x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un desert de vara

Un desert de vara

de Veronica Guzun    |    18 Iun 2005   •   00:00
Un desert de vara

Exista putini aliati impotriva caldurii: ceaiul verde, apa minerala si inghetata. Dintre toate, inghetata stie cel mai bine sa lupte cu caldura, fiind consistenta si racoritoare in acelasi timp.

Exista putini aliati impotriva caldurii: ceaiul verde, apa minerala si inghetata. Dintre toate, inghetata stie cel mai bine sa lupte cu caldura, fiind consistenta si racoritoare in acelasi timp.

Tara inghetatei, Italia, este in pregatire pentru sezonul cald. In orasul Milano, producatorii de inghetata au preparat deja 15.000 de tone de desert racoritor. In acest an, ei preconizeaza o crestere a vanzarilor, din cauza temperaturilor ridicate anuntate de meteorologi. Printre nenumaratele sortimente, iese in evidenta inghetata cu ciocolata si piper iute. Totusi, recordul in domeniul aromelor ciudate este detinut de o gelaterie care a inventat 570 de arome. De exemplu, inghetata cu gust de usturoi sau de homar, de otet balsamic, gust de sunca si pepene sau aroma de ginseng si stridii. Toate aceste inventii nu ar fi fost daca cineva, nu se stie cine, nu inventa inghetata. Exista istorici care spun ca primul care a preparat ceva asemanator cu inghetata a fost imparatul roman Nero. El cerea deseori sa i se aduca gheata din munti, in care el amesteca sirop de fructe si obtinea un desert racoritor.

ISTORII. Exista multe povesti in care inghetata joaca un rol important. Se crede ca Marco Polo (1254-1324) a fost cel care a adus inghetata in Italia. El a invatat reteta acestui desert in timpul calatoriilor facute in China. Povestea continua in Franta, unde Caterina de Medici a adus acest preparat rece. Din Franta trecem in Anglia, unde regele Carol I i-a asigurat bucatarului lui de origine italiana un salariu pe viata pentru ca acesta sa nu divulge secretul prepararii inghetatei. Toate aceste povesti interesante nu au o confirmare istorica, ele au aparut in secolul al XIX-lea si se presupune ca au fost inventate de vanzatorii de inghetata, pentru a-si creste vanzarile. Alti amatori celebri de inghetata au fost presedintii americani George Washington si Thomas Jefferson.

RETETA

INGHETATA DE CACAO


  • Ingrediente: 4 linguri cu lapte, 3 linguri cu zahar tos, 2 lingurite cu cacao, un ou, 250 g frisca, un pliculet cu zahar vanilinat.
  • Preparare: Se fierbe laptele la foc moderat, apoi se adauga zaharul si, apoi, cand acesta s-a topit, oul. Se amesteca permanent, lasandu-se pana se ingroasa, apoi se ia de pe foc si se adauga o jumatate din cantitatea de zahar vani- linat si cacao. Dupa ce s-a racit, se omogenizeaza cu frisca si se toarna intr-o caserola, care se introduce in congelator.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie ingheţată