Sărbătoarea Rusaliilor este deosebit de importantă, dovadă că se întinde de-a lungul a trei zile, pline de ritualuri, interdicţii şi foarte multe pericole. În Sâmbăta Morţilor, ce precede Duminica Rusaliilor, gospodinele se îngrijesc să dea de pomană pentru sufletele răposaţilor.
Deosebit de importante sunt vasele noi de lut, frumos decorate, în care vor adăsta bucatele. Cel mai adesea se făceau colaci, plăcinte, alivenci, mâncăruri din carne de miel sau diferite fierturi. Alături se aşezau căni de lut cu lapte, apă rece de fântână sau vin, fiecare după cât de avut era. Existând credinţa că la Moşii de Rusalii răposaţii se trezesc şi pleacă către Valea cu Dor, erau interzise numeroase activităţi.Nu se arunca afară gunoiul şi nu se mătura pentru a nu deranja sufletele celor "care stau după uşă până a doua zi, când, după terminarea liturghiei, îşi iau zborul către cer". De asemenea, pentru a fi feriţi de pierderi şi de alte necazuri era bine ca prima plăcintă ce era scoasă din cuptor să fie frântă în trei şi dată de pomană la cei săraci.
DUMINICA MARE
În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un loc cu iarbă verde. Se bea vin amestecat cu pelin, iar femeile purtau la brâu crenguţe de pelin pentru a fi puternice. În biserică se aduceau ramuri de tei şi oamenii îngenuncheau acolo pentru a fi feriţi de durerile de genunchi. Tot crenguţe de tei li se puneau şi vitelor între coarne, pentru ca vrăjile să nu le ia laptele. În credinţa populară se spune că aşa cum va fi vremea de Rusalii aşa va fi toată vara.
ZIUA CĂLUŞARILOR
În Lunea Rusaliilor, de Sfânta Treime, gospodarii porneau prin livezi şi câmpuri, stropind plantele cu apă sfinţită. Căluşarii începeau să colinde pe la fiecare casă, fiind bine a-i pofti în curte, jocul lor având proprietăţi magice. Cei care nu asistau la dansul căluşarilor nu mai lucrau luni şi marţi de teamă să nu rămână pociţi pe viaţă.
Ruladă cu brânză şi morcovi
Ingrediente: un pachet de foi de plăcintă, 700 g brânză mai sărată, doi morcovi, 7 ouă, smântână, o legătură de mărar proaspăt, ulei.
Preparare: Mai întâi se rade brânza şi se amestecă bine cu ouăle bătute şi feliile de morcov fierte în prealabil. Numărul de foi se împarte în două. Primele dintre ele se întind pe masă, se stropesc cu ulei şi se aşază deasupra umplutura în strat uniform. Se rulează şi se pune plăcinta într-o tavă unsă cu ulei. La fel se procedează şi cu foile rămase. Se ung deasupra cu ou bătut, apoi se lasă în cuptorul încins. Când sunt gata se scot şi se ung cu smântână, se presară mărar, apoi se taie în felii.