x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un italian la Bucuresti

Un italian la Bucuresti

de Mara Raducanu    |    19 Iul 2006   •   00:00
Un italian la Bucuresti
AMBASADORI CULINARI
A terminat Dreptul si la un anumit moment al vietii sale isi dorea sa urmeze o cariera in acest sens. Se pare ca viata i-a rezervat cu totul si cu totul alte planuri. Dupa ce a calatorit in lumea intreaga, cunoscand si deslusind pas cu pas secretele marilor bucatarii ale lumii (italiana, franceza, spaniola), domnul Antonio Conforti, un maestru in bucataria italiana, dar si in cea internationala, a ajuns acum si pe meleagurile romanesti.

PASIUNE. Ajunge sa-l privesti pentru a-ti da seama ca este o persoana pentru care munca inseamna, inainte de toate, pasiune si mult entuziasm. Altfel nici nu ar fi reusit sa ajunga la nivelul la care este acum.

Povestea vietii lui este una interesanta. Nu s-a gandit niciodata ca va ajunge un renumit maestru bucatar. Totul a inceput, asa cum se intampla de cele mai multe ori in viata, ca un simplu joc. In cazul lui Antonio, ca un hobby. Avea doar 18 ani cand, intr-o vara, in vacanta, s-a imbarcat pe o nava de croaziera. Tanar si fara experienta, a fost angajat ca ajutor de bucatar.

POVESTE. "Imi place la nebunie sa calatoresc. Doar asa reusesti sa descoperi lumea si sa-i intelegi mai bine pe oameni. Toate experientele traite pana acum, inclusiv imbarcarea pe o nava, m-au ajutat sa devin ceea ce sunt. In meseria mea este esential sa cunosti oamenii, sa le intelegi gusturile si sa le poti oferi ceea ce isi doresc", marturiseste Antonio.

Revenim la poveste. Dupa un an de munca pe nava, la intoarcerea acasa devenise parca un alt om. Mai matur si cu un tel sigur. Voia sa devina bucatar si, mai mult decat atat, isi dorea sa ajunga un maestru in acest domeniu. In urmatorii doi ani a lucrat la un restaurant din Spania, dupa care a facut scurte popasuri in tari cu o cunoscuta si bogata traditie gastronomica: Franta, Belgia si Anglia.

Il intreb ce inseamna un bucatar bun si de ce calitati ai nevoie pentru a reusi in aceasta meserie. Cu experienta omului care a vazut si stie multe, Antonio nu a stat nici o clipa pe ganduri. Raspunsul lui a venit prompt.

"E nevoie in primul si in primul rand de un model pe care sa-l urmezi. Eu, din fericire, am avut norocul sa cunosc mari maestri bucatari care mi-au insuflat dorinta de a ajunge la fel ca ei, daca nu si mai bun. Munca, curiozitate, creativitate, imaginatie, dar si multa pasiune - iata doar cateva dintre secretele care te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti. Lucruri, cred eu, valabile si in cazul altor meserii. Cu adevarat important in lumea noastra a bucatarilor: sa stii sa privesti si sa furi meserie!"

Cand a simtit ca a acumulat destula experienta, Antonio a considerat ca a sosit momentul oportun sa initieze propria afacere la el, in Italia. Asa ca si-a deschis doua restaurante.

GUSTURI. "Bucataria italiana se bazeaza mai mult pe produse naturale. Mancarea pe care o oferim este una usoara si, bineinteles, pregatita cu mult gust. Totul e sa stii sa te adaptezi in functie de preferintele consumatorului. Spre exemplu, am intalnit clienti si clienti. Unii exigenti, cu o bogata cultura gastronomica si cu cerinte mari. Lucru care ma motiveaza. Altii vin doar sa manance o portie de paste sau o felie de pizza. Rostul nostru este acela de a-i servi ireprosabil si de a-i face sa plece multumiti. Si, bineinteles, sa se intoarca la noi", ne marturiseste Antonio.

EXPERIENTA. In 1999, vreme de doi ani a lucrat ca sef-executiv la un restaurant din Brazilia, unde a obtinut mai multe diplome de cel mai bun bucatar. In 2002 a predat studentilor de la o facultate din Brazilia cursul avand ca tema "Bucataria traditionala italiana".

"Cea mai mare bucurie a mea este sa pot impartasi si altora ceea ce stiu. Nimic nu ma bucura mai mult decat sa vad tineri entuziasti si dornici sa invete. In viata nu este de ajuns sa-ti doresti sa reusesti, dimpotriva, trebuie sa vrei sa fii cel mai bun in domeniul tau." Il rog sa-mi povesteasca cum a ajuns pe meleagurile noastre si ce parere are despre bucataria romaneasca.

SOARTA. "Din nou mana sortii. Nu am crezut niciodata ca o sa ajung in tara voastra. E bine sa luam fiecare lucru ca pe o noua provocare. Initial, am venit doar pentru trei luni. Dar au trecut sase si sunt tot la voi", imi spune Antonio razand. Din bucataria romaneasca cel mai mult ii plac ciorbele si sarmalele.

Bucatarul Antonio Conforti, pregatind unul dintre minunatele sale preparate

ORIGINALITATE. "Romanii sunt mari consumatori de carne si dulciuri, in special de torturi. Eu incerc prin ceea ce fac sa personalizez si sa dau un stil propriu fiecarui preparat. Fie ca omul vine sa comande o portie de paste sau un preparat traditional din bucataria italiana (coaste de vitel cu lapte, facute la cuptor cu vin alb; muschi de vita cu otet aromat si cu nuci; peste la cuptor sau supa de peste etc.), el trebuie sa vada in farfurie mai mult decat o simpla mancare. Asa cum un pictor combina si potriveste culorile, la fel si bucatarul trebuie sa combine ingredientele, pentru ca «tabloul» gastronomic sa fie unul reusit. Si cat mai gustos!"

ALEGERE. Verva cu care povesteste Antonio ma indeamna sa mai stau. Din pacate, timpul nu e de aceeasi parere. Mai am o singura curiozitate. Intreb: daca maine ati avea posibilitatea sa o luati de la capat, ce ati alege?

Nu am vazut niciodata in viata mea un om mai hotarat: "Imi place la nebunie ceea ce fac. Nu as schimba nimic, indiferent ce mi s-ar oferi". De indemanarea si priceperea lui Antonio va lasam sa va convingeti singuri, oferindu-va un caiet de retete, cu preparate italienesti!

"Eu incerc prin ceea ce fac sa personalizez si sa dau un stil propriu fiecarui preparat. Fie ca omul vine sa comande o portie de paste sau un preparat traditional din bucataria italiana, el trebuie sa vada in farfurie mai mult decat o simpla mancare" - Antonio Conforti, bucatar-sef

"In viata nu este de ajuns sa-ti doresti sa reusesti, dimpotriva, trebuie sa vrei sa fii cel mai bun in domeniul tau" - Antonio Conforti, bucatar-sef

ISTORIE
Despre bucataria italiana am putea vorbi si umple pagini intregi. Mai ales cand ai in fata un maestru, un om pentru care nimic din secretele bucatariei (atat a celei italiene, cat si a celorlalte bucatarii internationale) nu ii este strain. "Inainte, ne marturiseste Antonio, cele mai bune bucatarii erau cele ale manastirilor. Acolo, la manastire, se formau bucatarii, dupa care erau trimisi la Curtile Regale."
×
Subiecte în articol: antonio italiană bucataria