x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vita veche romaneasca

Vita veche romaneasca

de Veronica Guzun    |    Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    22 Iun 2005   •   00:00
Vita veche romaneasca

DOICTIONAR VINIVITICOL
DOICTIONAR VINIVITICOL
Ca si in celelalte provincii istorice romanesti, in Moldova au existat si exista multe soiuri locale care au alcatuit sortimentele traditionale ale podgoriilor. Acestea din urma au creat, in timp, faima vinurilor romanesti. Pe parcursul veacurilor, soiurile din Moldova au avut diferite denumiri, date fie de populatia care se ocupa cu viticultura, fie de cei care treceau pe aceste meleaguri. Ca exemplu ne poate servi Zghihara. Pe timpurile lui Stefan cel Mare, strugurele era cunoscut sub denumirea de "poama moldoveneasca". Se spune ca, atunci cand tatarii au degustat vinul sec si cu aciditate mare, caracteristica acestui soi, au exclamat a nemultumire. Dupa aceasta, tatarii l-au rebotezat, ajungand in limba romana sub denumirea de Zghihara.

Sinonimul cel mai des intalnit in Moldova pentru struguri este cuvantul "poama". Chiar si recoltatul se numea popular "culesul poamei". Interesant este ca acesti viticultori au atribuit cuvantul poama si soiurilor de vita-de-vie cultivate pe teritoriul Moldovei.

Francusa Poama franghiei, poama creata, poama franchie, poama mustei (aceasta ultima denumire a pornit de la observatia ca in jurul strugurilor copti se adunau foarte multe musculite)

Feteasca neagra Poama fetei neagra, poama neagra feteasca, poama fetei neagra de Moldova, pasareasca neagra (denumirea porneste de la parerea ca in timpul toamnei pasarile preferau strugurii acestui soi)

Feteasca alba Poama fetei alba, poama fetei, poama pasareasca. (cele doua soiuri de Feteasca purtau denumirea si de pasareasca pentru ca la coacere acumulau cantitati mari de zaharuri, deci strugurii erau foarte dulci si atrageau pasarile)

Zghihara de Husi Poama zosaneasca, poama de Husi, poama vinoasa de Husi, Bucium de poama galbena, poama moldoveneasca

Grasa de Cotnari Poama grasa (acest soi are o istorie interesanta, ajungand la Cotnari din Transilvania)

Tigvoasa Poama mare a calului, poama mare, poama calului, poama tivda (soi ajuns de secole in Moldova, unde s-a naturalizat, dupa ce a strabatut un drum lung, venind din Persia)

Babeasca neagra Poama cracana (exista o legenda care circula in zona Nicoresti. Se spune ca Stefan cel Mare, in drum spre Cetatea de Scaun, a trecut prin Nicoresti, unde o batrana l-a servit cu vin rosu. Voievodului i-a placut vinul si l-a botezat "babeasca")

Soiul "om rau" Poama verde (se gaseste raspandit in mici suprafete, prin podgoriile Moldovei. In Moldova, omul rau mai este numit si poama verde)

Negru moale Poama neagra moale

Negru vartos Poama neagra vartoasa

Plavaie Poama plavaie (soiul a facut parte din sortimentele podgoriilor sudice ale Moldovei)
×
Subiecte în articol: neagra poama