x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tradiţii şi cutume.

Tradiţii şi cutume.

de Tudor Cires    |    01 Iun 2011   •   21:00
Tradiţii şi cutume.

Am fost de Pasti in Maramures, in satul Surdesti, cel de 600 de ori aniversat. Si tot strangand povestile Invierii, un gand a incoltit: acela de a afla cate ceva din ceea ce se intampla in sat in intervalul acesta dintre Inviere si Inaltare, cele 40 de zile cat Iisus Hristos a umblat pe pamant, si a va darui macar o parte din cele aflate dumneavoastra chiar in ziua de Ispas. Unind astfel doua margini ale aceluiasi timp al credintei unui neam.

Ne-am inceput periplul in casa familiei Costin si drept e ca mai departe sa-l lasam chiar pe stapanul casei sa va vorbeasca. 'Pe la noi, de Pasti si de Inaltare, mielul, dro­bul de miel si mielul umplut sunt bucatele cel mai des pregatite. Se fac in cuptor si ies foarte gustoase, daca stii cum sa le pregatesti. Mai intai se ard lemnele, apoi se scoate jarul afara si tava se pune in cuptorul cald. Se coace foarte incet, pe indelete. Asa am facut si noi, veniti numai de gustati, ca acum tocmai o sa-l scoatem din cuptor.' Ii privim pe sotii Costin tragand tava cu miel din cuptor si soarele care se strecoara pe usa si pe ochiul de fe­reastra ii imbraca in fir de aur. 'Noi facem cozonac, si facem pasca frumos impodobita, pe care desenam o cruce si raze iesind din ea, caci credinta straluceste precum soarele... Batranii spuneau ca aluatul pentru pasca si cozonac trebuie framantat pana ce asuda grinda. Trebuie sa pui suflet si credinta cand il framanti.'

Costumul popular
Si pentru ca frumoase straie au cei doi soti din Surdesti, cerem si noi cateva detalii despre costum. 'Apai, costumul nostru se deosebeste de cel dimprejur. La barbati, cel mai bine se vede la palarie diferenta.
In Maramuresul Istoric, e clopul acela mititel. In zona noastra, palaria e o palarie de paie de marime medie. In La­pus, e neagra, din panza, in vreme ce codrenii au palariile ace­lea inalte, din pai de grau. Barbatii poarta camasa si iz­mene largi, facute din tesatura de casa, amestec de canepa cu in. Se decoreaza cu margele sau cu cusaturi de lana mai simple, in tonuri de albastru si negru. Cele mai vechi costume au o decoratie ceva mai simpla, facuta din coaserea ma­terialului, niste incretituri de le zice «haitasuri», un mo­del cum e fagurele de albine. Astea se fac numai pe camasa.' Costumul femeiesc spune si el cate ceva despre varsta celei care il poarta. Tinerele au costume cu flori colorate, apoi se poarta modele geometrice, cu albastru si negru, pentru ca batranele sa aiba costume albe, simple, cu broderie sparta, ton pe ton. Dar despre asta vom vorbi amanuntit alta data. Pana atunci va spunem: Hristos s-a Inaltat!

×
Subiecte în articol: culinar