x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un ajutor pentru stomac

Un ajutor pentru stomac

de Cristina Andreea Catana    |    18 Ian 2006   •   00:00
Un ajutor pentru stomac
RETETE CU ADRESA
Ananasul este originar din sudul Braziliei de astazi, unde se mai gasesc rude salbatice ale acestuia. Indienii au fost cei care l-au raspandit pe teritoriul Americii Centrale si de Sud, inainte ca aici sa ajunga Cristofor Columb. In 1493, cand exploratorul a ajuns in Insula Guadaloupe, a gasit ananas si l-a luat in Spania. In timpul acestor calatorii, conchistadorii luau cu ei fructul pentru a-i apara de scorbut. Asa, ananasul s-a raspandit pe aproape intreg globul.

Capacitatea ananasului de a vindeca si de a preveni bolile de stomac a fost recunoscuta inca de cand europenii l-au descoperit in America de Sud. Datorita enzimelor pe care le contine, ananasul ajuta stomacul sa digere mult mai bine alimentele, reducand riscul de inflamare sau de balonare. Sucul de ananas, consumat foarte rece, ajuta la tonificarea intregului organism. Insa daca sucul este preparat din ananas necopt, atunci va avea aceleasi consecinte ca in cazul administrarii unui purgativ puternic. De asemenea, consumat in exces poate duce la infertilitate. Mai mult de atat, ananasul in cantitati foarte mari este contraindicat in timpul sarcinii. Acesta mai contine fosfor, vitaminele A si C, calciu si carbohidrati in cantitati suficiente pentru mentinerea unei sanatati de fier.

Gofre cu ananas

  • Ingrediente: 4 gofre, o cutie compot de ananas, o lingura cu miere, inghetata de vanilie deasupra.
  • Preparare: Incalziti 4 gofre timp de cateva minute in cuptorul preincalzit. Scurgeti siropul de la o cutie de compot de ananas si prajiti fructele la foc iute timp de cateva minute. Stropiti cu o lingura cu miere si continuati sa tineti pe foc inca un minut. Asezati ananasul intre doua gofre fierbinti si serviti desertul cu inghetata de vanilie deasupra.

    Pui cu ananas

  • Ingrediente: un piept de pui, cateva bucatele de ananas, 6-7 ciuperci, un morcov mic, un ardei rosu, o ceapa, o lingura cu sos de soia, usturoi, mirodenii, o lingurita cu ulei de masline virgin, o lingura cu vin alb.
  • Preparare: Se taie pieptul de pui cubulete si se pune la macerat pentru 1-2 ore intr-o marinata preparata cu putin vin, sos de soia, usturoi, foi de dafin, cimbru, boabe de piper. Se inabusa toate ingredientele cateva minute in tigaia de teflon, adaugandu-le pe rand in urmatoarea ordine: ceapa taiata solzisori, morcovul ras, pieptul de pui, ardeiul taiat fasii lungi, ciupercile taiate felii, cubuletele de ananas si cateva picaturi de ulei de masline virgin. Se condimenteaza cu mirodenii: busuioc, ghimber, oregano, piper negru sau rosu. Cand sunt aproape gata, se adauga putin sos de soia si o lingura cu vin alb.
  • ×
    Subiecte în articol: ananas