x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Tu știi de ce se pun bomboane în pomul de Crăciun?

Tu știi de ce se pun bomboane în pomul de Crăciun?

de Andreea Tiron    |    26 Dec 2023   •   07:20
Tu știi de ce se pun bomboane în pomul de Crăciun?
Sursa foto: Hepta

Istoria bomboanelor pentru bradul de Crăciun poate fi urmărită până la începutul anilor 1700, în orașul francez Lyon.

Un maestru patiser din oraș, Papillot, a creat primele dulciuri trase în ciocolată în atelierul său ...dar povestea nu se oprește aici.

Potrivit legendei, unul dintre asistenții lui Papillot s-a îndrăgostit de o fată care locuia în casa de deasupra cofetăriei. Folosind ingrediente furate din magazin, tânărul a realizat mici cadouri pentru iubita lui. De-a lungul timpului, a început să scrie scrisori de dragoste și poezii pe hârtiile în care ambala bomboanele, iar mai târziu împacheta aceste minuscule daruri, practic strămoșii bomboanelor pentru pom de astăzi, și în hârtie colorată. 

La un moment dat, cofetarul Papillot a observat ce se întâmplă și și-a concediat ajutorul acuzat de furt din atelier, însă ideea în sine i-a surâs. Am putea spune chiar și cea de furt, pentru că i-a furat, practic, ideea tânărului îndrăgostit și a început el însuși să vândă bomboane împachetate în hârtie colorată, scrie cumvaplace.ro

Spre deosebire de fostul său ajutor, totuși, Papillot nu a învelit bomboanele sale în scrisori de dragoste, ci mai degrabă citate pline de umor, ghicitori și jocuri de cuvinte. De asemenea, povestea spune că a decis să facă bomboanele și mai festive, împachetându-le în folie de staniol, inventând astfel ambalajul care este în mare măsură folosit până în prezent.

Patiserii germani sunt cei care au adus bomboanele de pom în Ungaria la începutul secolului al XIX-lea, și au devenit destul de repede populare în toată țara. Pe vremea scriitorului Mór Jókai, bomboanele erau încă cunoscute ca „szalonczukkedli”, din termenul german „salonzuckerl”, care literal înseamnă „bomboane de salon.” 

Până să apară bomboanele de pom, brazii de Crăciun în Ungaria erau împodobiţi, pe model german, cu nuci sau figurine din hârtie. Micile dulcegării s-au răspândit însă rapid în Ungaria, iar în fiecare an cele mai mari cofetării le pregăteau pentru sărbători cu propriile rețete secrete. De exemplu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, cartea de bucate a celebrei familii de cofetari Kugler avea aproape 20 de rețete diferite pentru szaloncukor. În Ungaria, saloanele erau preparate manual, însă la sfârşitul anilor 1800 procesul a devenit mecanizat, odată cu fabrica de ciocolată a lui Stühmer Frigyes. Aici se pregăteau bomboane de pom pentru faimoasa cofetărie Gebreaud din Budapesta.

Ani de zile, cea mai populară umplutură a fost jeleul, urmată de nucă de cocos și marțipan. În fiecare an, însă, sunt produse și arome unice pentru bomboanele de pom, iar unele reproduc și gustul celebrei prăjituri Zserbó. 

Este interesant de știut că, de la mijlocul lunii noiembrie până la Crăciun, maghiarii cumpără mii de tone de szaloncukor în fiecare an. Potrivit estimărilor, în fiecare an sunt achiziționate bomboane în valoare de câteva milioane de euro. 

Bomboanele de pom, așa cum sunt cunoscute în România, dar care dincolo de munți se numesc și astăzi saloane, și care împodobesc în continuare bradul de Crăciun, se află pe lista produselor Hungarikum, înregistrate ca mărci tradiţionale maghiare. În Ungaria sunt atât de iubite, încât le-a fost dedicat un cântec, în 1980, al faimoasei cântărețe Zsuzsa Koncz.Probabil că tot de la ei au ajuns și în vechiul Regat al României, deși am avut domn de origine germană, Carol I, care a adus pe tărâmurile noastre și Bradul de Crăciun, o altă poveste germană. Ei au fost primii care au dus un brad în casă, de Crăciun, apoi l-au împodobit cu lumânări.

×
Subiecte în articol: bomboane brad traditie