x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vasile Şeicaru: "Am bântuit prin Greenwich Village şi m-am plimbat pe Fifth Avenue !”

Vasile Şeicaru: "Am bântuit prin Greenwich Village şi m-am plimbat pe Fifth Avenue !”

26 Iul 2010   •   00:00
Vasile Şeicaru: "Am bântuit prin Greenwich Village şi m-am plimbat pe Fifth Avenue !”

I-ar fi plăcut să piloteze avioane. De toate tipurile! Şi elicoptere! Şi să navigheze pe mare, conducând propriul yacht, da' cum ştie sigur că n-o să aibă niciodată un astfel de yacht, se mulţumeşte să aducă în casele noastre, de ani buni, cântece cu aromă de floare de tei. La ce altceva poţi să te aştepţi de la o persoană pentru care cel mai frumos cuvânt este "iubire"?

● Citeam pe site-ul dvs, www.seicaru.ro, că aţi colindat lumea în lung şi-n lat. Aţi concertat în Irlanda, Grecia, Bulgaria, Italia, USA, Canada, Franta, Belgia, Germania, Basarabia. Aţi ajuns până şi în China sau în Coreea de Nord. Ce locuri au "reuşit" să vă scape?

Destul de multe. N-am fost înca în Spania, Anglia, India, Egipt, dar nu-i timpul pierdut.


● Dintre ţările enumerate mai sus, care v-a marcat cel mai mult şi de ce?

State Unite, metropola New York, în special Central Park, pentru că am vazut locurile unde s-a filmat unul din filmele mele preferate, "HAIR" , regizat de Milos Forman. Apoi pentru că pe acolo au călcat pasii lui John Lennon. Şi tot acolo au avut cel mai mare număr de spectatori, într-un show în aer liber, Simon & Garfunkel... 600 000 de spectatori ! Am bântuit prin Greenwich Village şi m-am plimbat pe Fifth Avenue !


● Un top 3 al ţărilor în care aţi alege să trăiţi (în afara Romaniei)? Argumentaţi, va rog.

1. Canada, pentru că se traieste pe orizontală, într-un spatiu foarte întins, curat şi foarte verde.

2. Statele Unite (în special Los Angeles), pentru că acolo m-am simtit liber şi m-am mişcat la orice oră, fără teamă sau jenă ca aud prostii prin jur sau caăvad pe strada cocalari, ţigani nespalaţi cu mâna întinsă sau şoferi agresivi, ignoranţi şi periculoşi.

3. Elveţia, pentru frumusetea locurilor şi a oamenilor, dar şi pentru ca oamenii aceia înţeleg natura şi ştiu să o iubească şi să o ocrotească.


● Povestiti-ne despre "În orasul cu floare de tei", ultimul dvs. album.

Este un album scris în memoria soţiei mele, Gabriela. Pentru el am primit anul acesta trei premii importante : Premiul pentru cel mai bun album de folk al anului trecut, Premiul pentru cel mai bun cantareţ de folk pe anul trecut si Premiul Uniunii Compozitorilor, oferit de revista Actualitatea Muzicală Romanească. Nu e un secret, oraşul cu floare de tei este Galaţi.


● La ce proiect lucraţi acum şi ce planuri aveţi pentru vara asta, profesional vorbind?

Lucrez la un album cu cantece de iarnă, dar nu cred ca va aparea nimic anul acesta. Voi avea recitaluri la câteva festivaluri de muzică folk, în ţară, iar luna viitoare este posibil să particip la un festival de folk în Ucraina şi sigur la un alt mare concert la Chişinau (dupa cel de la Teatrul de Opera şi Balet, din 22 aprilie). În afara de acestea, am spectacole pe Litoral, în Vama Veche (la festivalul Folk You) sau la zilele unor oraşe.


● Apropo de Chişinau, aţi declarat că reveniţi mereu cu drag acolo? Cu ce va atrage acel loc?

Cu frumuseţea sufletească şi calitatea umană a basarabenilor, dar şi cu faptul că aceşti oameni ştiu să-şi traiască într-un mod tulburator emoţiile.


