x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vindeca-tot

Vindeca-tot

de Cristina Andreea Catana    |    26 Oct 2005   •   00:00
Vindeca-tot
RETETE CU ADRESA
In ultimii 4.000 de ani usturoiul a jucat multe roluri in istoria umanitatii. De baza sunt cele in domeniul medical si gastronomic. In popor si-a capatat reputatia de aducator de noroc si dusman al spiritelor rele. Un papirus egiptean din anul 1500 i.Hr. recomanda usturoiul pentru tratarea a 22 de boli. De asemenea, sclavii care construiau piramidele erau obligati sa consume aceasta leguma pentru a avea mai multa forta. Grecii si romanii i-au gasit mult mai multe intrebuintari: inlatura scorpionii, trata muscaturile de caine sau ranile cauzate de taieturi, vindeca lepra si astmul.

DESCOPERIRI. In 1858, Loius Pasteur a descoperit ca usturoiul are capacitatea de a distruge virusurile. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand penicilina era insuficienta, usturoiul a fost folosit ca dezinfectant al ranilor deschise pentru a preveni cangrenele. Cercetarile recente au scos la iveala o multime de uleiuri volatile care intra in compozitia usturoiului.

SANATATE. Vitaminele A, C si B ajuta la prevenirea cancerului, iar usturoiul le contine din plin. Acestea ajuta organismul sa elimine toxinele si sa lupte impotriva celulelor cancerigene. Chinezii au facut un studiu care a scos la iveala faptul ca la persoanele care au o dieta bogata in usturoi riscul producerii cancerului de stomac scade.

SOS CALD DE USTUROI

Ingrediente: 300 g usturoi, 200 g faina, 200 ml ulei, 50 ml otet, doua linguri cu sare.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge uleiul si apoi se caleste faina, fara sa se rumeneasca. Se stinge cu zeama de oase sau cu apa. In continuare se fierbe la foc mic timp de o jumatate de ora. Se adauga sare dupa gust si se amesteca foarte bine. Se curata si se piseaza usturoiul. Se caleste apoi intr-o tigaie in care s-a adaugat un pic de ulei si se toarna in sos. In functie de preferinte se poate adauga si otet.

×