x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinurile vecinilor

Vinurile vecinilor

25 Iun 2004   •   00:00

Se face trimitere la succesul Lumii Noi a carei reusita in vinuri este asteptata si la aceasta triada.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

La afirmarea acestei identitati onorabile a contribuit, cu cea mai mare sustinere, Ungaria. Desi suprafata cultivata cu vita-de-vie este la jumatate fata de Romania, programele de restructurare si de marketing au facut din tara vecina o vedeta. A contribuit desigur si notorietatea Tokay-ului, dar si faptul ca vinul unguresc este sincronizat cu noile tendinte de consum.

"Regele vinurilor" - dupa cum il numea Ludovic al IV-lea, Tokayul risca sa fie supus unor confuzii. Cu exceptia celor din Ardeal si a cunoscatorilor, putina lume stie ca, in functie de gramele de zahar la litru si a anilor de pastrare in butoi, exista o scala de la Szamorodni sec, Szamorodni dulce si pana la Azsu Eszencia. In acest interval exista vinurile care au inscriptionata urmatoarea formula: 3, 4, 5, 6 puttonyos. Aceste puttonyos sunt niste recipiente in care incap aproximativ 25 kg de struguri. Cu cat mai multe puttonyos se adauga peste un vin "normal", cu atat rezultatul noii fermentari va fi mai spectaculos: grade alcoolice mai multe, zahar mai mult si un extract mai consistent.

Aszu Eszencia este un vin rar, valoros si care a trait in butoi intre 10 si 20 de ani. Alte vinuri din Ungaria sunt Leanyka (Feteasca de la noi), Kadarka, Kekfrancos si, bineinteles, intreaga gama de soiuri cu circulatie mondiala. Una dintre cele mai elevate zone de productie pentru vinuri rosii de calitate este Villany, exportul in crestere confirmand aceasta apreciere. Pentru incepatori nu recomand cautarea unui vin bun neaparat dupa regiune. Csongrad, Balaton, Eger, Matraalja etc. pot releva cunoscatorului anumite caracteristici cautate, in schimb nefiind familiari cu aceste zone, pentru o buna achizitie la un pret adecvat este suficient a se sti ca Vinurile de Masa sunt imbuteliate la sticla de 1 l, ca Vinurile de Calitate au tiparite locul de origine si soiul din care s-a realizat produsul, si o tarie alcoolica de minimum 10%. Vinurile de Calitate Speciale au toate aceste date plus o autorizare de vanzare acordata de catre stat.

Va invit cu mare placere sa degustati cate o sticla de vin atunci cand calatoriti prin Ungaria, pentru ca veti avea surpriza contactului cu niste licori elaborate, elegante si prietenoase. Aceste calitati se intalnesc tot mai des si la vinurile noastre. Invitatia mea de va apropia si de vinurile vecinilor este pragmatica: pe de o parte pentru bucurie, satisfactie gustativa, iar pe de alta, atunci cand un strain v-ar spune ca alaturi de Ungaria si Bulgaria faceti parte din Noua Europa a vinurilor, sa stiti de ce…

×
Subiecte în articol: gastronomie vinurile