x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Turcia – în top!

Turcia – în top!

de Veronica Bectas    |    09 Feb 2011   •   19:48
Turcia – în top!
151026-bucate21-30-page-09-image-0001.jpgAnul 2010 s-a dovedit un an plin de evenimente deosebite pentru diplomaţia turcă. Relaţiile dintre cetăţenii turci veniţi în România, cu afaceri sau ca purtători ai valorilor culturale, s-au dezvoltat puternic sub permanenta atenţie şi îndrumare a Ambasadei Turciei la Bucureşti, în primul rând al Excelenţei Sale Doamna Ambasador Ayşe Sinirlioglu. Dovedind calităţi deosebite de diplomat, frumoasa doamnă a reuşit să îşi apropie perso­nalităţi româneşti din diferite domenii, profesori universitari, academicieni, oameni de artă şi, nu în ultimul rând, presa. La 27 ianuarie a.c., doamnei ambasador i-a fost decernat premiul Diplomatul străin al anului 2010, de ziarul Nine O’Clock. În discursul ţinut, Excelenţa Sa, doamna ambasador, a ţinut să precizeze: "A fi la curent cu evenimentele din ţara în care eşti acreditat este una dintre cele mai importante condiţii pentru a fi un diplomat de succes", referindu-se la contribuţia adusă de ziar privind înţelegerea evoluţiilor locale, interne şi externe ale României. Competenţa de a menţine relaţii deosebite cu presa se manifestă şi în relaţiile doamnei Ayşe Sinirlioglu cu echipa Jurnalului de bucătărie, supliment al Jurnalului Naţional. Invitaţiile la evenimentele cu profil gastronomic, organizate de Ambasadă, la care echipa a participat de-a lungul anilor, au scos în evidenţă partea feminină a doamnei ambasador, interesul pentru  a promova meşteşugul şi talentul bucăta­rilor, dar şi minunatele preparate turceşti. E drept că multe dintre ele sunt cunoscute de români, datorită permisivităţii gastronomiei româneşti, însă o altă mulţime de preparate oferă adevărate surprize încântătoare gusturilor din ce în ce mai pretenţioase ale consumatorilor de bucate alese. Doamna Ayşe Sinirlioglu ne-a arătat că este o femeie pe cât de delicată, pe atât de puternică, o prietenă a femeilor românce şi o fină cunoscătoare a gastronomiei noastre.

Sărbătoarea Aşure este în plină desfăşurare, aşa că vă vom oferi reţeta "Budincii lui Noe", prin care vrem să demonstrăm că suntem buni cunoscători ai tradiţiilor turceşti. Ingrediente: câte o cană de orez, năut, arpacaş, fasole boabe, caise uscate, smochine, stafide, miez de nucă, 300 g zahăr, 100 g fistic, 100 g coacăze roşii, 60 ml apă de trandafiri, 6 cuişoare, praf de scorţişoară, 2 rodii. Preparare: Se pun la înmuiat separat, de cu seară, năutul, arpacaşul şi fasolea. A doua zi se pun la fiert separat. Arpacaşul se fierbe în multă apă, cât să nu se lipească, iar năutul trebuie curăţat de coajă după ce a fiert. Se scurge de apă arpacaşul şi se pune într-o oală mare împreună cu 5 căni de apă fierbinte, se adaugă fasolea, năutul şi cuişoarele. Se fierb zece minute, se adaugă jumătate din cantitatea de caise, smochine, stafide tăiate bucăţele. Se mai fierb zece minute, se pun zahărul, jumătate din fisticul tăiat, jumătate din coacăze, se scot cuişoarele, se mai fierb zece minute, la foc mic, se dreg de dulce, se pune apa de trandafiri şi se pune în cupe. Se ornează cu restul de fructe tăiate bucăţele, praful de scorţişoară şi bobiţele de rodie.

×