x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Verde hranitor

Verde hranitor

24 Mar 2005   •   00:00

Gustul deosebit este completat de multitudinea de vitamine pe care le contine. De sute de ani, oamenii folosesc stevia ca medicament si hrana.

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • SCHIMBARE. Aspectul salbatic a facut ca stevia sa fie exclusa din meniul multor popoare
    Zile de post. Intru in scara blocului si de pe palier ma izbeste un miros palcut. Arome de tot felul. Miroase a mancare de casa, facuta de o matusa care are timp sa masoare cantitatea de condimente, sa amestece la timp in oala ca mancarea sa nu se prinda. Nu stiu de unde vine, dar cu siguranta, ma gandeam eu, trebuie sa fie ceva preparat din verdeturile ce au aparut acum pe piata. Ajung in fata apartamentului meu si constat ca mirosul venea de dincolo de usa. Mama facea mancare de stevie. "Delicios"! - mi-am spus. Planta acesta m-a uimit intotdeauna. Este atat de simpla, dar face minuni.

    REGAL. La curtea regelui Henry al VIII-lea a fost considerata o delicatesa. John Evelyn, un istoric care a trait in acea perioada, scria: "Stevia creste apetitul de mancare, racoreste ficatul si intareste inima. Este antiscorbutic, iti da culoare in obraji si poate tine locul lamailor si portocalelor. Rezultatul final este ca face omul mai placut". Un alt istoric, Culpper, lauda si el binefacerile steviei: "Este folositoare in orice fel de afectiune care provoaca febra pentru ca raceste sangele, este buna pentru bolnavii de malarie. Stevia reda pofta de viata si te intremeaza atunci cand esti slabit de puteri".

    EUROPEAN. Astazi nu se mai foloseste pentru mancare decat la sate. Irlandezii o gatesc in combinatie cu peste si lapte. Din cauza aciditatii crescute a frunzelor, stevia este foarte folosita drept garnitura pentru carnea de miel sau de vitel. In vremurile de saracie, locuitorii tarilor scandinave au folosit stevia pentru a da mai mare consistenta painii. Laponii folosesc suc din frunze de stevie pentru a da cheag laptelui. Francezii folosesc radacina de stevie, care fiarta are culoarea rosie, pentru a colora ceaiul de orz, pentru a reda culoarea in obrajii celor bolnavi.

    SARMALE
  • Ingrediente:
  • carne cat mai slaba de vita sau de pui, orez, ciuperci, mirodenii, un ou, un morcov, un ardei, boabe piper, foi de dafin, frunze de stevie.

  • Preparare:
  • Se adauga in carnea tocata pentru sarmale: o lingura de smantana dietetica, un ou, un morcov ras, un ardei taiat marunt, cateva ciuperci taiate marunt, 3 linguri de orez, cimbru, busuioc, piper. Se presara printre sarmale, cimbru, foi de dafin, boabe de piper, boia dulce, o lingura de ulei. Cand sarmalele sunt aproape fierte se adauga un paharel de vin si putin suc de rosii.

    BORS
  • Ingrediente: 6 fire de ceapa verde, un fir usturoi verde, 4 legaturi de loboda, 2 legaturi de stevie, mai multe frunze de spanac, o lingura de orez, doi cartofi, o lingura de bulion, o cana de bors, o legatura marar, patrunjel si leustean, sare si piper dupa gust.

  • Preparare: Curatam si spalam bine toate zarzavaturile. Ceapa si usturoiul tocate marunt, orezul spalat si cartofii taiati, le punem la fiert. Cand sunt aproape fierte, adaugam frunzele de loboda, stevie si spanac taiate, apoi punem bulionul, sarea si piperul. Dupa ce s-au fiert toate zarzavaturile, punem borsul si lasam sa dea intr-un clocot. Luam oala de pe foc si adaugam verdeata taiata marunt.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie