Problema este că acest lucru are consecinţe grave asupra sănătăţii şi chiar letale. Dar cine ne poate opri? Nimeni. Ne facem programări la solar, stăm 20 de minute sau chiar mai mult şi ne bazăm pe cremele hidratante de după, care vor proteja pielea şi vor întreţine bronzul. Vedem rezultatul, pielea este mai sexy şi mai fină, ni se schimbă starea de spirit, hainele arată mai bine în contrast cu bronzul, totul e perfect. Dar... dacă ne gândim aşa: acea culoare maro roşcată cu strălucire aurie înseamnă MOARTE - moartea celulelor sănătoase. Cu cât suntem mai bronzaţi, cu atât au murit mai multe celule şi s-a creat terenul naşterii celor nesănătoase, canceroase. Oricât de rău ne-ar suna, cam asta e realitatea, şi nu e deloc sexy! Şi iată cum apare dilema: bronzul din solar sau cel de pe plajă, care e mai bun, pe care să-l alegem? Asta era şi dilema mea până nu de mult. Eu am tăiat în carne vie şi m-am gândit şi mai pragmatic: bronzul sau cancerul?! Păi, cum să răspunzi? E o chestiune de voinţă, într-adevăr, e foarte greu să alegi, dar nu imposibil. Ca să mă "ajut", m-am uitat pe câteva fotografii cu carninoame şi melanoame, m-am uitat în oglindă şi mi-am spus: "De fapt, nici nu sunt albă, de fapt, arăt foarte bine, iar pielea mea respiră şi e sănătoasă, de ce s-o omor?". Mi-am făcut repede un plan: solar - 2, 3 şedinţe înainte de plajă, plaja - de 2 ori pe an, dimineaţa şi după-amiază şi în rest, autobronzant pentru întreţinere. Eu nu spun că asta e ideal şi că e un exemplu de urmat, dar nu e nociv şi încerc să le împac pe toate.
AUTOBRONZANTELE SALVEAZĂ VIEŢI
Dacă vorbim de câteva şedinţe de solar înainte de plajă sau de autobronzante, sunt subiectivă şi mă gândesc ce aş face eu. Împărtăşesc aici câteva dintre concluziile la care am ajuns, în urma numeroaselor experimente şi mai ales în urma consecinţelor pe care le-am suportat vreo trei ani. Filmul, pe scurt: creme, geluri autobronzante, profesionale sau comerciale, spume, loţiuni uleioase, neuleioase, spray-uri de toate felurile, dispozitive cu gaz folosite numai în saloane (mi le-am luat acasă şi le-am chinuit şi m-am chinuit în fel şi chip), fonduri de ten bronzante pentru faţă (le foloseam şi pe picioare), emulsii concentrate cu autobronzant pe care le amestecam cu fiole de vitamina A sau E şi cu creme de corp; o baie de 10 mp şi o cadă albă făcute praf, înnegrite de sus până jos, pigmentate de spray-ul care pulveriza peste tot, toată gresia şi multă parte din faianţă pătate, aerul pe care nu mai puteam să îl respir şi multă, foarte multă muncă fizică. După o oră, două de aşteptare, tot prin activitate fizică (trebuia să spăl baia şi gresia şi mobilierul), după tot acest arsenal de surse şi resurse, culegeam roadele muncii mele: eram bronzată! Extrem de tare, relativ uniform (după câteva luni prinsesem mişcarea exactă) şi aveam bronzate dosul palmelor şi, inclusiv, tălpile! Arătam ca după o lună în Caraibe, era maximum ce se putea obţine de la un spray autobronzant cu dispozitiv cu gaz, adică o tehnică avansată pe care nu aveam cum s-o aplic corect nici după 10 ani de încercări obsesive. Doar pentru simplul fapt că nu aveam cum să îmi răsucesc mâinile la spate şi să pulverizez, niciodată uniform, pe zona dintre omoplaţi şi umeri. Dacă rugam pe cineva, era şi mai tragic pentru că trebuia să aibă aceeaşi tehnică şi să apese exact în acelaşi fel ca mine. Imposibil! Aşa că, ce ieşea, ieşea. În trei ani am renunţat, m-am dat bătută.
Dacă bronzul e un stil de viaţă şi dacă vrem să arate natural, înainte de a folosi autobronzante, trebuie respectate doar câteva reguli simple: 1. Înlăturaţi părul (cu lama, crema epilatoare sau ceara); 2. Exfoliaţi corpul, inclusiv faţa sau faceţi un gomaj fin (e cea mai importantă etapă); 3. Spălaţi-vă bine (duş, baie - ideal, pentru că se deschid porii); 4. Folosiţi o loţiune (nu ulei) sau o cremă hidratantă de corp (dar să nu fie grasă, să intre repede în piele); 5. Aplicaţi uniform autobronzantul (pe corp şi pe faţă, separat, sunt special destinate); 6. Spălaţi-vă foarte bine mâinile, mai ales între degete!; 7. nu puneţi haine cel puţin 30-45 de minute, nu vă spălaţi până a doua zi.
Tot ca secret aflat de mine, încercaţi să folosiţi creme autobronzante (nu spray-uri), sunt mult mai controlabile şi e de preferat să conţină accelerator pentru bronz şi DHA (un ingredient care înnegreşte pielea foarte repede). Cele mai bune sunt de la Clarins şi Dior. În cazuri de urgenţă, dacă aţi lăsat o pată sau o linie mai deschisă, folosiţi serveţele umede de la Estee Lauder Go Tan pentru retuşuri.
Nu va fi uşor, dar e sigur şi sănătos. Şi nu vă îmbătrâneşte pielea. Merită tot efortul! Succes!