x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Uimitoarea metamorfoză a banalului cartof

Uimitoarea metamorfoză a banalului cartof

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    12 Noi 2008   •   00:00

Antreuri, supe, ciorbe, fel principal şi deserturi – toate pot fi făcute din cartofi. Foarte bogat în glucide, este un aliment care poate fi considerat o adevărată sursă de energie. Preparaţi în coajă, cartofii sunt o excelentă sursă de potasiu, recomandat pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Sunt bogaţi şi în vitamina C, vitamina K, sulf şi o substanţă azotată, tuberina, care favorizează creşterea copiilor. Consumat crud, tratează gastrite, ulcere gastrice şi duodenale.



La concursul "Cele mai gustoase reţete de cartofi din România", soţia ambasadorului Republicii Peru la Bucureşti, doamna Cristina Nicorici de Escala, ne-a povestit despre cartoful deshidratat, pe care peruvienii pun foarte mult accent. "Am adus şi aici, în România, câţiva asemenea cartofi. Au o valabilitate de peste 100 de ani. Sunt mici cât o nucă, dar se pot găti în foarte multe feluri."

Maeştri bucătari de la diverse restaurante şi ambasade din Bucureşti au demonstrat în cadrul concursului cum se poate metamorfoza cartoful, dacă deţii două "arme": talentul şi iscusinţa. Pe scenă au "urcat" numai antreuri şi feluri principale, toate având un gust şi o savoare greu de descris.

Muzee ale cartofului
Vă puteţi imagina un muzeu al cartofului? Poate că da, dar unul al cartofilor prăjiţi pare de-a dreptul incredibil. Ei bine, nu întâmplător în Anul Internaţional al Cartofului, în luna mai, s-a deschis într-una dintre cele mai vechi clădiri din localitatea Brugge, din Belgia, Saaihalle.

Unic în lume, este muzeul unde puteţi afla toată istoria tuberculului până la inventarea cartofilor prăjiţi. Puteţi admira o colecţie interesantă a aparatelor care se folosesc în cultivarea, recoltarea, triajul şi prăjirea lor. O parte a muzeului este dedicată apariţiei cartofului în artă, în muzică şi cinema. După vizita istorică, puteţi gusta cartofi prăjiţi cu diferite sosuri delicioase, care susţin ideea că Belgia este ţara cartofilor prăjiţi cu maioneză.

Mai puteţi vizita trei muzee ale cartofului în Germania, unul în Danemarca, altul în Islanda etc.

Cartofi gratinaţi la cuptor cu sos Roquefort şi salată crocantă - Premiul I, Cătălin Cucu (foto 1)
Restaurantul Brio      
                    
Ingredienet: 4 kg cartofi, 600 ml smântână, 500 ml lapte, 20 g usturoi, 200 g brânză Roquefort, 100 ml vin alb, 100 g amestec salată, 100 ml ulei de măsline, 25 ml suc de lămâie, 20 g sare, 10 g piper alb, 100 g caşcaval.

Preparare: Într-o tavă se pun cartofii feliaţi fin. Se adaugă smântână, lapte, usturoi, sare şi piper, apoi se introduc în cuptor. Într-o crăticioară se fierb vinul cu brânza, apoi se adaugă 100 ml smântână, obţinându-se un sos cremos. Se face un dressing din ulei şi sucul de lămâie şi se amestecă împreună cu salata înainte de a fi gata cartofii. Se adaugă caşcaval ras pentru gratinare (10 minute). Se formează 12 discuri din cartofi (doi la porţie suprapuşi) şi se servesc alături de salata şi sosul de brânză. Se decorează cu dantelă  de cartof.


Ruladă de cartofi cu muşchi de viţel şi smântână - Premiul al II-lea, Ferhazi Zitouni
Ambasada Algeriei

Ingrediente: 1,5 kg cartofi, 0,75 kg muşchi de viţel, 400 g ciuperci, 1,2 litri ulei, două cepe, 250 ml sos pe bază de viţel cu ierburi şi condimente, 250 ml smântână, 200 ml vin alb, 50 ml coniac, două linguri de sos de roşii, doi ardei iuţi, sare şi piper, 50 ml ulei de măsline, două legături de pătrunjel.

Preparare: Se taie cartofii în felii fine, se frig două minute în ulei încins şi se pun în hârtie absorbantă. Într-o cratiţă se înăbuşă ceapa tocată cu muşchiul tăiat în cubuleţe, se adaugă ciupercile tăiate cubuleţe, sărate şi piperate, apoi pătrunjelul. Se umplu feliile de cartofi rulate în formă de ţigară şi se pun la cuptor timp de 15 minute. Se fierb şi ceilalţi cartofi în apă sărată cu restul umpluturii. Se adaugă pe foc vin alb. Se flambează cu coniac. Se adaugă sosul pe bază de carne de viţel cu ierburi şi condimente şi se lasă la fiert la foc mic. Se adaugă smântână în momentul în care se serveşte. Se zdrobesc cartofii fierţi, se adaugă ardeiul iute tăiat cubuleţe, concentratul de roşii şi uleiul de măsline. Se pune la foc mic timp de cinci minute. Se aşază trei rulade pe o farfurie, cu şpriţul de ornat zimţat. Printre rulade se pun cartofii picanţi. În centru se toarnă două linguri de sos cald. Se ornează după gust.


Cartofi fantezie - Premiul al III-lea, Alex Mircea Schenker
"OK Cafenea SRL"

Ingrediente: 2,2 kg cartofi, 200 g cârnaţi afumaţi, 5 ouă, 300 ml smântână lichidă, 70 g morcov, 90 g caşcaval, 60 g ciuperci, o căpăţână de usturoi, 3 fire ceapă verde, 100 g parmezan, supă de pui, lapte, muştar, nucşoară, 200 g bacon.

Preparare: Se taie un cartof cu coajă pe jumătate şi se fierbe în supă de pasăre. Se scoate, se scobeşte şi se umple cu o farsă din conţinutul de ciuperci, usturoi şi ceapă, sotate. Se acoperă cu un amestec din caşcaval ras, smântână, muştar, ouă şi nucşoară. Se introduce în cuptor pentru 10 minute. Se taie batoane cilindrice din cartof. Se fierb în apă cu sare, se învelesc în bacon şi se prăjesc. Se scobesc mici sfere din cartofi, se fierb în lapte, se tăvălesc prin parmezan şi se dau la cuptor pentru cinci minute. Cârnăciorii afumaţi se învelesc în cartof dat pe răzătoare fină şi amestecaţi cu ou. Se prăjesc în baie de ulei. Piureul se face cu smântână şi bucăţele de morcov fiert.

Sosul: usturoi, unt, smântână, supă de pasăre. Se decorează cu ceapa verde, smântână şi coajă de portocală.


"Am foarte multe ingrediente preferate. Cartoful este unul dintre ele, pentru că din el pot face foarte multe. Dacă aplic şi ceea ce am învăţat de la francezi, că aspectul este foarte important, succesul este garantat"
Cătălin Cucu - bucătar-şef

×
Subiecte în articol: cartofi smantana caiet de retete