DOICTIONAR VINIVITICOL
DOICTIONAR VINIVITICOL
Ca si in celelalte provincii istorice romanesti, in Moldova au existat si exista multe soiuri locale care au alcatuit sortimentele traditionale ale podgoriilor. Acestea din urma au creat, in timp, faima vinurilor romanesti. Pe parcursul veacurilor, soiurile din Moldova au avut diferite denumiri, date fie de populatia care se ocupa cu viticultura, fie de cei care treceau pe aceste meleaguri. Ca exemplu ne poate servi Zghihara. Pe timpurile lui Stefan cel Mare, strugurele era cunoscut sub denumirea de "poama moldoveneasca". Se spune ca, atunci cand tatarii au degustat vinul sec si cu aciditate mare, caracteristica acestui soi, au exclamat a nemultumire. Dupa aceasta, tatarii l-au rebotezat, ajungand in limba romana sub denumirea de Zghihara.
Sinonimul cel mai des intalnit in Moldova pentru struguri este cuvantul "poama". Chiar si recoltatul se numea popular "culesul poamei". Interesant este ca acesti viticultori au atribuit cuvantul poama si soiurilor de vita-de-vie cultivate pe teritoriul Moldovei.
|
Francusa
Poama franghiei, poama creata, poama franchie, poama mustei (aceasta ultima denumire a pornit de la observatia ca in jurul strugurilor copti se adunau foarte multe musculite)
Feteasca neagra
Poama fetei neagra,
poama neagra feteasca, poama fetei neagra de
Moldova, pasareasca neagra (denumirea porneste de la parerea ca in timpul toamnei pasarile preferau strugurii acestui soi)
Feteasca alba
Poama fetei alba, poama fetei, poama pasareasca. (cele doua soiuri de Feteasca purtau denumirea si de pasareasca pentru ca la coacere acumulau cantitati mari de zaharuri, deci strugurii erau foarte dulci si atrageau pasarile)
Citește pe Antena3.ro |