x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vremea ceaiului si a povestilor

Vremea ceaiului si a povestilor

16 Oct 2004   •   00:00

In locul barurilor zgomotoase si neaerisite puteti opta pentru o ceainarie, intr-o atmosfera cu totul deosebita, in care aromele va vor incanta simturile.

ELENA STAN

Legenda spune ca ceaiul a fost descoperit din intamplare in urma cu 5.000 de ani, atunci cand imparatul Shen Nung a cerut, ca mijloc de precautie igienica, fierberea apei inainte de consumare. De atunci si pana acum, s-a creat o adevarata ceremonie a bautului ceaiului, bazata la japonezi si la englezi pe politete, gratie si maniere. In plus, calitatile reconfortante ale acestei licori sunt binestiute.

RITUAL. In toata lumea exista localuri speciale in care poti servi tot soiul de sortimente, alese in functie de anotimp si de starea sufleteasca. Pentru ca ritualul sa fie complet, e nevoie si de o atmosfera aparte: un fundal sonor linistit, o lumina slaba si o atmosfera primitoare.

La ceainaria Rendez-Vous din Bucuresti le gasesti pe toate acestea si, in plus, peste 60 de sortimente de ceai, care trebuie insotit de prajituri de casa, croissante si sandvisuri. Fiecare ceai vine cu cate o poveste si fiecare cana se savureaza la o poveste. Ceaiurile sunt aduse din India, China, Japonia si Africa de Sud, adica din teritoriile care detin monopolul pentru cele mai bune esente din lume. Ceainaria este dotata cu "ustensile" speciale pentru pregatirea fiecarui sortiment de ceai.

Pentru ceaiurile chinezesti se foloseste ceainic din fonta, iar pentru cele japoneze, ceainic din lut ars. In ce priveste prepararea, ceaiurile sunt supuse mai multor operatiuni, procese si combinatii intre tot soiul de arome, pentru ca, in final, gustul sa fie deosebit. Cele mai cerute dintre toate sunt de iasomie si de scortisoara, dar daca sunteti pusi in incurcatura atunci cand trebuie sa alegeti aroma, angajatii va pot veni in ajutor. Ei stiu sa recomande ceaiul potrivit fiecarei persoane. In acest anotimp sunt de preferat ceaiurile din miere si rom, vin rosu, citrice si whisky. Specialistul in ceaiuri, Madalina Radulescu, recomanda ca ceaiul natural sa se bea neindulcit. Pentru cei care totusi il vor dulce, ea recomanda mierea sau zaharul alb si brun, dar in nici un caz indulcitori artificiali.

RELAXARE. Nu exista un moment al zilei in care se recomanda ceaiul. Se poate servi la micul dejun, la pranz sau la cina, chiar si seara tarziu, insa cu conditia sa contina putina teina.

Ceaiurile elimina toxinele, pastreaza silueta, combate stresul, intr-un cuvant, este bun la toate si este recomandat tuturor.

SE PREPARA LA MASA

Ceaiul preparat intr-un astfel de local se serveste intr-o maniera cu totul deosebita. Ceainicul cu 0,6 litri de apa, filtrul care contine ceaiul, o clepsidra si un suport pentru filtru - toate acestea se aduc la masa clientului. Apa este fiarta la temperatura specifica fiecarui tip de ceai comandat (verde, negru, alb sau rosu), dupa care se introduce un filtru de hartie jetabil in care se pune o lingurita de ceai, suficienta pentru trei cani. Dupa preparare, suportul pentru filtru se scoate.
×
Subiecte în articol: gastronomie