x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un italian la Bucuresti

0
Autor: Mara Raducanu 19 Iul 2006 - 00:00
Un italian la Bucuresti
AMBASADORI CULINARI
A terminat Dreptul si la un anumit moment al vietii sale isi dorea sa urmeze o cariera in acest sens. Se pare ca viata i-a rezervat cu totul si cu totul alte planuri. Dupa ce a calatorit in lumea intreaga, cunoscand si deslusind pas cu pas secretele marilor bucatarii ale lumii (italiana, franceza, spaniola), domnul Antonio Conforti, un maestru in bucataria italiana, dar si in cea internationala, a ajuns acum si pe meleagurile romanesti.

PASIUNE. Ajunge sa-l privesti pentru a-ti da seama ca este o persoana pentru care munca inseamna, inainte de toate, pasiune si mult entuziasm. Altfel nici nu ar fi reusit sa ajunga la nivelul la care este acum.

Povestea vietii lui este una interesanta. Nu s-a gandit niciodata ca va ajunge un renumit maestru bucatar. Totul a inceput, asa cum se intampla de cele mai multe ori in viata, ca un simplu joc. In cazul lui Antonio, ca un hobby. Avea doar 18 ani cand, intr-o vara, in vacanta, s-a imbarcat pe o nava de croaziera. Tanar si fara experienta, a fost angajat ca ajutor de bucatar.

POVESTE. "Imi place la nebunie sa calatoresc. Doar asa reusesti sa descoperi lumea si sa-i intelegi mai bine pe oameni. Toate experientele traite pana acum, inclusiv imbarcarea pe o nava, m-au ajutat sa devin ceea ce sunt. In meseria mea este esential sa cunosti oamenii, sa le intelegi gusturile si sa le poti oferi ceea ce isi doresc", marturiseste Antonio.

Revenim la poveste. Dupa un an de munca pe nava, la intoarcerea acasa devenise parca un alt om. Mai matur si cu un tel sigur. Voia sa devina bucatar si, mai mult decat atat, isi dorea sa ajunga un maestru in acest domeniu. In urmatorii doi ani a lucrat la un restaurant din Spania, dupa care a facut scurte popasuri in tari cu o cunoscuta si bogata traditie gastronomica: Franta, Belgia si Anglia.

Il intreb ce inseamna un bucatar bun si de ce calitati ai nevoie pentru a reusi in aceasta meserie. Cu experienta omului care a vazut si stie multe, Antonio nu a stat nici o clipa pe ganduri. Raspunsul lui a venit prompt.

"E nevoie in primul si in primul rand de un model pe care sa-l urmezi. Eu, din fericire, am avut norocul sa cunosc mari maestri bucatari care mi-au insuflat dorinta de a ajunge la fel ca ei, daca nu si mai bun. Munca, curiozitate, creativitate, imaginatie, dar si multa pasiune - iata doar cateva dintre secretele care te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti. Lucruri, cred eu, valabile si in cazul altor meserii. Cu adevarat important in lumea noastra a bucatarilor: sa stii sa privesti si sa furi meserie!"

Cand a simtit ca a acumulat destula experienta, Antonio a considerat ca a sosit momentul oportun sa initieze propria afacere la el, in Italia. Asa ca si-a deschis doua restaurante.

GUSTURI. "Bucataria italiana se bazeaza mai mult pe produse naturale. Mancarea pe care o oferim este una usoara si, bineinteles, pregatita cu mult gust. Totul e sa stii sa te adaptezi in functie de preferintele consumatorului. Spre exemplu, am intalnit clienti si clienti. Unii exigenti, cu o bogata cultura gastronomica si cu cerinte mari. Lucru care ma motiveaza. Altii vin doar sa manance o portie de paste sau o felie de pizza. Rostul nostru este acela de a-i servi ireprosabil si de a-i face sa plece multumiti. Si, bineinteles, sa se intoarca la noi", ne marturiseste Antonio.

EXPERIENTA. In 1999, vreme de doi ani a lucrat ca sef-executiv la un restaurant din Brazilia, unde a obtinut mai multe diplome de cel mai bun bucatar. In 2002 a predat studentilor de la o facultate din Brazilia cursul avand ca tema "Bucataria traditionala italiana".

"Cea mai mare bucurie a mea este sa pot impartasi si altora ceea ce stiu. Nimic nu ma bucura mai mult decat sa vad tineri entuziasti si dornici sa invete. In viata nu este de ajuns sa-ti doresti sa reusesti, dimpotriva, trebuie sa vrei sa fii cel mai bun in domeniul tau." Il rog sa-mi povesteasca cum a ajuns pe meleagurile noastre si ce parere are despre bucataria romaneasca.

SOARTA. "Din nou mana sortii. Nu am crezut niciodata ca o sa ajung in tara voastra. E bine sa luam fiecare lucru ca pe o noua provocare. Initial, am venit doar pentru trei luni. Dar au trecut sase si sunt tot la voi", imi spune Antonio razand. Din bucataria romaneasca cel mai mult ii plac ciorbele si sarmalele.

Bucatarul Antonio Conforti, pregatind unul dintre minunatele sale preparate

ORIGINALITATE. "Romanii sunt mari consumatori de carne si dulciuri, in special de torturi. Eu incerc prin ceea ce fac sa personalizez si sa dau un stil propriu fiecarui preparat. Fie ca omul vine sa comande o portie de paste sau un preparat traditional din bucataria italiana (coaste de vitel cu lapte, facute la cuptor cu vin alb; muschi de vita cu otet aromat si cu nuci; peste la cuptor sau supa de peste etc.), el trebuie sa vada in farfurie mai mult decat o simpla mancare. Asa cum un pictor combina si potriveste culorile, la fel si bucatarul trebuie sa combine ingredientele, pentru ca «tabloul» gastronomic sa fie unul reusit. Si cat mai gustos!"

ALEGERE. Verva cu care povesteste Antonio ma indeamna sa mai stau. Din pacate, timpul nu e de aceeasi parere. Mai am o singura curiozitate. Intreb: daca maine ati avea posibilitatea sa o luati de la capat, ce ati alege?

Nu am vazut niciodata in viata mea un om mai hotarat: "Imi place la nebunie ceea ce fac. Nu as schimba nimic, indiferent ce mi s-ar oferi". De indemanarea si priceperea lui Antonio va lasam sa va convingeti singuri, oferindu-va un caiet de retete, cu preparate italienesti!

"Eu incerc prin ceea ce fac sa personalizez si sa dau un stil propriu fiecarui preparat. Fie ca omul vine sa comande o portie de paste sau un preparat traditional din bucataria italiana, el trebuie sa vada in farfurie mai mult decat o simpla mancare" - Antonio Conforti, bucatar-sef

"In viata nu este de ajuns sa-ti doresti sa reusesti, dimpotriva, trebuie sa vrei sa fii cel mai bun in domeniul tau" - Antonio Conforti, bucatar-sef

ISTORIE
Despre bucataria italiana am putea vorbi si umple pagini intregi. Mai ales cand ai in fata un maestru, un om pentru care nimic din secretele bucatariei (atat a celei italiene, cat si a celorlalte bucatarii internationale) nu ii este strain. "Inainte, ne marturiseste Antonio, cele mai bune bucatarii erau cele ale manastirilor. Acolo, la manastire, se formau bucatarii, dupa care erau trimisi la Curtile Regale."
Citeşte mai multe despre:   antonio,   italiană,   bucataria

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Serviciul de email marketing furnizat de