x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum să îţi pregăteşti corpul pentru plajă

Cum să îţi pregăteşti corpul pentru plajă

de Oana Portase    |    09 Mai 2019   •   19:30
Cum să îţi pregăteşti corpul pentru plajă

Mai este doar o lună până când oficial vine vara. După o iarnă lungă, mâncăruri grase şi sărbătorile de Paşte şi de 1 Mai, nu suntem chiar pregătiţi pentru a merge la plajă. Avem kilograme în plus şi piele sensibilă. Dietele fulger nu sunt o soluţie, avertizează specialiştii, însă există câteva trucuri care te pot ajuta să fii în formă pentru plajă sau piscină.

 

PREGĂTIRI PENTRU PLAJĂ

- elimină pâinea, dulciurile şi sucurile din dietă

- fă mişcare zilnic

- bea zilnic suc de morcovi

- hidratează-ţi pielea şi părul

- exfoliază-ţi pielea

- alege un costum de baie potrivit

 

Dietele fulger şi drastice pot face mai mult rău decât bine, spun specialiştii. Nu facem altceva decât să ne înfometăm, să ne supunem organismul la un stres suplimentar şi apoi ne vom îngrăşa la loc. Ne vom priva de nutrienţi şi riscăm să ne îmbolnăvim. Putem lua, totuşi, câteva măsuri pentru a ne pregăti de sezonul estival după o perioadă lungă cu temperaturi scăzute şi mâncăruri grele. „Nu putem face minuni peste noapte. Mai este o lună până când vom merge la piscină şi la plajă. Teoretic este timp suficient să dăm jos aproximativ 3 kilograme, dar nu mai mult. Primul pas este să renunţaţi la pâine şi alte alimente din aluat, la dulciuri şi la sucuri. Ideal ar fi să eliminaţi şi lactatele din dietă, pentru că pot duce la balonare şi la alte probleme de sănătate. Puteţi consuma doar câte un iaurt slab din când în când. Foarte important: nu vă înfometaţi! Mâncaţi 5 mese pe zi cu tot cu gustări. Salate, grătare, supe, fructe. Aveţi de unde alege. La micul dejun vă puteţi face ovăz cu apă, nu cu lapte, cu banane, afine, nuci şi miere. Pentru prânz puteţi opta pentru o supă rece de mazăre şi un grătar cu salată. La cină la fel, peşte cu o salată şi cam atât. Alegeţi alimente verzi - spanac, pătrunjel, salată verde, ardei verde etc. Între mese, mâncaţi un măr, morcovi sau ce gustări uşoare mai preferaţi”, explică Adrian Bogdan, antrenor de fitness şi box, pentru Jurnalul.

 

Dacă preferaţi shake-urile sau smoothie-urile, aveţi grijă la cantitatea de zaharoză din fructe. Înlocuiţi laptele cu apă, nu puneţi prea multe fructe bogate în zahăr şi optaţi şi pentru multe alimente verzi şi citrice.

 

IDEE DE SMOOTHIE

- o banană

- afine

- portocală

- morcovi

- ghimbir

- spanac

- praf de seminţe de in

- nuci

opţional: miere

 

Morcovul te ajută în lupta cu razele UV

 

Este esenţial să-ţi pregăteşti şi pielea pentru perioada verii. Razele UV, clorul din apa piscinelor şi sarea din mare ne afectează grav pielea. Ne putem pregăti din timp pentru a preveni unele probleme. Consumă mai mult morcovi în această lună pentru că ajută organismul să producă melanină, un pigment natural care te protejează de efectele nocive ale razelor UV.

 

Exfoliază-ţi tot corpul săptămânal şi hidratează-ţi pielea cu produse naturale. Uleiul de cocos şi uleiul de măsline sunt ideale pentru o hidratare intensă şi o alternativă bună la produsele care conţin parfum şi chimicale.

 

Ţine cont de faptul că clorul din apele de la piscină poate afecta grav pielea. Dacă ieşi din apă, fă imediat un duş şi nu te expune imediat la soare. În contact cu lumina şi cu razele UV, clorul se activează şi te poţi trezi cu afecţiuni dermatologice.

 

Fă mişcare zilnic

 

Sportul nu ar trebui să lipsească din pregătirea pentru sezonul estival. Nu vei avea transformări spectaculoase, dar poţi începe să te tonifiezi şi să mai arzi din grăsimi. „Recomand antrenamentele cardio pentru a arde mai multe calorii. Pentru cei care nu fac mişcare de fel, nu recomand să facă exerciţii cardio zilnic pentru că e un efort mult prea mare pentru organism. Încercaţi o zi cardio, o zi greutăţi sau ceva mai uşor, pilates, yoga. Esenţial este să facem mişcare zilnic, să ne punem metabolismul în mişcare, să lucrăm muşchii şi rezistenţa. Cei care nu pot merge la sală, pot face acasă. Săriţi coarda, faceţi aerobic urmărind filmuleţe pe youtube. Bineînţeles că este indicat să apelaţi la un antrenor care vă poate ghida în această incursiune, dar decât să nu faci deloc din lipsă de bani sau alte motive, mai bine faci cât de cât acasă. Cunosc mulţi oameni care au avut transformări spectaculoase făcând sport la ei în sufragerie. Important este să vrei”, mai explică Adrian Bogdan.

 

 

 

×