x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un explorator innascut - Varsator

Un explorator innascut - Varsator

18 Ian 2005   •   00:00

HOROSCOP GASTRONOMIC
Varsatorul, asemenea Sagetatorului, poate trece drept unul dintre semnele zodiacale marcate de ideea de rafinament. Nativii acestei zodii sunt oameni cu o personalitate puternica, aproape imposibil de condus. Verbele "a sti" sau "a cunoaste" ii caracterizeaza cel mai bine, exprimand spiritul lor liber si dorinta de a merge intotdeauna mai departe, de a explora la nesfarsit. Rafinamentul si dorinta de a afla ii recomanda cel mai bine pentru experimentarea gusturilor noi. De fapt, aceasta este o conditie pentru ca Varsatorul sa se poata simti implinit pe plan... gastronomic. Inteligenta specifica ii va ajuta sa gaseasca intotdeauna combinatia cea mai fericita de gust care sa-i multumeasca atat pe ei, cat si pe cei din jur. Fiind firi vesele, Varsatorii vor simti nevoia sa fie intotdeauna inconjurati de prieteni. Adora, de fapt, mesele in grup, pentru ca singuratatea face ca mancarea sa nu le tihneasca deloc. Tocmai de aceea, locurile in care se vor simti cel mai bine sunt orasele aglomerate, restaurantele pline. Nu planifica niciodata ce vor gati sau ce vor manca. Vor sa pastreze surpriza, cu atat mai mult cu cat prefera sa fie intotdeauna alimente noi, retete noi. Nu se vor da in laturi de la a experimenta cele mai ciudate combinatii. Rafinamentul lor nu este unul de tip clasic, ci mai degraba excentric. Nu vinuri vechi, ci combinatii dintre cele mai neobisnuite si mai socante. Nu mancaruri traditionale, ci amestecuri exotice de dulce cu amar, de fructe cu carne, de legume cu sosuri dulci. Condimentele au si ele un rol extrem de important, pentru ca sunt tot un semn de rafinament. Piperul este bun aproape in orice, de la salate de fructe pana la friptura din carne de caprioara. Si important este ca ar vrea sa le comunice si celorlalti cate ceva din aceste experiente. Le place sa cunoasca, dar si sa promoveze noul. Dispozitia fireasca spre filosofare ii face sa se inscrie in categoria celor inclinati mai degraba catre a medita. De aceea, vor avea tendinta de a transforma uneori chiar si actul gatitului sau, mai mult, pe cel de a manca intr-o idee filosofica. Insa cel mai grav la ei este ca spiritul rebel se asociaza uneori cu ideile fixe, si atunci deschiderea lor numai catre nou si excentric nu face altceva decat sa-i limiteze fara sa-si dea seama. Dorinta de a explora mereu o placere si un gust nou poate duce in ultima instanta la instabilitate psihica si emotionala si la incapacitatea de a se mai bucura de lucrurile obisnuite. Riscul este cu atat mai mare, cu cat sistemul nervos este cel mai sensibil in ceea ce-i priveste pe nativii acestei zodii. Recomandarea noastra ar fi sa incerce sa-si modeleze in asa fel fiinta, incat sa fie capabili sa inteleaga ca uneori, in spatele a ceea ce ei numesc "ceva obisnuit", se ascunde mai mult insolit decat ar putea gasi in cel mai fantezist dintre gusturi. Este vorba de farmecul firescului.

RATA CU STRUGURI
  • INGREDIENTE: o rata, 1 kg de struguri, 100 gr unt, 300 gr suc de carne, 100 ml lichior de visine, 50 gr coniac, o lingura de faina.

  • PREPARARE:
  • Se taie rata in bucati si se pune la prajit in unt incins. Cand este gata, se scoate pe o farfurie si se caleste faina (5 minute), apoi se stinge cu 1 l de apa. Se rastoarna carnea si se lasa sa fiarba impreuna. La urma se adauga sucul de carne, boabele de struguri, lichiorul de visine, coniacul si se mai fierb inca 10 minute. Se serveste cu pilaf de orez.

    PUNCI DE PORTOCALE
  • INGREDIENTE:
  • 2 portocale, 200 gr zahar, 100 ml rom sau coniac, 1 l de ceai foarte fierbinte.

  • PREPARARE:
  • Portocalele se decojesc si se curata de pielitele albe. Feliutele de portocale se taie marunt si se piseaza cu zahar, dupa care se introduc in vasul cu ceai clocotit. Acesta se acopera si se lasa 5-6 minute (fara sa mai fiarba), apoi se strecoara, se adauga zeama de portocale, romul si se pune la incalzit, fara sa mai fiarba. Se serveste cat mai fierbinte.
    ×