x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum să învăţăm să avem încredere în propriul corp?

Cum să învăţăm să avem încredere în propriul corp?

de Sebastian S. Eduard    |    18 Sep 2014   •   14:58
Cum să învăţăm să avem încredere în propriul corp?

Ce ai face dacă ai avea un sân mai mare şi unul mai mic? Dar transpiraţie excesivă, vene varicoase sau acnee rozacee? Cât de departe poate ajunge efectul discomfortului legat de aspectul fizic? La aceste întrebări încearcă să răspundă noul sezon al emisiunii “Secretul corpului meu”, care a avut premiera pe TLC la 4 septembrie.

Bărbatul cu sâni, acneea rozacee, transpiraţia excesivă sau vene varicoase, sunt doar câteva dintre cazurile întâlnite în noul sezon. De la haine largi la machiaj excesiv, aceşti oameni au încercat orice pentru a-şi ascunde defectele. Din cauza condiţiilor diferite, toate persoanele din acest sezon ne prezintă problemele cu care s-au luptat încă din copilărie; fiind marginalizaţi, problemele nu au rămas doar la nivel fizic, ci îi afectează şi la nivel emoţional şi psihic, dezvoltând de-a lungul anilor o teamă de respingere.

Linda Papadopoulos este scriitoare şi specialistă în psihologie. Ea prezintă programul “Secretul corpului meu”. Am stat de vorbă cu Dr. Papadopoulos despre zona ei de specializare – respectul de sine şi imaginea propriului corp...

Care ar fi, cel mai adesea, trei lucruri pe care oamenii nu le agreează la corpul lor?
E o chestiune foarte personală, dar dacă ne uităm la statisticile chirurgiei plastice, pe primele locuri din lista femeilor ar fi sânii, abdomenul şi nasul. Pentru bărbaţi, de multe ori cea mai mare problemă este căderea părului. Pe lângă aceste aspecte se adaugă experienţele personale din copilărie şi adolescenţă, precum şi tendinţele culturale ale momentului sau cele promovate de vedete, care ne hrănesc şi ele insecurităţile legate de propriul corp.

E posibil să ”învăţăm” să avem încredere în propriul corp?

Categoric. Sentimentele noastre faţă de propriul corp au o mai mare legătură cu felul în care credem noi că arătăm decât cu evaluarea obiectivă a aspectului nostru fizic real. Dacă înţelegem ce ne alimentează lipsa de încredere şi de respect faţă de propriul corp – acceptarea miturilor despre frumuseţe, presiunile făcute de presă, agresivitatea celor din jur sau normele familiei – putem începe să modificăm aceste sentimente negative.

Ce am putea face ca să avem o imagine mai bună despre propriul corp?
Să punem la îndoială ideea că frumuseţea trebuie să aibă o singură formă şi mărime. Să conştientizăm dialogul negativ care se poartă în interiorul nostru pe tema aspectului fizic şi să învăţăm să-l reducem la tăcere. Să ne dăm seama că trupul nostru are şi aspecte funcţionale, nu doar estetice. Să învăţăm să ne privim în oglindă şi, în loc să ne uităm doar la ceea ce nu ne place la corpul nostru, să ne facem un obicei din a ne concentra atenţia asupra părţilor care ne plac.

De ce sunt problemele de imagine corporală atât de răspândite, mai ales în rândul femeilor?
Cred că din cauză că societatea pune mai mult accent pe aspectul fizic al femeii, decât pe al bărbatului. Din acest motiv, femeile ajung să creadă că aspectul este cel mai important lucru şi deci trebuie să investească masiv în el – adesea în detrimentul altor lucruri care ar putea contribui la formarea unui sentiment sănătos de respect de sine.

Ce legătură există între respectul de sine şi interacţiunea cu familia, prietenii şi chiar necunoscuţii din jur?
Modul în care ne uităm la noi are efect asupra respectului de sine şi poate avea impact asupra interacţiunilor sociale, atât cu persoane necunoscute, cât şi cu cei apropiaţi. Mulţi dintre noi cad în capcana profeţiilor care se îndeplinesc singure, adică se aşteaptă să fie respinşi de cei din jur din cauza felului cum arată şi ca urmare se comportă în aşa fel încât să producă rezultatul la care se aşteptau. Pentru alţii, există riscul de a-şi lăsa viaţa ”în aşteptare” până când vor reuşi să arate mai bine, însă această decizie îi poate face să rateze experienţe sociale şi chiar relaţii sănătoase.

Ce sfat i-aţi da unei persoane care susţine că îşi urăşte corpul?
Nu folosi cuvântul ”ură”! Expresia ”Îmi urăsc picioarele” se poate transforma până la urmă în ”Îmi urăsc corpul”, care apoi poate deveni ”Mă urăsc pe mine însămi/însumi”. Nu te agresa singur(ă), bucură-te de frumuseţea unică pe care o ai. Nu încerca să copiezi sau să te conformezi. Învaţă să vezi că trupul tău are şi un rol functional, nu doar estetic. Învaţă să-ţi iubeşti corpul pentru ceea ce poate face pentru tine, nu doar pentru felul în care arată. Construieşte-ţi un sentiment de respect de sine care să nu depindă doar de felul cum arăţi, ci şi de ceea ce poţi să faci, de pasiunile, convingerile şi talentele pe care le ai.

×