Nu trebuie să fie timp de sărbătoare. Nu trebuie să aibă loc vreun eveniment deosebit în familie. Orice zi, indiferent de anotimp, poate să fie una minunată. Atunci când Jamie găteşte, zilele sunt delicios de minunate. Iar acest sentiment este pur şi simplu contagios.
Cea de-a unsprezecea carte a seriei dedicate lui Jamie Oliver (prima parte a volumului "Zile minunate cu bucătarul care se dezbracă... de secrete") vă propune să priviţi fiecare zi dintr-o altă perspectivă... culinară. Una uşor jucăuşă, plină de arome îmbietoare şi de experienţe cel puţin interesante. Şi toate acestea fără nici un pic de muncă. Fără nici un sentiment de nelinişte sau teamă. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să vă lăsaţi ispitiţi de câteva dintre secretele lui Jamie. Mai mult, aveţi şansa de a-l cunoaşte şi mai bine, căci poate nicicând până acum Jamie nu a fost mai deschis, invitându-vă să-i descoperiţi cele mai profunde experienţe.SURPRIZELE LUI JAMIE
"Cred că această nouă carte este o continuare naturală a primelor două, pentru că pune accentul pe realitate: să reuşeşti să cumperi cele mai bune ingrediente disponibile pe piaţă. Înţelegeţi ce vreau să spun - e vorba tot de hrana simplă, gustoasă, gătită în casă. Din punct de vedere al meniurilor, acest an a fost foarte creativ pentru mine şi, după cum veţi vedea în următoarele broşuri, am venit cu o mulţime de reţete noi şi, de asemenea, cu câteva capitole incitante, de care sunt foarte încântat." Cu siguranţă o să fiţi entuziasmaţi de capitolul ce are ca temă "mâncărurile rapide", unde veţi descoperi "reţete salvatoare de timp".
Cu alte cuvinte, veţi afla cât timp puteţi economisi seara, pregătind mâncăruri savuroase, şi cât de mult se vor bucura cei dragi că vă au alături. Chiar merită! Sau poate vă vor interesa mai mult "gustările de consolare", reţete tradiţionale din întreaga lume, neatinse încă de suflul civilizaţiei moderne. Pentru gurmanzii cititori români reprezintă o inedită călătorie într-o lume gustativă cu adânci rădăcini, prea puţin cunoscută, dar care poate fi acum întrezărită şi chiar apreciată. Copiii au parte şi ei de surprize, un capitol fiindu-le dedicat în întregime - "Clubul copiilor" sau cum poţi să-ţi faci copiii fericiţi dintr-o singură... înghiţitură!
În plus, veţi descoperi noi tehnici, precum cea a "micului trafic". Un compromis uşor de acceptat, în care copiii vă ajută în bucătărie, primind în schimb ceea ce îşi doresc cel mai mult: un desert delicios pe care nu trebuie să-l împartă cu nimeni.
AMINTIRI LA PACHET
Şi toate acestea, "ambalate" frumos cu amintiri, bucurii şi experienţe interesante (nu trebuie uitat că acest al treilea volum a apărut după călătoriile în Japonia, America, Australia şi Noua Zeelandă, după experienţa emisiunilor de televiziune şi a rolului de maestru bucătar consilier la unul dintre cele mai prestigioase restaurante, ceea ce implică alte trăiri gurmande, noi gusturi şi arome).
"Sunt foarte mândru de această carte - pentru mine e mai mult un jurnal decât o carte de bucate, deoarece conţine amintirile mele din ultimii doi ani, motiv pentru care e foarte eclectică, incluzând şi câteva fuziuni interculturale şi idei apărute pe parcursul călătoriilor mele. Am redat unele reţete clasice, dar le-am şi modificat pe altele, ca să reflecte gustul meu personal. De fapt, chiar despre asta e vorba!"
FIECARE PLANTĂ PE LIMBA EI
Care este visul oricărui bucătar, chiar dacă trăieşte în Marea Britanie, Franţa sau România? Să aibă la fereastra bucătăriei un ghiveci cu plante aromate. După convingerea lui Jamie, acesta este secretul care poate transforma irevocabil orice preparat. "Dacă n-ar exista pe lume ierburile aromate, m-aş lăsa de meserie chiar de mâine. Ce plictisitor ar fi gătitul!
