x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Unde sunt nurorile de altadata...

Unde sunt nurorile de altadata...

25 Ian 2005   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA STEFANIA VELICU

Ce s-a mai zburlit si vremea asta! Cand ziceam c-a dat ghiocelul, gata, s-a si pus pe ger. Nu mai sunt iernile ca pe vremea mea. Nimic nu mai e ca pe vremea mea. Atunci ningea la timp, era zapada cat casa, de ne scotea tata afara si faceam carare pana la poarta. Si mai tarziu, cand m-am maritat, tot asa. Venea scorpia de soacra-mea cu maturoiul si ma punea sa ies afara, in frig, sa fac partie. Ehe, toate erau altfel atunci!

Nurorile din ziua de azi nu mai seamana cu cele de ieri. Pai, cum ma purtam eu cu soacra-mea?! Nora-mea face numai ce vrea ea. Si stiti care e culmea? Ca eu de fapt tin la ea. Are gura cam mare, dar la asta ne potrivim de minune. Si avem si pasiuni comune: florile, poezia si gatitul. Ma rog, eu le fac pe toate mai bine ca ea, dar asta e normal, nu? La mine isi spun cuvantul si varsta, si experienta. Stati sa vedeti cum a fost cu florile. Ca daca nu stiati, eu am casa plina de flori. Si ea la fel. Dar vai de capul lor. Cand am trecut pe la ei si am vazut ca erau, saracele, moarte de sete, pleostite, nu altceva, m-am infuriat si le-am udat. In loc sa-mi multumeasca, m-a sunat seara sa-mi spuna ca i-am inundat casa si ca de ce le-am schimbat locul. Ea nu stie, desteapta, ca una vrea mai multa lumina, alta mai putina...

De gatit, ce sa mai zic. Pe-aia cu crema de zahar ars nu v-am spus-o? A caramelizat zaharul ala pana n-a mai stiut de capul lui. De ti se amara si sufletul in tine. Bineinteles ca n-a recunoscut si a incercat sa ne convinga cum ca asa e reteta si ca gustul amar e la moda. Le-am facut si eu pe urma o crema de s-au lins pe degete si le-am spus ca a mea "e de moda veche", nu e amara. A inghitit-o. Ca sa se razbune, a vrut sa-mi dea peste nas cu cartile ei, cu literatura... Dar i-am aratat ca mai stiu si eu cate ceva. Inainte sa ies pe usa, i-am aruncat in fata: "Mais ou sont les nieges d’antan?" si i-am si tradus, adica "Unde sunt zapezile de altadata". Autorul l-am uitat, dar sa nu ma dati de gol.

POVETE
FLORILE. Florile de apartament nu trebuie tinute prea aproape de o sursa de caldura, pentru ca pamantul li se usuca prea repede si se palesc. Aveti grija sa le udati cam de doua ori pe saptamana.

PADUCHI. Daca vreuna dintre ele a facut cumva paduchi de flori, este bine sa o izolati neintarziat si sa incercati sa o salvati. Preparati dintr-un litru de apa si putin sapun de copil, cat se ia pe maini la 5-6 clatiri, o solutie cu care spalati fiecare frunza.

ZAHARUL. Nu caramelizati niciodata prea tare zaharul, pentru ca va capata gust amar, fie ca e vorba de crema de zahar sau de un sirop pentru tort. Lasati-l numai cat sa capete nuanta frunzelor aramii toamna.

SCORTISOARA. Puteti sa adaugati la crema de zahar ars putina scortisoara. Veti vedea ca gustul obtinut este cu totul deosebit.

FRISCA. Puteti servi crema de zahar ars garnisita cu cateva linguri de frisca si cu ciocolata rasa. Efectul va fi incredibil.
×