x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Lansare-surpriza la Targul Gaudeamus / "Carticica folositoare"

Lansare-surpriza la Targul Gaudeamus / "Carticica folositoare"

de Simona Lazar    |    26 Noi 2005   •   00:00
Lansare-surpriza la Targul Gaudeamus / "Carticica folositoare"

O surpriza pentru bibliofili, cea mai noua productie editoriala adusa sub cupola Targului International Gaudeamus Carte de Invatatura este o carte rara, care se apropie de bicentenar! "Carticica folositoare" este un produs cultural al Jurnalului National. Volumul se lanseaza astazi, 26 noiembrie, ora 16:00, la standul Editurii Rao, avandu-l ca invitat special pe domnul Dan Erceanu, directorul Bibliotecii Nationale a Romaniei.

EDITIE BICENTENARA. Paradoxal, cea mai noua carte lansata in aceasta saptamana la Targul International Gaudeamus Carte de Invatatura este o lucrare de "economie domestica", veche de 200 de ani. Editia care marcheaza bicentenarul a iesit de sub tipar de numai cateva zile. "Aceasta Carticica, ce acum intaiasi data s-au tiparit si s-au talmacit dupa limba leseasca, pre limba rumaneasca, care cuprinde intru sine, multe lucruri spre folosul a toata obstea atat oamenilor, cat si dobitoacelor, cat si pentru aceia ce sa vor sili cu toata inima a invata vre-un mestersug, care lucruri intai sant cercate, si apoi talmacite si tiparite cum se vede" (titlul original al cartii) a vazut pentru prima data lumina tiparului in anul 1806, "in vremea Luminatului Domn, Ioan Constantin Alecsandru, in Valahia" si poarta semnatura lui Gavriil Vinetchi, Avgi Basa. Un exemplar din aceasta editie, ca si din cea de-a doua, tiparita la 1825 "Cu toata cheltuiala Dumisale Hristea Teodor" se afla acum in custodia Sectiei de Manuscrise si Carte Veche a Bibliotecii Academiei.

PENTRU BIBLIOFILI. Intr-un proiect al Jurnalului National si al suplimentului Jurnalul de Bucatarie de scoatere la lumina a unor texte vechi de gastronomie si "economia casei" si-a gasit locul si efortul de transliterare si tiparire a acestui volum, inclus de Ion Bianu si Nerva Hodos in "Bibliografia romaneasca veche."

O realizare tipografica de exceptie, volumul care marcheaza dublul centenar al editiei princeps pastreaza parfumul limbii de la inceputul secolului al XIX-lea si reproduce gravurile editiei originale. Tiparit pe hartie chamoix, cu cerneala speciala, intr-un tiraj limitat si numerotat, constituie o atractie pentru iubitorii de carte rara.

Lucrarea este si o inedita sursa de documentare pentru o istorie a obiectelor si a obiceiurilor, oferind indicii cu privire la viata cotidiana de acum doua secole. Contine 206 sfaturi, grupate in patru parti: "Vro cateva mestersuguri si sicreturi mari, pre cari intai le-am cercat pe toate, apoi le-am talmacit pre limba Rumaneasca", "Cateva doftorii pentru oameni", "Iconomia casii care cuprinde feliuri de lucruri de primejdii al pagubii" si "Invatatura pentru cai, dupa cum se arata."

DIN CUPRINS
Pentru un sicret, cum sa scrii pe hartie si hartia sa ramaie alba, dupa cum au fost

Pentru vin sa-l faca dulce ca de sampanie

Pentru cum poate omul sa faca dulceata si nimenea sa nu cunoasca de ce va fi dulceata

Pentru trandafir rosu cum sa-l faci alb
×
Subiecte în articol: high-life