x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Luna decembrie - semnificații, tradiții, obiceiuri la sfârșit de an

Luna decembrie - semnificații, tradiții, obiceiuri la sfârșit de an

de Anastasia Paul    |    02 Dec 2022   •   17:15
Luna decembrie - semnificații, tradiții, obiceiuri la sfârșit de an
Sursa foto: Picasa

Decembrie este a 12-a și ultima lună din calendarul gregorian și are 31 de zile. Totodată, marchează începutul iernii în emisfera nordică.

Numele provine din cuvântul latinesc"decem", întrucât era a 10-a lună în calendarul roman, care începea la 1 martie. Denumirea s-a păstrat astfel în calendarul gregorian și în cel iulian. Aceasta se mai numea și Poseidon, zeul mării în mitologia greacă. 

Denumirea populară românească este Undrea, în Transilvania și Muntenia,  sau  Andrea, de la Sf. Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, sau Îndrea, în Banat, Oltenia și Moldova. 

Iarna începe oficial pe 1 decembrie, popular pe 6 decembrie,în ziua Sfântului Nicolae, și astronomic pe 21 decembrie, când are loc Solstițiul de iarnă. 

Din punct de vedere astrologic, această lună începe cu Soarele în zodia de foc a Săgetătorului și se termină în semnul de pământ al Capricornului. Pe 22 decembrie, Soarele intră în Capricorn. 

Din punct de vedere astronomic, luna decembrie începe cu Soarele în constelația Ophiuchus și se sfârșește cu acesta în constelația Săgetător. Luna plină are loc pe 8 decembrie.

Ploaia de meteoriți numită Gemicide are loc pe 13/14 decembrie, când se pot observa pe cer 60-80 de meteori. O altă ploaie de meteoriți se numește Ursidele care ajunge la faza maximă pe 21/22 decembrie 2022.  

Solstițiul de iarnă se petrece pe 21 decembrie, la ora 23.38, când este noaptea cea mai lungă din an, de 15 ore și 10 minute, iar ziua este cea mai scurtă, de 8 ore și 50 de minute. De la această dată, ziua începe să crească și noaptea să scadă. 

Noaptea are 15 ore, fiind mai lungă decât ziua, care are doar 9 ore. Soarele răsare la ora 7.31 şi apune la 16.38 , la începutul perioade și răsare la 7.52, apunând la 16.46 la sfârşitul intervalului. 

Ultima zi de iarnă vine și cu bucuria sărbătorilor de iarnă. În dimineața zilei de 6 decembrie, copiii găsesc în ghetuțe dulciuri și mici cadouri de la Moș Nicolae. Cei care nu sunt cuminți pot primi și un băț, deoarece Moș Nicolae îi atenționează să fie mai ascultători. În Ajunul Crăciunului, în seara zilei de 24 decembrie, Moș Crăciun pune cadouri sub brad pentru copii, părinți, bunici, în timp ce aceștia dorm. El zboară într-o sanie trasă de reni și intră pe hornul caselor cu un sac în spate, unde se află daruri pentru mari și mici. 

O altă sărbătoare este de Ignat, pe 20 decembrie. Ritualurile populare presupuneau tăierea porcului, din care se preparau apoi bucatele ce vor alcătui apoi masa tradițională de Crăciun, în  jurul căreia se strânge întreaga familie. În această zi este sărbătoarea Sf. Ignatie. 

Pomul de Crăciun este un brad împodobit și simboliza pe vremuri victoria vieții împotriva morții. Astăzi, împodobirea bradului este un prilej de bucurie mai ales pentru cei mici. 

Crăciunul este ziua nașterii Domnului Isus Cristos. Legenda spune că  Fecioara Maria a plecat cu Iosif să-l nască pe Isus și a bătut din casă în casă. Ea naște în cele din urmă într-o iesle. În noaptea sfântă s-au deschis cerurile iar Duhul Sfânt s-a pogorât asupra fiului lui Dumnezeu. 

Prima felicitare de Crăciun a fost desenată de John Callcot Horsley, în 1843. 

Sf Ștefan se sărbătorește pe 27 decembrie iar 31 decembrie este ultima zi a anului. De Revelion oamenii din toată lumea sărbătoresc începutul Noului An.Pocnitorile au fost inventate în 1847 de Tom Smith, un brutar din Londra.

×
Subiecte în articol: decembrie semnificatie traditii obiceiuri