x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un italian la Bucuresti

0
Autor: Mara Raducanu 19 Iul 2006 - 00:00
Un italian la Bucuresti
AMBASADORI CULINARI
A terminat Dreptul si la un anumit moment al vietii sale isi dorea sa urmeze o cariera in acest sens. Se pare ca viata i-a rezervat cu totul si cu totul alte planuri. Dupa ce a calatorit in lumea intreaga, cunoscand si deslusind pas cu pas secretele marilor bucatarii ale lumii (italiana, franceza, spaniola), domnul Antonio Conforti, un maestru in bucataria italiana, dar si in cea internationala, a ajuns acum si pe meleagurile romanesti.

PASIUNE. Ajunge sa-l privesti pentru a-ti da seama ca este o persoana pentru care munca inseamna, inainte de toate, pasiune si mult entuziasm. Altfel nici nu ar fi reusit sa ajunga la nivelul la care este acum.

Povestea vietii lui este una interesanta. Nu s-a gandit niciodata ca va ajunge un renumit maestru bucatar. Totul a inceput, asa cum se intampla de cele mai multe ori in viata, ca un simplu joc. In cazul lui Antonio, ca un hobby. Avea doar 18 ani cand, intr-o vara, in vacanta, s-a imbarcat pe o nava de croaziera. Tanar si fara experienta, a fost angajat ca ajutor de bucatar.

POVESTE. "Imi place la nebunie sa calatoresc. Doar asa reusesti sa descoperi lumea si sa-i intelegi mai bine pe oameni. Toate experientele traite pana acum, inclusiv imbarcarea pe o nava, m-au ajutat sa devin ceea ce sunt. In meseria mea este esential sa cunosti oamenii, sa le intelegi gusturile si sa le poti oferi ceea ce isi doresc", marturiseste Antonio.

Revenim la poveste. Dupa un an de munca pe nava, la intoarcerea acasa devenise parca un alt om. Mai matur si cu un tel sigur. Voia sa devina bucatar si, mai mult decat atat, isi dorea sa ajunga un maestru in acest domeniu. In urmatorii doi ani a lucrat la un restaurant din Spania, dupa care a facut scurte popasuri in tari cu o cunoscuta si bogata traditie gastronomica: Franta, Belgia si Anglia.

Il intreb ce inseamna un bucatar bun si de ce calitati ai nevoie pentru a reusi in aceasta meserie. Cu experienta omului care a vazut si stie multe, Antonio nu a stat nici o clipa pe ganduri. Raspunsul lui a venit prompt.

"E nevoie in primul si in primul rand de un model pe care sa-l urmezi. Eu, din fericire, am avut norocul sa cunosc mari maestri bucatari care mi-au insuflat dorinta de a ajunge la fel ca ei, daca nu si mai bun. Munca, curiozitate, creativitate, imaginatie, dar si multa pasiune - iata doar cateva dintre secretele care te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti. Lucruri, cred eu, valabile si in cazul altor meserii. Cu adevarat important in lumea noastra a bucatarilor: sa stii sa privesti si sa furi meserie!"

Cand a simtit ca a acumulat destula experienta, Antonio a considerat ca a sosit momentul oportun sa initieze propria afacere la el, in Italia. Asa ca si-a deschis doua restaurante.

GUSTURI. "Bucataria italiana se bazeaza mai mult pe produse naturale. Mancarea pe care o oferim este una usoara si, bineinteles, pregatita cu mult gust. Totul e sa stii sa te adaptezi in functie de preferintele consumatorului. Spre exemplu, am intalnit clienti si clienti. Unii exigenti, cu o bogata cultura gastronomica si cu cerinte mari. Lucru care ma motiveaza. Altii vin doar sa manance o portie de paste sau o felie de pizza. Rostul nostru este acela de a-i servi ireprosabil si de a-i face sa plece multumiti. Si, bineinteles, sa se intoarca la noi", ne marturiseste Antonio.

EXPERIENTA. In 1999, vreme de doi ani a lucrat ca sef-executiv la un restaurant din Brazilia, unde a obtinut mai multe diplome de cel mai bun bucatar. In 2002 a predat studentilor de la o facultate din Brazilia cursul avand ca tema "Bucataria traditionala italiana".

"Cea mai mare bucurie a mea este sa pot impartasi si altora ceea ce stiu. Nimic nu ma bucura mai mult decat sa vad tineri entuziasti si dornici sa invete. In viata nu este de ajuns sa-ti doresti sa reusesti, dimpotriva, trebuie sa vrei sa fii cel mai bun in domeniul tau." Il rog sa-mi povesteasca cum a ajuns pe meleagurile noastre si ce parere are despre bucataria romaneasca.

SOARTA. "Din nou mana sortii. Nu am crezut niciodata ca o sa ajung in tara voastra. E bine sa luam fiecare lucru ca pe o noua provocare. Initial, am venit doar pentru trei luni. Dar au trecut sase si sunt tot la voi", imi spune Antonio razand. Din bucataria romaneasca cel mai mult ii plac ciorbele si sarmalele.

Bucatarul Antonio Conforti, pregatind unul dintre minunatele sale preparate

ORIGINALITATE. "Romanii sunt mari consumatori de carne si dulciuri, in special de torturi. Eu incerc prin ceea ce fac sa personalizez si sa dau un stil propriu fiecarui preparat. Fie ca omul vine sa comande o portie de paste sau un preparat traditional din bucataria italiana (coaste de vitel cu lapte, facute la cuptor cu vin alb; muschi de vita cu otet aromat si cu nuci; peste la cuptor sau supa de peste etc.), el trebuie sa vada in farfurie mai mult decat o simpla mancare. Asa cum un pictor combina si potriveste culorile, la fel si bucatarul trebuie sa combine ingredientele, pentru ca «tabloul» gastronomic sa fie unul reusit. Si cat mai gustos!"

ALEGERE. Verva cu care povesteste Antonio ma indeamna sa mai stau. Din pacate, timpul nu e de aceeasi parere. Mai am o singura curiozitate. Intreb: daca maine ati avea posibilitatea sa o luati de la capat, ce ati alege?

Nu am vazut niciodata in viata mea un om mai hotarat: "Imi place la nebunie ceea ce fac. Nu as schimba nimic, indiferent ce mi s-ar oferi". De indemanarea si priceperea lui Antonio va lasam sa va convingeti singuri, oferindu-va un caiet de retete, cu preparate italienesti!

"Eu incerc prin ceea ce fac sa personalizez si sa dau un stil propriu fiecarui preparat. Fie ca omul vine sa comande o portie de paste sau un preparat traditional din bucataria italiana, el trebuie sa vada in farfurie mai mult decat o simpla mancare" - Antonio Conforti, bucatar-sef

"In viata nu este de ajuns sa-ti doresti sa reusesti, dimpotriva, trebuie sa vrei sa fii cel mai bun in domeniul tau" - Antonio Conforti, bucatar-sef

ISTORIE
Despre bucataria italiana am putea vorbi si umple pagini intregi. Mai ales cand ai in fata un maestru, un om pentru care nimic din secretele bucatariei (atat a celei italiene, cat si a celorlalte bucatarii internationale) nu ii este strain. "Inainte, ne marturiseste Antonio, cele mai bune bucatarii erau cele ale manastirilor. Acolo, la manastire, se formau bucatarii, dupa care erau trimisi la Curtile Regale."
Citeşte mai multe despre:   antonio,   italiană,   bucataria

 



Mai multe titluri din categorie

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...
Serviciul de email marketing furnizat de