x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vase din lut

Vase din lut

de Simona Chiriac    |    05 Oct 2005   •   00:00
Vase din lut
CALENDAR GASTRONOMIC
In calendarul popular, a doua saptamana din octombrie este dedicata muncilor din gospodarie. Se ingrijesc gradinile, se repara anexele din gospodarii, se strang proviziile pentru iarna. In unele locuri se incepe modelarea vaselor din lut ce vor fi umplute cu lapte, branza, grau fiert sau colaci si vor fi date de pomana la Mosii de Samedru (in sambata de dinaintea Sfantului Dumitru).

Despre olari se spune ca, dupa moarte, vor avea de ispasit pacatul de a fi chinuit pamantul (lutul este modelat si apoi ars in cuptor). Si asta deoarece, in credinta populara, pamantul este considerat sfant, fiind foarte indragit de Dumnezeu. Mai mult decat atat, se crede despre pamant ca "s-a jertfit" pentru ca din el Dumnezeu sa creeze toate fiintele si lucrurile. De altfel, se spune despre oameni ca din pamant s-au nascut si tot acolo se vor intoarce. Nu e bine sa lucrezi pamantul la pranz sau noaptea, pentru ca atunci se odihneste, fiind la fel de batran ca si Dumnezeu.

In anumite ceremonii ritualice, vasele din lut pot simboliza fortele benefice sau malefice. Atunci cand este necesara ploaia, se arunca o oala de lut in fantana pentru a transmite mesajul oamenilor catre divinitatea care aduce ploile. La nasterea unui copil, moasa sparge o oala de lut, pentru ca puiul de om sa fie la fel de frumos si de sanatos. In alte zone, farfuria de lut asezata la intrarea in casa anunta ca fata este numai buna de maritat. Atunci cand farfuria este intoarsa, este semn ca fata mai are de asteptat.

La inmormantare exista obiceiul de a sparge o oala de lut. Totul porneste de la credinta ca, dupa moarte, sufletul iese pe gura si apoi paraseste casa prin fereastra deschisa. Dupa ce trece prin locurile preferate, vrea sa se intoarca inapoi in trupul lui, ceea ce ar insemna insa transformarea mortului in strigoi. Pentru a evita aceasta, se recurge de multe ori la un viclesug: sub masa unde este asezat mortul se pune o oala pentru ca sufletul sa-si gaseasca acolo adapost.

Se mai pastreaza si astazi o serie de superstitii in legatura cu vasele de lut. De exemplu, este bine sa strangi cenusa de sub oala pentru a inchide astfel gura celor care te vorbesc de rau. Nu se pastreaza niciodata o oala sparta. Daca prin spartura va trece un soarece sau vreo musca, e semn ca va muri cineva din casa.

Atunci cand cineva fura un vas de lut de la un olar, Dumnezeu spune: "Iata cum fura lut pe lut!".

CUM SA NU MANANCI


Nu e bine sa mananci direct din oala, pentru ca vei plange sau iti va ploua la nunta.
Nu se marita fata care mananca langa horn. Despre cei care se hranesc fara masura se spune ca-si mananca din noroc. Nu e bine sa mananci la spatele cuiva, pentru ca astfel ii mananci mintea si norocul.
Fara ele, omul va incepe sa slabeasca si in cele din urma va muri. Nu e bine sa mananci pe prag, caci iti mananci mintea si te prostesti sau, in alt caz, te desparti de sot. In timp ce te piepteni, sa nu mananci niciodata pentru ca asa iti mananci viata si mori.
Daca vei trece pragul unei case mancand, membrii acelei familii se vor certa tot anul.

5 - 11 octombrie
Sfantul Apostol Toma
"Apoi s-a dus la izvorul apelor si a aruncat sare in el, si a zis: asa vorbeste Domnul: «Vindec apele acestea, nu va mai veni din ele nici moarte, nici sterpetura»."
Imparati, capitolul 2, versetul 21
  • 5 M Sf. Mucenite Haritina si Mamelta
  • 6 J Sf. Apostol Toma; Sf. Mucenita Erotiida
  • 7 V Sf. Mari Mucenici Serghie si Vah; Sf. Mc. Iulian presbiterul
  • 8 S Cuv. Pelaghia; Sf. Taisia 9 D Sf. Apostol Iacob al lui Alfeu; Cuviosii: Andronic si Atanasia
  • 10 L Sf. Mucenici Evlampie si Evlampia, sora lui
  • 11 M Sf. Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi; Cuv. Teofan Marturisitorul
  • ×
    Subiecte în articol: oala mananci