x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zamă de pește: Storceag, borș pescăresc, halászcsárda sau bouillabaisse

Zamă de pește: Storceag, borș pescăresc, halászcsárda sau bouillabaisse

de Andreea Tiron    |    22 Mai 2023   •   09:15
Zamă de pește: Storceag, borș pescăresc, halászcsárda sau bouillabaisse
Sursa foto: Hepta

Noi suntem unii dintre cei care odată ajunși la mare sau în Deltă caută restaurantele pescărești sau cherhanalele. Și, după ce le-am încercat și pe cele ale maghiarilor, ne-am dori să ajungem și în Provence. Dar până atunci, am căutat să le aflăm poveștile.

Potrivit cumvaplace.ro, nimic, dar absolut nimic nu se compară pentru un dunărean cu mirosul mâncărurilor de pește, iar dacă stai o săptămână în Deltă, măcar în trecere pe la Festivalul de film ”Anonimul” de la Sfântu Gheorghe, dacă nu chiar la pescuit, ciorba localnicilor. 

Storceag se cheamă cea mai bună ciorbă pescărească, cea de la Sfântu Gheorghe, care se face neapărat cu sturion. Rețeta originală este brevetată de haholii (ucrainenii) din zonă încă din anii ’40 ai secolului trecut. Numele ciorbei vine de felul în care le spun lipovenii și haholii la sturionii mici, starceak,  pentru că numai aceștia puteau fi folosiți. Capturile mari erau date la cherhana, ce era pește mic, se mânca.

Rețeta autentică este cu legume fierte (cartofi, ceapă, morcovi) și pește dezosat și tăiat cuburi mici (morun, nisetru, păstrugă sau cegă), dreasă cu roșii proaspete sau suc de roșii, sare, piper și mărar. La final se adăuga ”maslea”, nici unt, nici smântână, ci ceea ce rămâne după separare, amestecată cu gălbenuș. Niciodată nu se face într-o oală de 6 l, totdeauna sunt cantități imense, pentru întreaga familie a pescarilor sau vizitatorilor. 

Merită să o încercați măcar o dată. Dar dacă rețeta din meniu este cu somn, crap ori șalău, o fi foarte bună, dar nu e storceag!

Borșul pescăresc este diferit și la gust, și la culoare! Lipovenii gătesc și azi după vechile reţete, iar specific borșului este combinația de mai multe soiuri de peşte: ştiucă, somn, crap, caras. Un borş bun iese din mai multe căpăţâni de peşte fierte și scoase apoi pentru a face loc bucăţilor mai mari de peşte. Legumele folosite sunt ceapă, ardei gras, roşii. Când zarzavatul este aproape fiert, în ceaunul mare în care se pregătește se pune întâi peștele mare și sarea, pentru a-și lua și peștele cât îi trebuie. Când clocote, se adaugă oțet, iar după ce e gata, leuştean tocat. 

Somnul și crapul, dar de pe Mureș-Tisza sunt și preferatele maghiarilor. Pe toată linia marilor râuri și mână la Dunăre sunt așa-numitele Halászcsárda, hanuri pescărești. Le găsiți pe drumul de mașină spre Budapesta, sigur, dacă ieșiți de pe autostradă și vă încumetați să admirați priveliștea. Dunărea e spectaculoasă din Pădurea Neagră de unde izvorăște și până în Delta noastră, unde se varsă în mare! 

Hanul Fehértói de la intrarea în Szeged, pe vechiul drum naţional, este locul preferat al celor care caută renumita ciorbă de peşte a la Szeged. Din lunga listă cu preparate din pește, totdeauna ne-a făcut cu ochiul zeama densă cu bucăți mari de somn, roșii, ardei roșii, paprika din belșug, că doar știm cât le place ungurilor și grăsime cât cuprinde. De altfel, proprietarul hanului este un renumit maestru bucătar, Frank Sándor, premiat de multe ori la competiţii interne şi internaţionale, iar de numele său se leagă ciorba cunoscută acum în toată lumea.

Și dacă tot ce v-am povestit până acum v-a picat un pic greu, facem o scurtă vizită în bucătăria celor care sunt reper gastronomic de pretutindeni, francezii. În sudul țării, în Provence, lângă Marseille, este locul de naștere al unei alte celebre supe-ciorbe de pește, Bouillabaisse.

Supa este protejată de o cartă elaborată în 1980, care îi detaliază cu precizie ingredientele şi modul de preparare.

Să vedeți aici listă de ingrediente! Merită să le înșirăm, de dragul imaginii delicaților francezi: ulei de măsline, cartofi, praz, ceapă, fenicul, usturoi, roșii pasate, cimbru proaspăt, dafin, pătrunjel, șofran, coajă de portocală. Primele se călesc în ulei, mai puțin cartofii, iar plantele aromatice și mirodenii se adaugă ulterior. La capitolul pește, sigur că avem orice crește în Mediterană, minimum 4 feluri, tăiat în bucăți mari, la care se pot adăuga, opțional, și midii. 

De remarcat, ca și la borșul pescăresc, întâi se face o supă de pește mic ori oase și capete, cu legumele. Totul se pasează și în această zeamă se fierb cartofii, apoi se adaugă bucățile mari de pește. Supa se servește cu crutoane trecute printr-un sos ca de maioneză, din muștar, cu gălbenuș, usturoi și ulei de măsline.

Simplu, nu?

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×