x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fascinaţia stelei din borcan

0
Autor: Oana Vasiloiu 14 Noi 2010 - 00:00
Fascinaţia stelei din borcan

Caise şi ardei iute. Pere cu chimen. Roşii verzi şi ceai de Matcha. Prune cu scorţişoară. Sau prune cu nucă şi palincă. L-am întâlnit accidental pe Just, creatorul de "saveurs" unice şi aveam senzaţia că e din altă lume. E fericit. S-a stabilit în România împreună cu soţia sa şi e fericit aici! "Fac ceea ce îmi place, am tot ceea ce îmi trebuie şi mă bucur să învăţ oamenii un nou stil de viaţă."

Pentru Just, faptul că micul dejun începe cu o pâine excepţională, gemuri speciale, uneori savurate împreună cu brânzeturi cu mucegai sau caşcaval (toate produse artizanal), acesta este parte din stilul de viaţă. Colecţiile sale de gemuri sunt unice pe piaţa (mică) de delicatese produse în România.

Deşi am jurat că nu mai scriu o vreme despre mâncare şi gusturi şi băcănii, iată că întâlnirea cu un francez plecat de la Paris ca să facă gemuri de nişă în România mi s-a părut un fenomen. I-am spus la un moment dat că eu nu ştiu cum să fac să plec la Paris şi să trăiesc acolo, în cel mai frumos oraş din lume, iar el mi-a spus cât de mult se bucură că este aici şi creează gemuri! Nu puteam să nu scriu aici despre creativitatea uimitoare de a combina nebănuit fructele sau legumele cu băuturi precum palinca, mojito, şampanie sau cu ceaiuri şi condimente rare şi despre felul în care arată totul la "les saveurs d'Yveline".

IDEI FRANŢUZEŞTI
Nu cred că există târg de week-end în Bucureşti de la care Just să lipsească. Aerul lui de francez şi zâmbetul de om cu adevărat fericit mi-au făcut o zi minunată. I-am gustat, acasă, gemul de piersică şi anason stelat cu puţină brânză franţuzească cu mucegai. I-am dat dreptate! Să înţelegi asta şi să cunoşti, apoi să îţi şi placă, da, asta se poate numi "stil de viaţă". Chiar dacă s-a întâmplat aici, în România, unde brânza se manâncă cu ceapă (şi nu spun că nu-mi place), m-am bucurat foarte mult de experienţa resimţită, a fost ca un "ceva" care îmi lipsea. N-am mai savurat de foarte multă vreme brânzeturile cu gem. Mi se părea firesc s-o fac la Paris, dar a fost bine şi aici. Chiar reconfortant psihic. Mai ales în vremuri de criză.

Apropos de asta, dacă vă plac ideile astea pur franţuzeşti, Just recomandă la brânza roquefort cu mucegai, gemul lui de smochine şi nucă. La brânza telemea, de capră sau cea dulce, gemul de caise cu ardei iute este tot ceea ce trebuie. Pentru brânza de la Nasal sau camembert, gustul complet este dat de gemul de ceapă. La brânzeturile olandeze, emmental, gruyere şi caşcaval, nimic mai bun decât gemul de pere şi chimen. Acesta din urmă merge foarte bine şi la ficatul de raţă şi la cărnuri (mai spune Just). Toate gemurile "les saveurs d'Yveline" sunt produse din ingrediente naturale 100%, din agricultură ecologică şi sunt făcute artizanal după reţete proprii, în oale de cupru. Dar cel mai mult m-a fascinat fructul de anason din borcanul meu de gem. O stea în borcanul cu gem de piersici.

Acest condiment în formă de stea, vizibil în borcan, mi-a dat nu doar o imagine estetica şi creativ impecabilă a ceea ce face Just, dar mi-a oferit chiar o revelaţie: aceea că natura ne oferă atât de multe, ne dă totul la îndemână, iar noi aproape că nici nu mai vedem culorile, aromele, formele, semnalele din jurul nostru. Câtă linişte şi pozitivism trebuie să ai ca să poţi imagina o alăturare de bucăţele de piersici dulci cu o frunză de anason dulce amăruie şi extrem de puternic aromată! Senzaţiile mele au fost indescriptile. Cele olfactive şi apoi gustative mi-au amintit puţin de câteva momente extrem de dragi mie petrecute undeva demult în Cairo. A fost fantastic, reverie la modul propriu. Cred că fiecare borcan cu gemuri "saveurs d'Yveline" conţine mai mult decât părţi de natură, artă şi secţiune de haute-cuisine.

Cred că sunt poveşti, senzaţii, momente de suflet care ne pot aminti de copilărie sau de vacanţe sau de iubiri trecute, care, chiar dacă ne-ar răvăşi, ne-ar face foarte bine spiritual. Până la urmă, asta reprezentăm, asta suntem, o sumă a experienţelor şi trăirilor noastre trecute. Uneori, în anumite contexte, astfel de ocazii aparent banale dar foarte speciale ne pot aminti de felul în care ne-am schimbat şi am evoluat, revelaţiile ne pot face să ne cunoaştem mai mult şi să ne înţelegem mai bine, exact aşa cum am fost şi cum am ajuns să fim acum. Uneori, un anumit gust şi un anumit miros ne pot da indicii despre alegerile trecute şi viitoare. Interesant! Pe curând!

Citeşte mai multe despre:   jurnal de stil

 



Mai multe titluri din categorie

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino   Cafea pentru business – cafea acasă   În...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Serviciul de email marketing furnizat de