x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Fascinaţia stelei din borcan

Fascinaţia stelei din borcan

de Oana Vasiloiu    |    14 Noi 2010   •   00:00
Fascinaţia stelei din borcan

Caise şi ardei iute. Pere cu chimen. Roşii verzi şi ceai de Matcha. Prune cu scorţişoară. Sau prune cu nucă şi palincă. L-am întâlnit accidental pe Just, creatorul de "saveurs" unice şi aveam senzaţia că e din altă lume. E fericit. S-a stabilit în România împreună cu soţia sa şi e fericit aici! "Fac ceea ce îmi place, am tot ceea ce îmi trebuie şi mă bucur să învăţ oamenii un nou stil de viaţă."

Pentru Just, faptul că micul dejun începe cu o pâine excepţională, gemuri speciale, uneori savurate împreună cu brânzeturi cu mucegai sau caşcaval (toate produse artizanal), acesta este parte din stilul de viaţă. Colecţiile sale de gemuri sunt unice pe piaţa (mică) de delicatese produse în România.

Deşi am jurat că nu mai scriu o vreme despre mâncare şi gusturi şi băcănii, iată că întâlnirea cu un francez plecat de la Paris ca să facă gemuri de nişă în România mi s-a părut un fenomen. I-am spus la un moment dat că eu nu ştiu cum să fac să plec la Paris şi să trăiesc acolo, în cel mai frumos oraş din lume, iar el mi-a spus cât de mult se bucură că este aici şi creează gemuri! Nu puteam să nu scriu aici despre creativitatea uimitoare de a combina nebănuit fructele sau legumele cu băuturi precum palinca, mojito, şampanie sau cu ceaiuri şi condimente rare şi despre felul în care arată totul la "les saveurs d'Yveline".

IDEI FRANŢUZEŞTI
Nu cred că există târg de week-end în Bucureşti de la care Just să lipsească. Aerul lui de francez şi zâmbetul de om cu adevărat fericit mi-au făcut o zi minunată. I-am gustat, acasă, gemul de piersică şi anason stelat cu puţină brânză franţuzească cu mucegai. I-am dat dreptate! Să înţelegi asta şi să cunoşti, apoi să îţi şi placă, da, asta se poate numi "stil de viaţă". Chiar dacă s-a întâmplat aici, în România, unde brânza se manâncă cu ceapă (şi nu spun că nu-mi place), m-am bucurat foarte mult de experienţa resimţită, a fost ca un "ceva" care îmi lipsea. N-am mai savurat de foarte multă vreme brânzeturile cu gem. Mi se părea firesc s-o fac la Paris, dar a fost bine şi aici. Chiar reconfortant psihic. Mai ales în vremuri de criză.

Apropos de asta, dacă vă plac ideile astea pur franţuzeşti, Just recomandă la brânza roquefort cu mucegai, gemul lui de smochine şi nucă. La brânza telemea, de capră sau cea dulce, gemul de caise cu ardei iute este tot ceea ce trebuie. Pentru brânza de la Nasal sau camembert, gustul complet este dat de gemul de ceapă. La brânzeturile olandeze, emmental, gruyere şi caşcaval, nimic mai bun decât gemul de pere şi chimen. Acesta din urmă merge foarte bine şi la ficatul de raţă şi la cărnuri (mai spune Just). Toate gemurile "les saveurs d'Yveline" sunt produse din ingrediente naturale 100%, din agricultură ecologică şi sunt făcute artizanal după reţete proprii, în oale de cupru. Dar cel mai mult m-a fascinat fructul de anason din borcanul meu de gem. O stea în borcanul cu gem de piersici.

Acest condiment în formă de stea, vizibil în borcan, mi-a dat nu doar o imagine estetica şi creativ impecabilă a ceea ce face Just, dar mi-a oferit chiar o revelaţie: aceea că natura ne oferă atât de multe, ne dă totul la îndemână, iar noi aproape că nici nu mai vedem culorile, aromele, formele, semnalele din jurul nostru. Câtă linişte şi pozitivism trebuie să ai ca să poţi imagina o alăturare de bucăţele de piersici dulci cu o frunză de anason dulce amăruie şi extrem de puternic aromată! Senzaţiile mele au fost indescriptile. Cele olfactive şi apoi gustative mi-au amintit puţin de câteva momente extrem de dragi mie petrecute undeva demult în Cairo. A fost fantastic, reverie la modul propriu. Cred că fiecare borcan cu gemuri "saveurs d'Yveline" conţine mai mult decât părţi de natură, artă şi secţiune de haute-cuisine.

Cred că sunt poveşti, senzaţii, momente de suflet care ne pot aminti de copilărie sau de vacanţe sau de iubiri trecute, care, chiar dacă ne-ar răvăşi, ne-ar face foarte bine spiritual. Până la urmă, asta reprezentăm, asta suntem, o sumă a experienţelor şi trăirilor noastre trecute. Uneori, în anumite contexte, astfel de ocazii aparent banale dar foarte speciale ne pot aminti de felul în care ne-am schimbat şi am evoluat, revelaţiile ne pot face să ne cunoaştem mai mult şi să ne înţelegem mai bine, exact aşa cum am fost şi cum am ajuns să fim acum. Uneori, un anumit gust şi un anumit miros ne pot da indicii despre alegerile trecute şi viitoare. Interesant! Pe curând!

×
Subiecte în articol: jurnal de stil