- continuare -
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Must - produsul lichid obtinut prin scurgere libera sau prin procedee fizice, din struguri. Se admite ca mustul sa aiba un continut de alcool de cel mult 1% in volume;
Otet din vin - este produsul obtinut prin fermentarea acetica a vinului sau a amestecului fermentabil, in care vinul intervine in proportie de minim 70% in volume;
Podgorie - unitate teritoriala naturala si traditionala caracterizata prin conditii specifice de clima, sol si relief, prin soiurile cultivate, prin metodele de cultura si procedeele de vinificare folosite, care conduc la obtinerea unor productii de struguri si vinuri cu insusiri asemanatoare;
Reserve - din pacate folosit in exces, acest termen nu mai arata ca s-ar afla in discutie vinuri in cantitati limitate si cu calitati deosebite. Ramane ca la intalnirea cu acest cuvant pe eticheta sa-l apreciati si dupa bonitatea producatorului sau, pentru siguranta, prin degustare.
Citește pe Antena3.ro
Tarie alcoolica - se masoara in volume si reprezinta numarul acestora in alcool pur, continut in 100 de volume din produsul considerat, la temperatura de 20 grade Celsius.
Vinars - este bautura alcoolica obtinuta prin invechirea distilatului de vin, in contact cu lemnul de stejar, in producerea careia s-au folosit tratamente autorizate, care a fost adusa la taria de min 36%. Denumirea corecta pentru "coniac-ul" romanesc.
Vin aromatizat - este produsul obtinut din vin sau din must proaspat, cu adaos de must concentrat, substante aromatizate extrase din plante admise de legislatia sanitara, distilat de vin, alcool alimentar, zahar, precum si alte vinuri speciale;
Vin spumant - este un produs cu continut in bioxid de carbon de origine exclusiv endogena, obtinut prin fermentarea naturala a mustului de struguri proaspeti, care dezvolta in sticle, la imbuteliere, o presiune de minimum 3,5 bari, la o temperatura de 20 de grade Celsius;
Vin spumos - este un produs cu continut de oxid de carbon obtinut prin impregnare partiala sau totala (origine exogena).