x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Traditii turdene

0
09 Noi 2005 - 00:00
Traditii turdene
ROMANIA CULINARA - BUCATARIA ROMANEASCA
"La Turda predomina retetele transmise prin traditie, oral, de-a lungul veacurilor. Traditionale pentru acest oras sunt Friptura de Turda, Turta de Turda si tortul Dobos cu glazura de zahar ars"

"Avocatul Sever Muresian isi aminteste cu nostalgie de timpurile in care (...) Erzsi neni a facut celebra Friptura de Turda. (…) Se obisnuia sa se tina carnea in «maratoare», un amestec de saramura cu lapte. Cofaritele aveau niste furci lungi si frigeau aceasta carne in untura. Friptura se servea cu paine de casa cu miez alb cu coaja batuta, pe care cofaritele o taiau in patru, o crapau apoi la mijloc si puneau cate o ciosvarta de carne asortata cu castraveti murati"

"Azi prin Turda circula mai multe variante ale celebrei Fripturi de Turda. Dar sunt si bucatari care spun ca adevarata reteta e detinuta de ei si refuza sa spuna secretul…" - "Retete culinare turdene" Dana Deac

FICAT CU PRAZ

MASURI: 1,5 kg ficat de porc sau vita, 100 ml ulei, doua fire de praz, boia de ardei, doua linguri cu faina alba, apa, piper, usturoi, sare.

PREPARAREA: Se taie marunt partea alba de la praz si se prajeste in ulei. Cand e pe jumatate gata, se adauga ficatul taiat bucati si apa. Se fierb impreuna cu sarea, boiaua de ardei si piperul. Inainte cu 10 minute de a se lua de pe foc se adauga usturoi dupa gust.

GULII UMPLUTE

MASURI: 4 gulii, o lingura cu orez, doua linguri cu ulei, un varf de cutit de piper, un ou, o lingura cu faina, doua linguri cu bulion, doua linguri cu smantana, patrunjel tocat marunt, 200 g de carne de vita tocata, sare, ceapa.

PREPARAREA: Se curata guliile de coaja si se scobesc inauntru. Carnea se amesteca cu sare, piper, orez, verdeata, ceapa prajita si un ou. Se umplu guliile, iar la capete se dau prin faina. Se prajesc si se asaza intr-o cratita. Se prepara un sos ca pentru sarmale care se toarna peste gulii. Se lasa sa scada si sa fiarba guliile, apoi se servesc cu smantana deasupra.

TOBA

PREPARAREA: Se iau carne macra, urechi, sorici, limba si se fierb dupa ce s-au taiat in fasii subtiri. Se adauga piper, boia, usturoi si sare. Stomacul, bine curatat, se umple cu continutul pentru toba, se leaga apoi cu ata si se fierbe la foc mic fara ca apa sa clocoteasca. Dupa 12 ore toba se poate pune la afumat.

FRIPTURA DE TURDA

MASURI: un kg cotlet de porc cu grasime si sorici, sare, piper, ulei, o lingura cu faina.

PREPARAREA: Se portioneaza cotletul, feliile obtinute se aplatizeaza cu batatorul, grasimea se cresteaza, se dau prin sare si piper si se trec prin faina. Se prajesc bine in ulei incins.

PLACINTE MOCANESTI

MASURI: 380 g faina, 200 g unt, doua galbenusuri, doua lingurite cu rom, 200 ml lapte, o jumatate lingurita cu sare, o lingurita coaja de lamaie. Pentru umplutura 200 g branza de burduf, un galbenus.

PREPARAREA: Faina, galbenusurile, romul, laptele, coaja de lamaie si sarea se amesteca. Se face un aluat potrivit de tare. Se imparte in patru si se intind bucatile de marimea unei farfurii mari. Se ung cu unt si se asaza una peste alta. Se lasa sa stea o ora, apoi se intind, suprapuse, intr-o foaie subtire. Se taie in patrate cu latura de 12 cm, se pune pe fiecare patrat branza amestecata cu galbenus de ou. Se ung marginile cu apa si se unesc doua colturi opuse, ca sa formeze un triunghi. Se prajesc in untura. Se scurg pe o sita sau pe o sugativa si se servesc calde.
Citeşte mai multe despre:   sare,   turda,   făină

 



Mai multe titluri din categorie

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....
Serviciul de email marketing furnizat de