x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Londra - Mona Lisa de Peru

Londra - Mona Lisa de Peru

de Florina Zainescu    |    20 Aug 2006   •   00:00
Londra - Mona Lisa de Peru

O pretioasa podoaba pentru cap, furata acum 20 de ani dintr-un sit arheologic din Peru, a fost recuperata de politia londoneza.

Piesa, ce are o vechime de peste 1.300 de ani, este realizata din aur si reprezinta un zeu al marii: o caracatita ce are cap de om si opt tentacule. Este un vestigiu al vechii civilizatii peruane Mochica, recuperat dupa o ampla operatiune internationala de "momire" a unui contrabandist in Anglia, scrie site-ul Timesonline.

Politia a fost ajutata de Michel Van Rijn, un fost negustor cu obiecte de arta furate. El a luat legatura cu traficantul pretinzand ca vrea sa cumpere obiectul si, dupa cateva luni de negociere, a reusit sa-l faca pe acesta sa aduca "marfa" la Londra la sfarsitul lui iulie. Podoaba a fost recuperata de politie de la avocatul care aranjase tranzactia in numele hotului.

SECRET. Operatiunea nu a fost urmata de o arestare si politia a refuzat sa dea detalii despre ce va face in continuare. Van Rijn a precizat ca stie numele traficantului si locul unde se afla acesta, dar ca nu are voie sa faca dezvaluiri. "Este un om foarte bogat, cu relatii, care actioneaza acum, dar e tinut sub supraveghere", a spus el.

Autoritatile cred ca piesa provine din situl arheologic "La Mina", unde in 1988 un mormant regal a fost pradat si obiectele din el au fost imediat vandute pe piata neagra.

ACASA. "In nici un muzeu peruan nu exista un ornament de o calitate similara si este de neconceput ca o parte atat de importanta a tezaurului national sa fie in afara tarii", a declarat directorul Muzeului Sipan din Peru. Pretioasa podoaba va fi repatriata pe cai diplomatice.

"Vestigiul este Mona Lisa culturii Mochica si daca ar fi cumparat ar valora peste un milion de lire sterline. Traficantul este un om foarte bogat, cu relatii, care actioneaza acum, dar e tinut sub supraveghere" - Van Rijn, negustor de obiecte de arta
×
Subiecte în articol: high-life