x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Uimitoarea metamorfoză a banalului cartof

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu-Burtea 12 Noi 2008 - 00:00

Antreuri, supe, ciorbe, fel principal şi deserturi – toate pot fi făcute din cartofi. Foarte bogat în glucide, este un aliment care poate fi considerat o adevărată sursă de energie. Preparaţi în coajă, cartofii sunt o excelentă sursă de potasiu, recomandat pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Sunt bogaţi şi în vitamina C, vitamina K, sulf şi o substanţă azotată, tuberina, care favorizează creşterea copiilor. Consumat crud, tratează gastrite, ulcere gastrice şi duodenale.



La concursul "Cele mai gustoase reţete de cartofi din România", soţia ambasadorului Republicii Peru la Bucureşti, doamna Cristina Nicorici de Escala, ne-a povestit despre cartoful deshidratat, pe care peruvienii pun foarte mult accent. "Am adus şi aici, în România, câţiva asemenea cartofi. Au o valabilitate de peste 100 de ani. Sunt mici cât o nucă, dar se pot găti în foarte multe feluri."

Maeştri bucătari de la diverse restaurante şi ambasade din Bucureşti au demonstrat în cadrul concursului cum se poate metamorfoza cartoful, dacă deţii două "arme": talentul şi iscusinţa. Pe scenă au "urcat" numai antreuri şi feluri principale, toate având un gust şi o savoare greu de descris.

Muzee ale cartofului
Vă puteţi imagina un muzeu al cartofului? Poate că da, dar unul al cartofilor prăjiţi pare de-a dreptul incredibil. Ei bine, nu întâmplător în Anul Internaţional al Cartofului, în luna mai, s-a deschis într-una dintre cele mai vechi clădiri din localitatea Brugge, din Belgia, Saaihalle.

Unic în lume, este muzeul unde puteţi afla toată istoria tuberculului până la inventarea cartofilor prăjiţi. Puteţi admira o colecţie interesantă a aparatelor care se folosesc în cultivarea, recoltarea, triajul şi prăjirea lor. O parte a muzeului este dedicată apariţiei cartofului în artă, în muzică şi cinema. După vizita istorică, puteţi gusta cartofi prăjiţi cu diferite sosuri delicioase, care susţin ideea că Belgia este ţara cartofilor prăjiţi cu maioneză.

Mai puteţi vizita trei muzee ale cartofului în Germania, unul în Danemarca, altul în Islanda etc.

Cartofi gratinaţi la cuptor cu sos Roquefort şi salată crocantă - Premiul I, Cătălin Cucu (foto 1)
Restaurantul Brio      
                    
Ingredienet: 4 kg cartofi, 600 ml smântână, 500 ml lapte, 20 g usturoi, 200 g brânză Roquefort, 100 ml vin alb, 100 g amestec salată, 100 ml ulei de măsline, 25 ml suc de lămâie, 20 g sare, 10 g piper alb, 100 g caşcaval.

Preparare: Într-o tavă se pun cartofii feliaţi fin. Se adaugă smântână, lapte, usturoi, sare şi piper, apoi se introduc în cuptor. Într-o crăticioară se fierb vinul cu brânza, apoi se adaugă 100 ml smântână, obţinându-se un sos cremos. Se face un dressing din ulei şi sucul de lămâie şi se amestecă împreună cu salata înainte de a fi gata cartofii. Se adaugă caşcaval ras pentru gratinare (10 minute). Se formează 12 discuri din cartofi (doi la porţie suprapuşi) şi se servesc alături de salata şi sosul de brânză. Se decorează cu dantelă  de cartof.


Ruladă de cartofi cu muşchi de viţel şi smântână - Premiul al II-lea, Ferhazi Zitouni
Ambasada Algeriei

Ingrediente: 1,5 kg cartofi, 0,75 kg muşchi de viţel, 400 g ciuperci, 1,2 litri ulei, două cepe, 250 ml sos pe bază de viţel cu ierburi şi condimente, 250 ml smântână, 200 ml vin alb, 50 ml coniac, două linguri de sos de roşii, doi ardei iuţi, sare şi piper, 50 ml ulei de măsline, două legături de pătrunjel.

Preparare: Se taie cartofii în felii fine, se frig două minute în ulei încins şi se pun în hârtie absorbantă. Într-o cratiţă se înăbuşă ceapa tocată cu muşchiul tăiat în cubuleţe, se adaugă ciupercile tăiate cubuleţe, sărate şi piperate, apoi pătrunjelul. Se umplu feliile de cartofi rulate în formă de ţigară şi se pun la cuptor timp de 15 minute. Se fierb şi ceilalţi cartofi în apă sărată cu restul umpluturii. Se adaugă pe foc vin alb. Se flambează cu coniac. Se adaugă sosul pe bază de carne de viţel cu ierburi şi condimente şi se lasă la fiert la foc mic. Se adaugă smântână în momentul în care se serveşte. Se zdrobesc cartofii fierţi, se adaugă ardeiul iute tăiat cubuleţe, concentratul de roşii şi uleiul de măsline. Se pune la foc mic timp de cinci minute. Se aşază trei rulade pe o farfurie, cu şpriţul de ornat zimţat. Printre rulade se pun cartofii picanţi. În centru se toarnă două linguri de sos cald. Se ornează după gust.


