x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber De la frică la succes: 3 Metode neuroștiințifice pentru a-ți atinge scopurile

De la frică la succes: 3 Metode neuroștiințifice pentru a-ți atinge scopurile

de Andreea Tiron    |    05 Feb 2025   •   09:45
De la frică la succes: 3 Metode neuroștiințifice pentru a-ți atinge scopurile
Sursa foto: Hepta

Unii oameni par să atingă cu ușurință obiectivele pe care și le propun, în timp ce alții se simt blocați, de parcă ceva le stă în cale.

Conform unui neuroscientist, diferența dintre cei doi ar putea fi chiar modul în care își „hack-uiesc” percepția riscului. Astfel, creierul nostru – programat să evite pericolul – poate fi antrenat să considere că a-ți urmări visurile este sigur, prin câteva strategii simple.

De ce creierul ne trage înapoi

Nu se poate obține ceva cu adevărat valoros fără a înfrunta anumite sacrificii. Totuși, creierul nostru este făcut să ne protejeze, iar ideea de risc îl determină să se opună inițiativelor care ar putea conduce la succes. Așa cum remarcă neuroscientistul Emily McDonald într-un TikTok, „este un paradox: pentru a reuși, trebuie să ieși din zona de confort, dar sistemul tău nervos tinde să te oprească atunci când lucrurile devin înfricoșătoare.”, scrie yourtango.com

3 Sfaturi pentru a-ți "Hack-ui" creierul

1. Practică tehnici ca meditația și exercițiile de respirație

Meditația și tehnicile de respirație (precum „box breathing” sau metoda 4-7-8) ajută sistemul nervos să se relaxeze și să se simtă în siguranță. Chiar dacă crezi că nu poți sta liniștit nici măcar un minut, repetarea redirecționării atenției către respirație îți antrenează mintea, asemenea unui mușchi. Petrecerea unui timp în natură (fără căști) timp de aproximativ 20 de minute poate reduce semnificativ nivelul de cortizol, hormonul stresului, și îi poate semnala creierului că ești în siguranță.

2. Creează o legătură pozitivă între siguranță și scopurile tale

După ce ai reușit să-ți calmezi sistemul nervos, este momentul să îi transmiți creierului că atingerea obiectivelor tale este o experiență sigură și benefică. Folosește tehnici precum hipnoza, afirmațiile pozitive sau vizualizarea succesului pentru a-ți "înscrie" obiectivele în subconștient. Vizualizează-te obținând succesul dorit, înconjurat de siguranță, dragoste și susținere. Potrivit cercetărilor prezentate de dr. James Doty în cartea "Mind Magic", astfel de practici activează sistemele cerebrale care te îndrumă spre schimbare și reorientează modul în care funcționează creierul.

3. Abordează obiectivele pas cu pas

În loc să încerci să ajungi direct în vârful muntelui, împarte obiectivul în pași mici și concentrați. La fel cum poți începe să meditezi doar un minut la început, aplică aceeași strategie și în atingerea scopurilor: stabilește obiective intermediare care să te conducă pas cu pas spre rezultatul final. Concentrează-te pe „următorul pas corect” – astfel vei reduce anxietatea și vei împiedica creierul să te oprească din cauza percepției de risc exagerată.

Atingerea scopurilor poate părea uneori un proces plin de obstacole, însă, prin aplicarea acestor 3 sfaturi – meditație și tehnici de respirație, crearea unei asocieri pozitive între siguranță și succes, și abordarea pas cu pas – poți antrena creierul să recunoască că riscurile merită luate și că drumul către succes poate fi sigur. După cum spune și Emily McDonald, nu trebuie să știi întregul traseu, ci doar „pasul următor corect”, pentru ca astfel să-ți îndeplinești visurile fără ca frica să te oprească.

×
Subiecte în articol: creier frica solutii neurostiinta