Bulgarii au avut parte de ocupatia otomana 500 de ani. Cu toate repercusiunile de rigoare, inclusiv cea a scaderii popularitatii vinului, in zilele noastre, Bulgaria se situeaza pe piata mondiala pe o pozitie cel putin egala cu a Romaniei.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Contractele cu Pepsi, dinainte de caderea Cortinei de Fier, au dus la exporturi considerabile in Occident. In Marea Britanie, Cabernet-ul bulgaresc a fost cunoscut multa vreme ca un vin rosu bun si foarte convenabil ca pret. Retrocedarea pamanturilor agricole in â90 a facut ca acest sector sa se miste repede, investitiile straine neintarziind sa apara. Casele de vinuri si-au consolidat pozitia si, prin eforturi de comunicare sustinute de catre stat, vinul vecinilor este astazi foarte cunoscut in vest.
Partea de coasta a Bulgariei, in est, este dedicata in majoritate cultivarii vitei cu struguri albi, ca si in zona sub-balcanica, unde, pe langa vinurile albe obtinute, intalnim Cabernet Sauvignon si Rosu de Misket. Vinurile obtinute in nord, in vecinatatea noastra, ne sunt cumva familiare, distinctia tinand doar de particularitatile de vinificare. Ca si in cazul altor tari, vinul si turismul actioneaza conjugat, iar bulgarii se dovedesc a fi consumatori de vin educati si, prin aceasta, foarte buni promotori. Vom reusi si noi sa ajungem la acelasi nivel cu bulgarii si probabil, daca vrem, vom putea sa-i depasim. Deocamdata, o buna parte dintre romani a declansat competitia doar la votca, dar daca facem o excursie in Sud vom vedea ca nu asta era ideea.
Pana maine, un strop de bucurie!