x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un tărâm de poveste: Ampoiţa

0
Autor: Simona Lazar Maria Belu-Burtea 17 Dec 2009 - 00:00
Un tărâm de poveste: Ampoiţa Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

Situat la 10 kilometri de Alba-Iulia, satul Ampoiţa (cel mai vechi dintre satele ce alcătuiesc comuna Meteş, fiind atestat documentar din anul 1293) este foarte cunoscut de turişti pentru zonele de agrement ce se află de-a lungul văii apei ce dă şi numele satului. Pietrele calcaroase, ce se ridică falnice dintre dealuri, sunt considerate de iubitorii de escaladări "raiul alpiniştilor".



Amintiri, amintiri...
Bună dimineaţa la Moş Ajun! Am bătut în poartă la Mama Maria, care în aprilie, de Paşte, va împlini 87 de ani. Ne-a primit cum numai bătrânii din satele noastre ştiu a-şi primii oaspeţi: cu braţele deschise. Ne aşezăm la poveşti şi o întrebăm cum arăta Crăciunul odinioară. Privirea i se pierde undeva în noianul amintirilor şi începe să ne povestească: "Iarna înainte de război, la Ampoiţa, uneori era mai multă zăpadă, alteori mai puţină. Erau grele iernile, dar viaţa noastră era şi mai grea". În Ajunul Crăciunului, fiecare familie din sat începea să coacă colăcei pentru colindători. "Se porneau dintr-un capăt al satului şi colindau până în capătul celălalt. Cel mai cântat colind suna cam aşa: «Buna ziua lui Ajun/sara, sara de Crăciun/de Crăciun celui bătrân/...» Tare mai era frumos de Crăciun, dar pe timp de război sărbătorile erau sărace şi triste şi mulţi colindători nu mai ajungeau la colăcei!", povesteşte Mama Maria. Primii colăcei pentru colindători a început să-i facă de la 14 ani. Cum se preparau? "Făceam un aluat ca de pâine, dar frământam mai vârtos. Îi împleteam, apoi îi dădeam la cuptor. Erau tare buni. Aluatul care rămânea pe covată îl strângeam şi îl băgam într-o pungă de nylon şi-l foloseam în loc de drojdie, la dospit, data viitoare."

Masa de Crăciun

"Pe vremuri, femeile trebuiau să meargă la sapă la seceră, ca să poată trăi că numai popa şi învăţătorul aveau salariu, iar noi, dacă nu lucram la câmp, nu aveam ce mânca.

Acolo, pe hotar, luam cu noi slănină, ouă, carne de la borcan...", îşi continuă ea povestirea. "Ţineam porcii şi îi tăiam de Crăciun şi aveam carne tot anul, pentru că mâncam carne doar o dată pe săptămână. La Crăciun făceam din porc cârnaţi, maioş (caltaboş), tobă, iar restul puneam la sare sau afumam cu lemn de fag. Slănina se afuma mai mult pentru că altfel se râncezea. Pe masa de Crăciun aveam de toate: sarmale, cârnaţi, carne, piftie, cozonaci şi porcării. Ce condimente puneam atunci? Ca şi acum: piper, boia iute şi dulce, sare, iar la maioş puneam şi orez."

Maioş         (Caltaboş)
"De Crăciun obişnuim să pregătim caltaboş, noi îi spunem maioş. Reţeta asta o făceau bătrânii mei. La prepararea caltaboşului punem acum ca şi odinioară măruntaie tocate, guşă, care e grasă, plus ceapă, sare, boia dulce şi iute. Le amestecăm bine şi adăugăm orez. Spălăm bine intestinele, le curăţăm şi le umplem cu amestecul de care v-am spus. Am auzit că la Ploieşti se face carne tocată şi se bagă în maţ şi cică ăla e caltaboş."


Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...
Serviciul de email marketing furnizat de