x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul reprezintă partea intelectuală a mesei

Vinul reprezintă partea intelectuală a mesei

27 Iun 2007   •   00:00

Ora unu după-masă. Casa Iancului. Sunt aşteptată de Sergiu Nedelea, despre care aflasem că este un nume in someleria romănească şi unul dintre cei mai buni somelieri din lume. Motivul intălnirii: concursul "Best Sommelier of the World", care a avut loc pe Insula Rhodos, la sfărşitul lunii mai. "Este o manifestare care desemnează o dată la trei ani cel mai bun somelier din lume. Competiţia a fost infiinţată in anul 1969 de «Asociaţia Internaţională a Someleriei». Anul acesta a fost cea de-a XII-a ediţie, unde am avut şi noi un reprezentant: Doru Dumitrescu din Braşov. La concurs au participat somelieri din 45 de ţări", işi incepe relatarea Sergiu Nedelea, care, impreună cu Laurenţiu Achim, un alt nume important, au fost prezenţi la această manifestare, pentru a-l susţine pe candidatul nostru, dar şi pentru a afla noutăţile din domeniul vitivinicol. Mare a fost bucuria, pentru că reprezentantul Romăniei, Doru Dumitrescu, s-a numărat printre semifinaliştii concursului.

Titlul de "cel mai bun somelier din lume" a fost căştigat de suedezul Andreas Larsson. Juriul a fost alcătuit din renumiţi somelieri şi foşti campioni mondiali: Giuseppe Vaccarini, director in cadrul Asociaţiei Internaţionale a Someleriei (campion la Estoril 1978), Serge Dubs (campion la Paris 1989), Philippe Faure-Brac (campion la Rio de Janeiro 1992), Shynia Tasaki (campion la Tokyo 1995), Oliver Poussier (campion la Montreal 2000) şi Enrico Bernardo (campion la Atena in 2004). "Aş vrea să menţionez un fapt foarte important. La acest concurs am trăit bucuria de a auzi şi de a vedea cum finalistul Paolo Basso din Elveţia a asociat un preparat din fructe de mare cu un vin romănesc: Fetească Albă, Casa Ştirbei-Drăgăşăni. Este un act suprem ca, la un concurs mondial, din zeci de mii de nume şi branduri, să se menţioneze şi un vin romănesc. Numai pentru asta şi merita să fiu acolo".


"Profesie de credinţă" Â

 Bineinţeles că discuţia nu s-a limitat numai la acest concurs. Am avut bucuria de a descoperi un om cu o cultură extraordinară atăt in domeniul vitivinicol, căt şi in domeniul gastronomiei. Printre temele abordate s-au numărat: ce inseamnă să fii somelier, care sunt calităţile şi aptitudinile sale, dacă există in Romănia spiritul de breaslă, despre cultura vinului sau despre criticii gastronomi care, la noi, deocamdată nu există şi multe altele. Sergiu Nedelea a ajuns intămplător să fie somelier. A terminat Facultatea de Administraţie Publică din cadrul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative). In paralel a urmat şi nişte cursuri de specialitate la THR. Consulting Group Bucureşti, pentru formarea sa ca somelier şi, apoi, ca manager Hotel-Restaurant.
A trecut succesiv prin etapele de: ospătar, şef de sală şi somelier la complexul turistic "Crama Seciu" (1991-1998). Din 1998 pănă in prezent, a condus mai multe restaurante: "Europa", din Ploieşti (1998-2000); complexul turistic "Cabana Muntele Roşu", din staţiunea prahoveană Cheia (2001-2002); restaurantele "Casa Iancului", din Bucureşti (din 2002).
Ce inseamnă să fii somelier? "Citisem undeva că vinul reprezintă partea intelectuală a mesei. De aceea consider că somelierul este o persoană care se ocupă de confortul gastronomic, dar şi spiritual al clientului. Somelierul reprezintă ceva complex. Nu este numai omul care vine şi prezintă un vin la masă. Este cel care se ocupă de achiziţia vinului, işi asumă responsabilitatea, organizează crama unui restaurant; cel care gestionează vănzarea băuturilor. De asemenea, trebuie să fie un om comunicativ şi să aibă vorbele cu el, cum spune un bun prieten de-al meu."

Există spiritul de breaslă la noi? "In anul 1995 s-a infiinţat clubul somelierilor, iar in 1997 a fost afiliat la Asociaţia Internaţională. Din păcate, şi o spun cu regret, noi nu avem spiritul asocierii. Şi dacă facem asociaţii, le facem de dragul de a le face. Eu cred că suntem incă in zona experienţelor; fiecare vrea să dovedească ce poate să facă şi nu ne regăsim in planul acesta al asocierilor. Vrem să mergem pe drum de unii singuri."


Critic gastronom


Una dintre dorinţele lui Sergiu Nedelea e ca şi in Romănia să apară critici gastronomi. "Visul meu in materie de restauraţie este să trăiesc clipele cănd şi la noi nu va trebui să ne fie frică de garda financiară, de Sanepid, ci de criticul gastronom. De omul care vine la masă, nu ştii cine este, dar care iţi analizează produsul din toate punctele de vedere: calitatea serviciilor, ambient, gust ş.a."

Plecănd, mi-am zis in gănd: "Avem şi noi in Romănia profesionişti in industria ospitalităţii, cu care ne putem măndri şi care ne reprezintă, cu cinste, atăt in Romănia, căt şi in străinătate şi pe care ar trebui să invăţăm să-i apreciem la adevărata lor valoare."

×
Subiecte în articol: somelier profesionistii