Cu mirodenii poţi transforma complet o mâncare, poţi s-o faci mai consistentă, mai uşoară sau mai aromată şi poţi să combini feluri care altfel nu s-ar potrivi deloc între ele... Să cultivi verdeţurile şi să le ai proaspete (chiar la fereastra bucătăriei) e visul oricărui bucătar. E minunat să dai o fugă până afară ca să culegi din propria grădină condimentele, pe care apoi să le zdrobeşti cu pisălogul în piuliţă şi să le presari peste o bucată frumoasă de miel unsă cu puţin ulei."
Un dicţionar practic al ierburilor aromate, al funcţiilor lor curative (iată cum o mâncare nu trebuie doar să satisfacă papilele gustative, ci să aibă şi rol vindecător, acţionând aproape ca un leac pe care nu-l poate refuza nimeni).
GUSTĂRI DE CONSOLARE
Sunt acele preparate numai bune de savurat în "serile leneşe", atunci când simţi nevoia să te cuibăreşti lângă foc, să priveşti un film la televizor sau să citeşti o carte de călătorii.
Aţi putea începe cu o reţetă amuzantă: "Broscuţa în ascunzătoare". V-am stârnit interesul? Ei bine, broscuţa este de fapt un cârnat mai mare, de cea mai bună calitate, iar ascunzătoarea este un aluat auriu şi crocant obţinut din lapte, făină, sare şi ouă. Preparatul se serveşte obligatoriu cu un sos delicios din ceapă, usturoi, unt, oţet balsamic şi plante aromate foarte proaspete (cimbru şi rozmarin). Simplu! Plăcinta cu carne de vită şi bere Guiness. Nu vă speriaţi de titlu!
Nu este altceva decât o compoziţie de carne prăjită în cuptor alături de legume (morcovi, ţelină, păstârnac, roşii) şi ierburi (rozmarin, cimbru şi dafin), udată cu bere şi aşezată în vase de lut mici (cât să poată sătura o singură persoană). Deasupra se sigilează cu aluat şi se lasă în cuptor cât să se transforme într-o plăcintă savuroasă cu mijloc de carne cu sos. Poate fi servită ca atare sau cu legume la aburi, sau pur şi simplu nişte banali cartofi fierţi. Plăcinta va face diferenţa!
O REŢETĂ PREFERATĂ
Sosul meu preferat de curry "e uşor şi distractiv de făcut. Mai întâi, să vă spun două mici trucuri: folosiţi un robot de bucătărie pentru tăiat ceapa şi roşiile, pentru că face mai puţină mizerie, e foarte rapid şi vă scuteşte de lacrimi! În al doilea rând, dacă aveţi toate ingredientele pregătite, atunci puteţi termina sosul în 15 minute. Căutaţi frunze de curry - eu încerc să conving supermarketurile să aibă permanent în stoc, dar dumneavoastră le puteţi cumpăra de la magazinele de delicatese indiene sau asiatice.
Cumpăraţi o pungă mare, lăsaţi-le să se usuce şi vor ţine la infinit". Aveţi la dispoziţie trei variante ale acestei reţete: pentru peşte, pui sau vegetarieni.
Alte preparate incluse în acest capitol sunt orezul cu lămâie, tocăniţa de vită cu bere brună Newcastle şi găluşte, chili cu carne, sos de coriandru, lămâi murate, sandvici fantastic cu crochete de peşte, chiflă cu cârnaţi, brânză topită şi sos brun, clătite americane.
Mâncăruri rapide
Timp mai scurt de preparare şi mai puţine... vase de spălat.
Cam tot ce şi-ar putea dori oricine. Jamie vă iniţiază în arta prăjirii, coacerii la pungă de aluminiu - "mese la pachet tip Jamie Oliver" (O astfel de pungă include toate ingredientele necesare preparării, aşa că nu mai este nevoie să spălaţi oale, tigăi şi alte ustensile de bucătărie. Ingenios!) Piept de pui la pachet, cu ciuperci, unt, vin alb şi cimbru; piept de pui la pachet, cu fasole cannellini, praz, smântână şi măghiran; muşchi de vită cu varză chinezească, sos de soia şi ghimbir; cel mai bun sandvici cu friptură; cod la cuptor cu avocado, creveţi, smântână şi brânză; cod prăjit cu roşii cherry, busuioc şi mozzarella; somon prăjit cu radicchio, pancetta, seminţe de pin şi oţet balsamic.