COLECTII CULINARE
Un om dedicat intru totul cartilor, hartilor, fotografiilor si ziarelor vechi. Asta il defineste cel mai bine pe Iustin Zegrea, "negustor" de obiecte ce poarta patina timpului. De ce negustor? In opinia dansului, "negustorul si colectionarul se cearta intre ei. Cel de-al doilea doreste sa-si tina aproape obiectele de pret, de miracolul lor bucurandu-se doar cei foarte apropiati. Negustorul aduna o colectie valoroasa, pe care o ofera apoi, fara zgarcenie, lumii intregi." Sa se bucure cu totii de aceasta apropiere de trecut.
Suntem curiosi daca se desparte cu strangere de inima de obiectele sale. "Orice regret este inlaturat de public. Scopul meu este sa fie vazute de cat mai multa lume, sa placa. Ar fi o dovada de egoism sa le pastrez doar pentru mine." Pasiunea pentru lucrurile vechi a mostenit-o de la tatal sau. "Dar nu orice lucru vechi este bun. Trebuie sa iei doar ceea ce este util prezentului. E ca si cum ai apela la memorie." Nu doreste sa vorbim despre persoana lui, caci nu este la fel de importanta precum comorile sale. Ne supunem si intram abrupt in subiect. Ne intereseaza recenta lui expozitie, dedicata pescuitului. I-a incantat pe cei care au avut curiozitatea de a o vizita, in prag de iunie, in vechiul sediu al anticariatului.
|
Scoaterea icrelor din morun la o cherhana din Jurilovca |
PESCUIT. Expozitia s-a dorit un semnal de promovare a cartilor de pescuit si, mai mult decat atat, primul pas spre implinirea unei dorinte tainice: unirea tuturor colectionarilor si organizarea unei expozitii cu adevarat valoroase, urmata fiind chiar de infiintarea unui muzeu dedicat pescuitului. Idee cu totul aparte, caci in Romania nu exista inca un muzeu al pescuitului. Muzeul Antipa se ocupa de partea biologica (diferite specii de pesti), Muzeul Satului are cateva
case cu specific din zona Deltei (acolo unde pescuitul asigura hrana zilnica), la Tulcea exista un muzeu al faunei si florei Deltei Dunarii. Dar nicaieri nu s-a gandit nimeni sa ridice un muzeu pentru pescuit, pentru mestesugul in sine.
"De altfel, pescuitul nu este numai un hobby, o tehnica, mai mult sau mai putin complexa, ce urmeaza a fi deprinsa. Este cu mult mai mult, o adevarata istorie de civilizatie romaneasca." Incepand cu uneltele de pescuit si terminand cu vechile balti si iazuri, unde se putea prinde pana nu demult o puzderie de peste.
|
Calan 1 iunie 1935 (printre atatea delicatese se regasesc si doua preparate din peste: cega cu oua umplute tartar si icre negre) |
EXPOZITIE. Ce inseamna o expozitie cu adevarat valoroasa? La prima vedere, ne-am gandi poate la vechimea si la raritatea exponatelor. Bineinteles ca acestea au un rol important, dar nu unul esential. Primordial este ca ea sa placa publicului, sa educe si sa fie utila. Organizarea unei expozitii are ca punct de plecare documentarea, strangerea materialelor. Suntem curiosi sa aflam care-i sunt sursele, acei sfetnici de taina care-i soptesc la ureche incotro sa se indrepte. Totul e simplu. "O carte te ia de mana si te duce la alta." Important este sa ramai fidel ideii de la care ai plecat. Apoi trebuie sa urmaresti cu atentie toate indicatiile ce se ascund in carti (bibliografie, referiri la anumite lucrari etc.). Exista totusi un risc. O data ce te-ai aratat interesat de un anumit domeniu, ceilalti colectionari iti vor vinde carti cu un pret mult mai mare, tocmai pentru ca le doresti si ai nevoie de ele atat de mult. In sfarsit, se strang laolalta obiecte surprinzatoare: harti cu lacurile si raurile unde se pescuia odinioara (harti ce dateaza din secolul al XIX-lea), picturi, retete, meniuri, fotografii, carti postale si, nu in ultimul rand, "piesele de rezistenta" - cartile.
|
"Pescaria si pescuitul in Romania" de Dr. Gr. Antipa, Bucuresti, 1916 - scrisa
la rugamintea regelui Carol I
|
RARITATE. Cea mai rara dintre ele este "Pescaria si Pescuitul in Romania", aparuta la Bucuresti in anul 1916. Este unica in felul ei. Grigore Antipa a studiat, timp de 10 ani, la indemnul Regelui Carol I, mestesugul pescuitului in toate regiunile tarii. Acest domeniu fusese cercetat anterior de Constantin Giurescu - "Istoria pescuitului si a pisciculturii in Romania" (pana in 1896). Alta este o carte ce tine mai mult de domeniul gastronomic, aparuta la Iasi in anul 1846. Poarta numele de "Retete cercate in numar de 500 din Bucataria cea mare a lui Robert - Intaiul bucatar al Curtii Frantiei - potrivit pentru toate starile". Traducerea apartine postelnicului Manolache Draghici. Este scrisa in limba romana, cu caractere chirilice. O data ce ochiul se obisnuieste cu aceasta scriere (plus ceva cunostinte de limba rusa, caci multe cuvinte sunt calchiate), descoperi, printre altele, nu mai putin de 10 retete de peste: moron rasol englizesc, moron mancare olandeza, mancare de somn, pentru scrumbita (scrumbie), stiuca rasol, stiuca umpluta ca la Langhedor, crap umplut, crap la gratar, cum se ferbe racii, raci mancare de matrosi.
O data cu mutarea intr-un sediu nou, in cartierul Militari, domnul Iustin Zegrea si-a propus sa reia ciclul expozitiilor, doua anuntandu-se deja pentru anul acesta. Nu doreste sa ne spuna tematica lor, este o superstitie de care trebuie sa tina cont. Pana atunci insa, expozitia dedicata pescuitului va fi deschisa si la Constanta, de Ziua Marinei, dar si la Muzeul Antipa (la Festivalul Pestelui ce va avea loc anul viitor de Florii).
ANUL I, NR. 1
|
Prima expozitie personala organizata de domnul Iustin Zegrea a avut un titlu pe masura: "Anul I, NR. 1". Se refera, desigur, la o colectie de ziare si reviste vechi, apartinand atat secolului al XIX-lea, cat mai ales perioadei interbelice. Nu lipsesc insa nici ziarele de azi. Paradoxal, de multe ori revistele noi, de data mai recenta, sunt mult mai dificil de gasit decat cele vechi. O explicatie ar fi tirajul lor redus sau zona restransa de difuzare.
|
MORON OLANDEZ
|
"Ia o bucata pantece de moron, ferbe-o precum s-a zis-o mai sus, scurge-o din apa aceea si o asaza pe farfurie, pune-i impregiur vreo 20 cartofle intregi ferte si prajite, dupa aceea fa un sos olandez bun, mai pune-i zama de la o alamaie si toarna-l deasupra mancarii"
"Retete cercate in numar de 500 din Bucataria cea mare a lui Robert - Intaiul bucatar al Curtii Frantiei - potrivit pentru toate starile", Iasi, 1846
|