Cartofi fantezie - Premiul al III-lea, Alex Mircea Schenker
"OK Cafenea SRL"

Ingrediente: 2,2 kg cartofi, 200 g cârnaţi afumaţi, 5 ouă, 300 ml smântână lichidă, 70 g morcov, 90 g caşcaval, 60 g ciuperci, o căpăţână de usturoi, 3 fire ceapă verde, 100 g parmezan, supă de pui, lapte, muştar, nucşoară, 200 g bacon.

Preparare: Se taie un cartof cu coajă pe jumătate şi se fierbe în supă de pasăre. Se scoate, se scobeşte şi se umple cu o farsă din conţinutul de ciuperci, usturoi şi ceapă, sotate. Se acoperă cu un amestec din caşcaval ras, smântână, muştar, ouă şi nucşoară. Se introduce în cuptor pentru 10 minute. Se taie batoane cilindrice din cartof. Se fierb în apă cu sare, se învelesc în bacon şi se prăjesc. Se scobesc mici sfere din cartofi, se fierb în lapte, se tăvălesc prin parmezan şi se dau la cuptor pentru cinci minute. Cârnăciorii afumaţi se învelesc în cartof dat pe răzătoare fină şi amestecaţi cu ou. Se prăjesc în baie de ulei. Piureul se face cu smântână şi bucăţele de morcov fiert.

Sosul: usturoi, unt, smântână, supă de pasăre. Se decorează cu ceapa verde, smântână şi coajă de portocală.


"Am foarte multe ingrediente preferate. Cartoful este unul dintre ele, pentru că din el pot face foarte multe. Dacă aplic şi ceea ce am învăţat de la francezi, că aspectul este foarte important, succesul este garantat"
Cătălin Cucu - bucătar-şef
Citeşte mai multe despre:   cartofi,   smantana,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....

3 lucruri de nelipsit din locuințele viitorului

3 lucruri de nelipsit din locuințele viitorului
Dorința și nevoia de inovație ajută întreaga populație să facă progrese semnificative. De la sectorul profesional, la cel personal, tehnologia este aici să-ți facă viața mai ușoară. Locuințele viitorului...

Finala Splash! Vedete la apă, lider detaşat de audienţă, pe toate categoriile de public! Cristi Pulhac este câştigătorul Splash! Vedete la Apă

Finala Splash! Vedete la apă, lider detaşat de audienţă, pe toate categoriile de public!  Cristi Pulhac este câştigătorul Splash! Vedete la Apă
Galerie Foto Conform datelor oferite de Kantar Media, finala Splash! Vedete la apă, difuzată în intervalul 19.57-01:14, a condus topul audienţelor la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 si...

7 Idei cadouri pentru femei minunate. O sa te tina minte toata viata

7 Idei cadouri pentru femei minunate. O sa te tina minte toata viata
Galerie Foto Trebuie sa demonstreze ca ai avut un motiv bine intemeiat pentru care sa-l alegi. Trebuie sa fie practic, original si spontan. Trebuie sa poarte un mesaj de urari de bine, de apreciere sau de iubire. Cadoul perfect...

Britney Spears și-a anunțat logodna pe Instagram

Britney Spears și-a anunțat logodna pe Instagram
Celebra cântăreață pop Britney Spears a anunţat, duminică, că s-a logodit cu Sam Asghari. Ea a postat pe Instagram un videoclip unde apare cu un inel cu diamant pe deget și mesajul "Nu-mi vine...

Efectul pandemiei de COVID-19 asupra relațiilor: Revenirea la foștii parteneri

Efectul pandemiei de COVID-19 asupra relațiilor: Revenirea la foștii parteneri
Unul din efectele pandemiei este revenirea la un fost partener. Cel mai izbitor caz este cel dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Specialiștii le numesc „iubiri pandemice”, dar care este mecanismul psihologic...

Nu poate vorbi, dar cântă! Un concurent i-a uluit pe jurații X Factor: ”Ce putere are muzica!”

Nu poate vorbi, dar cântă! Un concurent i-a uluit pe jurații X Factor: ”Ce putere are muzica!”
Galerie Foto Loredana, Delia, Ștefan Bănică și Florin Ristei au continuat, seara trecută, la Antena 1, să descopere și să adauge noi concurenți în grupurile lor. Cel de-al zecelea sezon X Factor continuă și săptămâna...
Serviciul de email marketing furnizat de