Recomandand exclusiv vinuri seci sa nu facem o dubla greseala. Una, fata de vinurile dulci, pe care tindem sa nu le mai prezentam pentru ca "oricum au cautare, si a doua, fata de iubitorii de vin dulce.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Chiar daca vinul sec se impune de la zi la zi ca favorit, vinul dulce isi va gasi intotdeauna locul in consumul elevat. Diferenta dintre un vin sec si unul dulce nu trebuie sa se faca prin plasarea in categorii diferite de calitate, ci prin modificarea indicelui de cantitate. Dulce mai putin, sec mai mult. Romania, ca tara viticola, are vocatie pentru realizarea unor vinuri dulci de exceptie. Din pacate, formatorii de opinie din domeniu tin ca vinul dulce sa fie neaparat cuplat cu desertul. Or, in cazul vinurilor dulci, pe langa faptul ca unele dintre ele pot fi aperitive chiar, altele se pot plia si pe langa o branza mucegaita sau un foie gras, majoritatea ar fi capabile sa devina desert in sine. Combinatia cu prajituri poate fi nefasta uneori. Gradul de dulce mai mare al prajiturii, aromele puternice folosite pot pune in umbra vinul, facandu-l sa para lipsit de personalitate. Un Sauternes vechi sau o Grasa botritizata au dreptul de a fi degustate⦠pur si simplu. Se preiau multe sabloane din Occident, dar cofetaria romaneasca apartine altui manunchi de influente decat cea franceza, de pilda. In aceasta tara, desert inseamna, de cele mai multe ori, o tarta cu fructe (dulce aproximativ), iar la noi desertul balcanic si turcesc inseamna dulce intens, crema, nuca, miere de albine, scortisoara.
In privinta sabloanelor si a traducerilor negandite, vreau sa atrag atentia ca unul dintre marile hipermarketuri din Romania prezenta intr-un catalog de vinuri textul de pe un Bordeaux rosu ca fiind descrierea pentru un Bordeaux alb. Asadar, sabloanele sunt periculoase, mai ales cand sunt manipulate de catre functionarii de sistem care nu au nici o abilitate specifica. Puterea lor de comunicare este insa fabuloasa si este de natura sa creeze false tipare si, mai rau, sa inhibe dorinte, altfel firesti. Pentru ca trendul impune vinul sec, pentru ca economic se justifica atentia fata de acesta, amatorii de vin dulce nu se vor bucura nici de importul acestuia (considerat nerentabil) si nici de o selectie riguroasa a propunerilor autohtone. Promovarea de catre marile lanturi bazata doar pe criteriul economic risca sa deformeze pe termen mediu si lung sistemul de valori al cumparatorului. Mai ales al celui tanar care, in absenta unor canale avizate de comunicare la fel de puternice, va "invata" despre vin doar din ofertele frumos colorate. Vinuri dulci din Germania, Valea Loirei, Sauternul, vinuri din Ungaria si Canada nu sunt inca cunoscute la noi. Exista in Bordeaux, areal celebru pentru vinuri rosii seci, o suma de vinuri dulci care ating perfectiunea.
Nu acumulati preconceptii!
Respingerea a priori a unui contact cu un vin care pare sa nu fie la moda nu este semnul selectivitatii cunoscatorului. Dimpotriva.Citește pe Antena3.ro