x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zilele Arhanghelului

Zilele Arhanghelului

de Simona Chiriac    |    08 Noi 2006   •   00:00
Zilele Arhanghelului
CALENDAR GASTRONOMIC
In traditia populara, Sfantul Arhanghel Mihail se sarbatoreste ca in povesti, timp de trei zile, intre 8 si 10 noiembrie. Si nu este de mirare, deoarece, de-a lungul timpului, cel mai de seama dintre toti Arhanghelii a fost investit cu mereu alte puteri. Traditia spune ca el a fost primul Arhanghel creat de Dumnezeu si el se va afla mereu in dreapta Tatalui. Interesant este ca el, alaturi de ceilalti arhangheli in numar de doisprezece, s-a nascut din picaturi de apa. Dumnezeu a stropit cu apa si astfel au aparut mai intai Sfantul Mihail si apoi Sfantul Nicolae, Sfantul Dumitru si Sfantul Gheorghe.

PRAGUL SPRE IARNA

Pe de alta parte, Sfantul Mihail este cel care inchide pentru mult timp vara si da dumul, incetul cu incetul, frigului si ninsorii. Gospodarii spun ca fara bunavointa lui, iarna ar da buzna si ar ingheta campurile cu totul. Soarele si Luna sunt tot in puterea lui, asa ca de el depinde nasterea zilei si a noptii. Mai mult, are putere si asupra tuturor vietuitoarelor de pe pamant, inclusiv a oamenilor. Arhanghelul Mihail conduce sufletele celor morti si le trece pragul dintre lumea de aici si cea de dincolo. Din acest motiv, ziua dinainte sau chiar cea in care se sarbatoreste Sfantul Mihail mai poarta numele de Mosi de Arhangheli. Se dau de pomana alimente si vin si se aprind lumanari pentru cei care au murit in imprejurari napraznice. Nu se lucreaza deloc in gospodarie si nici pe camp, existand credinta ca cei vinovati de nerespectarea acestei interdictii se vor chinui amarnic in ceasul mortii.

In unele sate, mai ales din Ardeal, se desfasura in trecut un ritual aparte ce avea rolul de a dezvalui cat de spornic va fi noul an pastoral. Se pregatea o turta din malai sau din faina de grau, ce purta numele de "Turta arietilor", si se arunca in mijlocul turmei de oi. Daca ea cadea cu fata in sus era semn bun, caci multi miei se vor naste in primavara. Daca, dimpotriva, ea cadea cu fata in jos, se anunta un an sarac.

Turte din faina
  • Ingrediente:
  • 500 g faina, sare, apa.
  • Preparare: Se face un aluat potrivit din faina, apa si sare. Se framanta pana cand nu mai este lipicios. Se intinde aluatul pe o planseta, intr-un strat mai gros si se decupeaza cercuri de marimea dorita. Se asaza intr-o tava pudrata cu faina sau unsa cu ulei si se tin in cuptor pana cand se rumenesc si formeaza o crusta. Se pot servi calde, unse cu unt sau imbibate intr-un sirop obtinut din miere, zahar vanilinat, miez de nuca si apa.
  • ×
    Subiecte în articol: sfăntul