De-a lungul anilor, "am aflat cu surprindere despre tot felul de persoane care, dintr-un motiv sau altul, au început să gătească", spunea Jamie Oliver şi cred că se gândea deopotrivă la puştani, la tineri căsătoriţi, la vedete sau la politicieni. Chiar dacă experienţa n-a fost desăvârşită de toţi cei care au început-o, este clar că interesul în jurul numelui celui mai en vogue bucătar al momentului creşte de la o zi la alta.
Despre Jamie Oliver şi meniurile sale pot vorbi şi foştii sau actualii ocupanţi ai locuinţei din Downing Street, numărul 10, reşedinţa primului-ministru al Marii Britanii. Tony Blair şi preşedintele Consiliului Italian, Massimo d'Alema, au servit aici, în 2000, o masă pregătită de Jamie Oliver, pentru ca în 2003 premierul britanic să repete experienţa, în compania premierului irlandez Bertie Ahern.
SĂ SLĂBEASCĂ (ŞI) AMERICA!
Se ştie, de asemenea, că Jamie Oliver, "bucătarul dezbrăcat de secrete", a făcut, anul acesta, un turneu în SUA, pentru "a pune la dietă" mai multe oraşe. El a călătorit în localităţile cu oamenii cei mai "nesănătoşi" şi i-a învăţat cum să utilizeze resursele locale pentru a-şi îmbunătăţi obişnuinţele de alimentaţie. Seria televizată rezultată din această călătorie a fost inspirată de proiectul din Marea Britanie al bucătarului, în care i-a învăţat pe elevii mai multor şcoli să mănânce sănătos, schimbând şi meniul de la cantină.
În urma acestui program, autorităţile britanice au fost nevoite să schimbe legislaţia, interzicând vânzarea de "junk food" în şcoli. Spre deosebire de programul original, cel din Statele Unite a vizat clădirile de birouri şi alte locuri publice.
EXAMEN CU OBAMA
Imposibil ca preşedintele Barack Obama să nu fie sensibil la bucătăria celui care şi-a pus în gând, cum scriau ziarele, "să slăbească America"! Jamie şi Obama s-au aflat faţă în faţă cu ocazia summit-ului G20, care a avut loc în aprilie 2009, la Londra. În aceeaşi locuinţă din Downing Street, la numărul 10, şeful Casei Albe şi soţia lui, Michelle, alături de premierul britanic, Gordon Brown, de cancelarul german, Angela Merkel, şi de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, au putut gusta din meniul propus de Jamie Oliver, ajutat de opt dintre bucătarii săi de la nu mai puţin celebrul restaurant londonez Fifteen.
Lista-meniu a cuprins, în deschidere, somon de Shetland şi legume de Sussex cu usturoi Elwy Valley şi pâine irlandeză de casă. Pentru felul de bază, Jamie a ales o pulpă de miel cu cartofi, sparanghel şi ciuperci de pădure, acoperită cu un sos de mentă. La desert, li s-a adus o tartă foarte populară în Marea Britanie, din ale cărei ingrediente n-au lipsit ghimbirul, gemurile, untul de casă şi ouăle de fermă.
VEDETE PRINTRE POLITICIENI
La întâlnirea din Downing Street s-au mai delectat cu mâncărurile lui Jamie vedete internaţionale de talia lui JK Rowling, autoarea cărţilor cu Harry Potter, atleta Kelly Holmes, fotomodelul Naomi Campbell. Interesant că americanii nu se dau în vânt după mâncarea britanică şi se poate crede că Obama a avut o inspiraţie bună lăsându-se pe mâna lui Jamie. Acesta, la rândul său, a declarat că s-a simţit mândru de ţara sa şi de tradiţiile ei culinare...
Citește pe Antena3.ro