Ocolim pe cat se poate carnea de porc, in timpul verii. Ne putem bucura insa de salatele de peste, de mancarurile asiatice pe baza de pui sau fructe de mare sau de meniurile vegetariene alcatuite din soia, linte, fasole pastai, orez cu sofran, pizza fara carne, paste cu vegetale etc.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
De multe ori, cel care propune un astfel de meniu se simte incurcat in a sugera un vin dedicat. Faptul ca vinurile care se gaseau pe piata noastra pana acum cativa ani erau "grele" si nu raspundeau cererii unui nou stil de viata a facut ca practica sa lipseasca. Cumva adaptabil la orice situatie, romanul si-a creat propriul vin "light" - "de vara" - adaugandu-i apa. Faimosul "sprit". Desi nu recomand procedeul - mai ales, aplicat vinurilor valoroase (si in nici un caz la restaurant) - el este o consecinta a dorintei de a avea acces la un vin usor, de "cursa lunga". Astazi avem la dispozitie un ecart fantastic in ceea ce priveste gusturile propuse de vinificatori si importatori. Ceea ce inseamna ca, daca la o salata de ton ne propunem sa ne bucuram de un vin spumant alb, sec, nu vom avea nici un motiv sa nu facem aceasta asociere.
Tonul, gatit cu sos, isi va gasi partener intr-un Chardonnay tanar. Pestii oceanici, gatiti cu mirodenii asiatice sau chiar mediteraneene, se asorteaza cu Sauvignon Blanc romanesc care - in majoritate - este provenit din Gros Sauvignon si nu Petit Sauvignon, ca in Franta, de pilda. Chiar daca pare neobisnuit pentru mancarurile de peste mai elaborate sau acolo unde avem de-a face cu un gratar de peste, se pot impune chiar vinuri rosii. Acestea vor fi alese din categoria celor mai usoare si mai tinere. Merlot ar fi cel mai indicat, dar si orice alte cupaje care promit prospetime. Mancarea chinezeasca, indiana, thailandeza are nevoie de Chardonnay-uri baricate, Riesling-uri puternice, Gewurztraminer sau Dry Muscat. Pentru creveti avem o trimitere aproape exclusiva catre vinurile de Recas. Debordeaza de vioiciune si au o aciditate perfecta pentru insotirea acestor delicatese. Orezului cu sofran i se va putea atasa un ros... sec. Romania are cateva ros...-uri semnate de cei mai titrati operatori: Serve, Cramele Prahova, Recas, Carl Reh Winery, Da Vino, Provinum.
La paste, in functie de categorie, am putea schematiza in felul urmator: paste vegetale - Sauvignon Blanc; Carbonara - Pinot Gris, Chardonnay; branza, Gorgonzola - rosii usoare; cu carne - rosii puternice: Cabernet Sauvignon Samburesti; ciuperci - Pinot Noir. La pizza si sosurile sunt importante, asa ca, pentru cele condimentate, o Feteasca Neagra de Uricani sau un Shiraz ar avea "caderea" sa intregeasca bucuria gustativa.
Concurs - Premiem cititorii fideli!
In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi cu atentie editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare.
Citește pe Antena3.ro
Numiti cateva vinuri care se asociaza cu deserturile?