● Care a fost cel mai mare număr de spectatori prezenţi la un concert susţinut de dvs? Unde se intampla şi când?
40 de mii de spectatori, Gala 1000, la Galaţi, pe stadionul Oţelul, cu Cenaclul Flacăra, în 1983.
20 de mii de spectatori, la Târgu Jiu, pe stadion, în 1986, împreună cu Ştefan Hruşcă. Doar noi doi!


● Ştim că viaţa-i viaţă, banul ban... Dar cu vacanţele cum mai staţi?

Eu n-am vacanţe, dar atunci când plec din ţară cu concerte stau mai mult decât ar trebui. Atunci e vacanţă pentru mine! În toamna asta s-ar putea să plec în State, în vizită. Am mulţi prieteni acolo, dar nu cred că voi primi viza, că mi-au refuzat-o deja, pe nedrept, de două ori, pe motiv că sunt "folk singer performer". Cei de la Ambasada SUA cred ca eu câştig bani acolo, din spectacole, şi că ocolesc Fiscul american!
Îţi spun eu sigur că pentru mine nu este nici ofertantă şi nici tentantă vreo invitaţie de a canta acum la românii din orice ţară ! Castig mai bine în ţară decât afară, aşa că poate se prind şi cei de la Ambasada SUA ca vreau doar o viza de vreo două săptămâni ca să vizitez şi nu ca să mă îmbogăţesc !


● Vorbind despre vacanţe (cu argumentaţia de rigoare, vă rog):

1. Munte sau mare?
Mare sau munte în egală măsură, aşa că împart în mod egal zilele de vacanţă, dacă ar fi să fie!

2. Acţiune/cunoaştere sau odihnă cât cuprinde?
Revederea unor locuri dragi şi descoperirea altora noi. Nu cred că m-aş duce undeva anume ca să mă odihnesc.

3. Aglomeraţia oraşelor sau locurile izolate, liniştite?
Le-aş combina cum ştiu eu mai bine. Aş intra în aglomeraţie şi m-aş pierde prin mulţime, apoi aş căuta liniştea, tihna, însa fără să mă izolez!


● O întamplare din vacanţele dvs?

Eram cu Hruşcă la Hollywood şi ne-am întalnit nas în nas cu Brian May, chitaristul de la Queen. Când i-am cerut să facem o fotografie cu el, a acceptat pe loc, însa când i s-a spus că suntem artişti din România, s-a "sucit" şi ne-a refuzat fără nicio explicaţie. Noi n-am găsit decât o posibilă explicație: era cu o doamnă şi poate că se ferea să-i apară pe undeva, prin vreo revistă, fotografia...zic şi eu...!


● Ce alte preocupari mai aveţi în afară de muzică?

Îmi place să pescuiesc la plută, să conduc maşini, să mai joc un tenis cu piciorul. Îmi plac femeile frumoase, deştepte ăi foarte sexi, dar pentru că nu se gasesc nicăieri astfel de femei, mă mulţumesc uneori cu cele care au cel puţin doar două din aceste trei calităţi.


● Cu ce alt talent, în afară de cel muzical, aţi fi vrut să fiţi înzestrat?

Mi-ar fi placut să ştiu să pilotez avioane. De toate tipurile! Şi elicoptere! Şi să navighez pe mare, conducând propriul yacht, da' cum sunt sigur ca n-o sa am ever un astfel de yacht, mă mulţumesc să-mi închipui doar şi-mi ajunge!


● Vedetele vin şi pleacă. Ce calităţi credeţi că trebuie să aibă o vedetă pentru a rezista probei numita "timp"?

Să încerce, măcar, că în timp să devina credibile. Valoarea ţi-o dau în timp spectatorii, ei te pot face "nemuritor"! Nu există vedete făcute de presă! Astfel de persoane pot deveni, eventual, cunoscute pe termen foarte scurt de o anumită categorie de oameni, după care dispar fară urmă şi fără să lase nimic în urmă! Zic şi eu... da' ştiu ce zic!


● Care este moto-ul dvs.?

Să nu priveşti niciodată cu ură spre cer.


● Care este cel mai frumos cuvânt din vocabularul dvs ?

Iubire.

    ● Articol preluat de pe site-ul: www.zodiac-travel.ro

×
Subiecte în articol: special observator travel news