x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Verzele Sfantului Andrei

Verzele Sfantului Andrei

23 Noi 2004   •   00:00

JURNALUL DE BUCATARIE
RETETE : Preparate din carne, preparate din legume, preparate din peste si preparate duci / Reteta de suflet / Ionut Voicu si Ani Cretu / Varza impanata cu legume / Al cincilea element / Mancare pentru cardiaci / Sihastria de la kilometrul 0 / Istoria tocanitei de razboi / Atena si maslinele
SUMAR

DIN SUMAR

Istoria tocanitei de razboi

Povestea unui gest care a salvat viata a cinci soldati romani evadati din lagarul sovietic.

Parastas si voie buna la Odeon

Se joaca "Gaitele"! O piesa in care foamea este starea definitorie a unei lumi. O lume in care "cel pomenit" e un simplu pretext pentru a manca. Coliva e desacralizata, ca si painea si vinul.

Al cincilea element

Lichiorul, bautura fina a femeilor, a fost creat de… calugari.

Popasuri monahale

Odata intrat de poarta schitului Darvari, Bucurestiul cu raceala si moravurile lui ramane in urma, in uitare. Imediat faci cunostinta cu parintele Eftimie, care-ti vorbeste despre taina spovedaniei, despre rugaciunea in timpul postului, despre istoria veche a schitului. In 1833 - cand a fost construit de catre o familie de boieri careia ii si poarta numele - era o manastire de maici. Legea lui Cuza de secularizare a averilor manastiresti a inchis portile manastirii. Cativa ani mai tarziu, o mana de calugari de pe Muntele Athos au format aici o noua obste manastireasca.

Calendar gastronomic

Pe 30 noiembrie, Biserica ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Andrei, ocrotitorul spiritual al Romaniei. Printre obiceiurile acestei zile se numara cele legate de aflarea ursitului.

Fast-food

In timpul Postului Craciunului, pestele intrerupe monotonia preparatelor din legume. Este hranitor si bogat in saruri minerale si vitamine.

Retete cu adresa

Pentru multi dintre bolnavii cardiaci, regimul alimentar este de cele mai multe ori o corvoada. Va sfatuim sa incercati retetele noastre. Poate va veti schimba parerea.
×