua, branza sau urda de oi (250 g), ulei.
  • preparare: Se spala ardeii, se curata de seminte si se taie in bucati potrivit de mari. Se calesc in ulei. Se adauga rosiile fara pielita, taiate marunt. Se lasa pe foc circa 10-15 minute, dupa care se adauga pe rand branza sau urda de oi dupa gust si ouale. In zilele de post nu se mai pun ouale si branza. Iarna se pot folosi ardei copti din congelator. Ardeii prajiti, fara branza si oua pot fi utilizati si ca garnitura la friptura.

    PITA AROMANEASCA

  • ingrediente: 600 g faina, 350 g margarina, 1/2 pahar cu apa calduta, 1/2 lingurita cu sare, o lingurita cu otet.
  • preparare: Se cerne faina pe planseta. In mijlocul gramezii se pune o bucatica de margarina cat o nuca, otetul si sarea. Se amesteca bine cu faina si se toarna treptat apa calduta pana cand se obtine un aluat potrivit de tare, care face basici. Se lasa sa se odihneasca 30-40 de minute, acoperita. Se imparte aluatul in doua parti egale. O jumatate se lasa in continuare acoperita ca sa nu se usuce. Din cealalta jumatate se face un sul care se imparte in 14-15 bucati. Din fiecare bucata se intinde pe planseta cate o foaie de marimea unei farfurioare. Se lichefiaza margarina. Se asaza o foaie pe planseta si se unge cu margarina pe toata suprafata, se pune urmatoarea foaie peste prima, se unge si tot asa pana se termina foile. Ultima foaie nu se unge pe deasupra. Se asaza foile pe o farfurie presarata cu faina si se baga in frigider. Se procedeaza la fel si cu cealalta jumatate din aluat. Dupa ce s-a preparat aluatul si s-a pus in frigider, se intinde prima foaie in tava unsa in prealabil cu margarina, se pune umplutura la mijloc, se acopera cu a doua foaie si se baga in cuptorul preincalzit.

    UMPLUTURI

  • ingrediente: un kg spanac sau stevie, urzici, praz, 5 oua, 300 g telemea de oaie, 200 g iaurt, 100 ml ulei.
  • preparare: Se spala spanacul (stevia, urzicile etc.), se pune la fiert, se scurge bine si se toaca pe un fund de lemn. Se incinge uleiul intr-o cratita, dupa care se adauga spanacul. Se caleste putin ca sa iasa apa, se da deoparte si cand s-a racorit se adauga branza rasa, ouale batute si iaurtul sau laptele batut. Se pune compozitia intre cele doua foi. Prazul nu este necesar sa fiarba. Se spala, se toaca si se pune pe foc cu putin ulei si o ceasca de lapte. Cand s-a inmuiat se da deoparte sa se racoreasca, se adauga ouale si branza.

    UMPLUTURA CU CARNE

  • ingrediente: un kilogram carne tocata de vaca sau porc slaba, 3-4 oua, doua-trei cepe, un pahar cu lapte, sare, piper.
  • preparare: Se caleste carnea tocata impreuna cu ceapa, se da la o parte sa se racoreasca, apoi se amesteca bine cu ouale, laptele, sarea si piperul.

    UMPLUTURA CU DOVLEAC

  • ingrediente: 1,5 kg dovleac, un pahar cu lapte, zahar dupa gust, un baton vanilie, 50 g unt.
  • preparare: Se taie dovleacul in bucati, se curata de coaja si seminte; se rade pe partea mare a razatoarei si se inabusa cu putina apa, apoi se fierbe in lapte pana se inmoaie. Se indulceste, se vanileaza, se adauga untul. Se mai tine pe foc pana se obtine un piure nezemos, de consistenta unui piure de cartofi.

    TARATOR

  • ingrediente: 500 g iaurt de oi, doi catei de usturoi, doua lingurite cu ulei de masline, o legatura de marar sau frunze de menta, 3-4 castraveti, sare, piper.
  • preparare: Se curata castravetii de coaja si se taie foarte marunt, la fel si usturoiul. Deasupra se toarna iaurtul, se pune mararul (sau menta), uleiul, sarea, piperul. Se amesteca bine si se pune la rece.

    PITA CRESCUTA

  • ingrediente: 500 g faina, un pachetel drojdie, 250 ml lapte, o lingura cu sare, 500 g branza de oi, 250 g margarina
  • preparare: Se prepara maiaua din laptele caldut, drojdie si una sau doua linguri faina. Se amesteca cantitatile si se lasa la crescut 15-30 minute Restul de faina se amesteca bine cu margarina cat o nuca si cu maiaua. Se framanta si se lasa la crescut doua ore. Se unge cu margarina o tava mai inalta. Aluatul se imparte in 4 parti. Se intinde prima foaie care se pune in tava. Deasupra se presara branza din loc in loc si bucatele de margarina. Se asaza apoi a doua foaie si se procedeaza la fel cu urmatoarele punand intre ele branza si margarina. Se baga in cuptorul preincalzit, la inceput la foc mai puternic, pana cand creste, apoi la foc mai mic.

    CORNURI

  • ingrediente: pentru maia: 1/2 l lapte caldut, 4 linguri cu zahar, o lingurita cu sare, drojdie cat o nuca, una-doua linguri cu faina. Se amesteca toate cantitatile si se lasa la crescut timp de 15-30 minute; pentru aluat: 3 oua intregi, 3 cescute cu ulei, un kg faina, un pachet de margarina.
  • preparare: Se prepara din acestea un aluat care se amesteca bine cu maiaua. Se framanta si se lasa o ora-doua la crescut, vasul fiind invelit cu un servet. Se imparte coca in cinci parti egale si se intinde din fiecare cate o foaie de 1/2 cm grosime. Se taie in opt parti si se ruleaza. Se unge tava cu ulei, se pun in tava si se lasa o jumatate de ora la crescut. Se ung cu galbenus si se presara mac, chimen, susan, sare etc. Se pune pe fiecare corn o bucatica de margarina. Se coc 15-20 minute.

    GAINA À LA MACEDOINE

  • ingrediente: o gaina, 200 g sunca, 100 cascaval, 3-4 oua, o ceasca cu iaurt, usturoi, busuioc, sare, piper, ulei.
  • preparare: Se fierbe o gaina. Carnea se taie in bucati mici. Se adauga mirodenii si usturoi taiat marunt. In tava unsa cu ulei, se pune jumatate din carne, peste care se rade cascaval, cam un centimetru. Deasupra se pune sunca, apoi din nou cascaval ras si stratul de carne care a ramas. Se bat 3-4 oua cu o ceasca cu iaurt si putina sare si se toarna deasupra. Se pune la cuptor, la foc mic, o ora sau o ora si jumatate. Se serveste calda.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   brănză,   făină,   lasa,   ingrediente,   foaie,   amesteca,   margarina,   preparare,   adauga

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

    Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
    Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
    Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
    Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

    Trei motive bune pentru a lua un credit

    Trei motive bune pentru a lua un credit
    Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
    Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
    Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
    Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

    Cum să profiți la maximum de timpul liber

    Cum să profiți la maximum de timpul liber
    O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
    Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
    Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
    Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
    Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
    Serviciul de email marketing furnizat de