x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Dilema urărilor de Sfânta Maria Mare

Dilema urărilor de Sfânta Maria Mare

de Paul Bardasu    |    15 Aug 2023   •   06:00
Dilema urărilor de Sfânta Maria Mare

Astăzi e Sfânta Maria, o sărbătoare cu mari semnificații pentru creștinii ortodocși. Totuși, mulți români sunt în dilemă atunci când vine vorba despre această zi. Se poate spune „La mulți ani”, având în vedere că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului? Se lasă urările pentru 8 septembrie, când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Să vedem ce spun specialiștii în teologie.

 

Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Numai că sunt voci care spun că nu este bine să urezi „La mulți ani” de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică. Ba chiar că e mare păcat să faci acest lucru, având în vedere că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Susținătorii acestei variante spun că acum se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Biserica nu consideră însă că e greșit să urezi cu ocazia acestei sărbători, această zi fiind considerată plină de bucurie. „Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre «adormire», o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună «La mulți ani!», având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea care are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: «Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții». Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem «La mulți ani»”, explică părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Mutată la ceruri, se roagă pentru noi

Și părinții care gestionează portalul creștinortodox.ro sunt de aceeași părere: Adormirea Maicii Domnului este mutare la Viață. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie. După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

Dacă unele scrieri susțin că ultimul loc în care Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani a fost o casă din Grădina Ghetsimani, în Ierusalim, altele o localizează în Anatolia, într-o căsuță aflată în exteriorul orașului Efes (acum pe teritoriul Turciei), unde l-a însoțit pe Sf. Ioan. În tradiția ortodoxă se spune că Fecioara Maria a mai trăi 11 ani după ce Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri. Fecioara Maria a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice. Astfel, s-a așezat în pat și a așteptat mutarea către Împărăția Cerurilor. Tradiția spune că apostolii au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când Toma s-a întors, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria. În momentul în care mormântul a fost deschis, acesta era gol.

Tradiții și superstiții de Sf. Maria Mare

În dimineața zilei de Sfânta Maria, credincioșii merg la biserică și organizează mese festive prin care dau de pomană celor trecuți în neființă.

Potrivit obiceiului, în Transilvania, femeile măritate trebuie să se trezească imediat ce răsare soarele și să ducă la biserică struguri, prune și faguri de miere, pentru a fi sfințite de preoți și apoi împărțite credincioșilor. Apoi, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele rudelor.

În alte zone din țară, ciobanii coboară oile de la munte și își schimbă pălăria cu căciula, asta însemnând că vara este pe sfârșite.

Tot de Sfânta Maria se spune că dacă fetele poartă pe cap o plantă numită năvalnic, vor atrage pețitori.

Se spune că dacă trandafirii înfloresc de Sfânta Maria, acesta era semn că toamna va fi lungă.

Fetele nemăritate culeg flori pe care le așază la icoanele din biserică cu scopul de se proteja de boli și necazuri.

Ce nu se face de Sf. Maria

În multe zone din țară, oamenii de la sate nu aprind focul cu două zile înainte de sărbătoarea Sfintei Marii. Dacă aprind focul în ziua de sărbătoare, riscă să se îmbolnăvească.

Dacă vor lucra pământul în ziua sărbătorii de Sfânta Maria, oamenii vor avea parte de secetă, iar animalele din ogradă se vor îmbolnăvi.

Potrivit unei alte superstiții, în ziua de Sfânta Maria nu este bine să îți tunzi părul și să te întorci din drum, pentru că altfel, Maica Domnului se va întrista și va plânge.

 

Nume prea pur ca să fie purtat

În vremurile noastre, Maria (în ebraică - cea iubită, cea îndrăgită), Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian și Marin sunt nume foarte comune. Însă după secolul al IV-lea, multă lume a evitat să-l aleagă pentru copii, fiind considerat mult prea sfânt pentru a fi folosit. Conform lingviștilor, numele Maria provine de la numele ebraic Maryam, care se traduce prin „picătură de mare” sau „stea de mare”. În accepțiunea evreiască, semnificația numelui Maria este „mare a amărăciunilor”. Egiptenii susțin că numele ar putea veni de „mry”, care în seamnă iubit sau iubire. Iar în lumea arabă, semnificația numelui Maria vine de la forma Mariam, care a predominat în țările musulmane datorită respectului pe care îl are Islamul față de Fecioara Maria, mama lui Iisus. Părinții musulmani își doreau ca fetele lor să semene Preacuratei în modestie, dar și în castitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sfanta maria mare urari